rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić liście . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią. -Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. -W międzyczasie
Zakamarki mojej kuchnijogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny ok 250 - 300 g różnych bakalii ( u mnie rodzynki i mieszane skórki kandyzowane ) Ponadto na zaczyn : 3 łyżeczki mąki 2 łyżeczki cukru 4 dkg drożdży świeżych ok 3 łyżek letniej wody. Wykonanie : Wszystkie składniki na zaczyn rozetrzeć razem i odstawić aż całość podwoi(...)luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie
Malinowa Kawiarenkanadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta(...)ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około
karmelowykwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ). Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień. Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem
Gaździnka warzysuche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy napęczniałą fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek ziela(...)zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako
KreatywnePinywodą i miksujemy na niskich obrotach. Partiami dodajemy pozostały cukier. Ubijamy ok. 10-15 minut, masa powinna być jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE
Pudełko rozmaitościcytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić
Amatorka kuchennagram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki
Mango Papajarazem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać
Pełny talerzcebulę z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę frutti di mare. Chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec wlać kieliszek białego wina i dusić pod przykryciem. W międzyczasie makaron ugotować al dente i zahartować (przelać zimną wodą, aby się nie posklejał). Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną
UgotowaćSkładniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę
Czerwień i błękitblendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba - doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami
Stare Gary