jarzynowa zupa - 500 przepisów (strona:14/34)

Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 254

, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka.  Dodać ogórki i koper(...)Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia. Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki  użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić

Buniabaje w kuchni
Tajski bulion drobiowy z północy 327

drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej(...)piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki

Kuchnia Prezydentowej
Królewska kartoflanka 165

Królewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii

Ogrodnik w podróży
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 160

mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 175

mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa jarzynowa z buraczkami 180

piękny okres w roku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka(...)ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ocet

Czary - gary w kuchni
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 212

zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
zupa na piątek- krem z żółtego grochu 144

grochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka.  Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej) 141

Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka.  Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju   papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku) 1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie(...)Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut. Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
Zupa ogórkowa 229

wybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową

Smaczna Pyza
Zupa prowansalska - selerowa 160

jest po prostu przepyszna. Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki(...)poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.   Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować, doprawić

Di gotuje
Zupa w promieniach słońca 164

inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt. Zupa brokułowa z kuskusem składniki 500 g brokułów mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski) 2 średnie ziemniaki 1 łyżka masła po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz sól, pieprz wykonanie: W garnku w malej ilości wody(...)brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem. W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosypujemy do zupy kuskus i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut.  Zupę można podawać kiedy kuskus napęcznieje

Przysmaki Karolki
Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) 226

Post Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Barszcz wigilijny 163

„… chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI

ladykitchen
Ogórki kiszone na zimę 263

przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych. Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną  z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka 170

Przez wiele lat nie przepadałam za pietruszką ( ani za natką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej. Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś

Buniabaje w kuchni