rękawów. Kroję, siekam, ważę, spisuję przepis i aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy
Karo in the KitchenZapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól(...)pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate
Walijskie Pichceniegotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościMiałem zamiar ugotować jarzynową. Na zamiarze się skończyło, bo szybki przegląd lodówki unaocznił skandaliczny brak warzyw. Po zupie pozostał pomysł, ale narodziła się idea nowa, której zwieńczeniem jest pietruszkowo-marchewkowe ciasto. Taki mix,… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcukońcu sukcesem, bo zjadł dwa i powiedział, że dobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać
bistro mamaKilka dni temu miałam przyjemność po raz pierwszy w życiu spróbować jadalnych kasztanów.Zupełnie nie wiedziałam jakiego smaku się spodziewać , ale przyznaję : zaskoczyłam się mile …
Ostra na SłodkoZupa krem brokułowo-szpinakowa Składniki – 4 porcje: Brokuły – 1 sztuka Szpinak – 250g Ziemniaki – 200g Marchew – 2 sztuki Woda lub wywar jarzynowy – 250-300ml Serek mascarpone – 1 łyżka Ser feta – 2-3 łyżki Ryż dziki Risana – 200g Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać
Kuchnia Bon AppetitWitajcie :) Po tłustym czwartku polecam lekką zupkę ogórkową na masełku.Uwielbiam takie lekkie zupy bez mięsa. Do zupy użyłam przepysznych suszonych warzyw od firmy Becla. Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 1 łyżka mieszanki warzywnej 1 łyżka suszonego koperku 2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka(...)seler, porę i natkę pietruszki, zalać wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, dodać, ziemniaki , starte na tarce jarzynowej ogórki, masło,resztę przypraw i czosnek. Gotować aż wszystko zmięknie, na końcu przyprawić do smaku vegetą i pieprzem, Gdy zupa przestygnie lekko zabielić śmietanką.Jeśli chcecie bardziej rzadszą zupę dolejcie więcej wody, jeśli gęściejszą dodajcie więcej warzyw. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwarzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze… i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią. Składniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól(...)wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam pokrojoną w słupki marchewkę, por, kilka
mojewypiekiinietylkoudrękę nie zmarnować ;) A jeśli chodzi o klimat świąteczny to jego nieodzownym elementem jest najprostszy .... smak tradycyjnej sałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko(...)kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd wersja niezwykle podstawowa. Mój Mąż nie wyobraża sobie jakichkolwiek świąt bez sałatki jarzynowej. W moim rodzinnym domu również gościła ona od zawsze na stole. Także na zbliżające się święta nie obejdzie się bez jej przygotowania - w bardziej hurtowych proporcjach oczywiście
Kuchnia po mojemuosobę 1 szkl. mleka Wykonanie Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Masło rozpuszczamy na patelni. Na masło wrzucamy warzywa i chwilę dusimy. Dolewamy bulion. Po ok. 10 min dodajemy poszatkowane liście szpinaku. Gotujemy jeszcze ok 5-10 min. W tym czasie gotujemy na twardo jajka. Do zupy dodajemy mleko, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Podajemy zupę z jajkiem
Mieszam w Garnkusię w tym zestawieniu idealnie. Resztki zupy zabrałam do pracy i przyznam, że na następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka(...)warzywa: Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyżki drobno siekamy, a buraczki trzemy na tarce na małych oczkach jarzynowych. Fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) myjemy i odcinamy końcówki. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (jak do zupy). W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę. W tym czasie imbir ścieramy
Poezja smaku