Serwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie(...)limonki szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml) 2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek sok z 1 cytryny ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek
Symfonia Smakówpokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz
Z miłości do słodkościjednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por 3-4 korniszony sól i pieprzsok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć
Czerwień i błękitorzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest
Chocolate Stop TemptingciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać
Gorący kąsekcukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comutrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej. W korku zrób na desce do krojenia, dziurę nożem. Zakręć butelkę na rozgrzaną teflonową patelnię, lej masę tworząc dowolne kształty!Naleśniki przełóż kremem z sycylijskich cytryn!;-))))Śniadanko gotowe
SMYKWKUCHNIKonfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/dzem-mus-i-pyszny-sok-z-jabek.html Składniki 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki 1 szkl.soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka Wykonanie Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić. Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić(...)odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki pasteryzuje w 85 stopniachC 25 minut..Gotowe
w mojej kuchnipodawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis tutaj ) lub innej gęstej śmietany min. 18% 2 jajka 1/4 łyżeczki soli (boczek będzie(...)sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować dalej do powstania zwartego ciasta. Wyrobić minutę rękami, jeśli się
W kuchni wieczoremtutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę
Kulinarny karnet ChristopheraJajko w koszulce, to nic innego jak jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne.Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja.Polecam!* jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć(...)główka* pomidor- 2 szt.* ogórek kiszony- 3 średniej wielkości* jogurt naturalny kozi- 250ml* szczypior- pęczek* sok z cytryny- 2 łyżki* przyprawy: pieprz i sólSałatę wymieszać z pomidorami, ogórkiem, szczypiorkiem, jogurtem, doprawić i wymieszać.Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki.Zagotować litr wody ze szczyptą soli.Jajko pojedyńczo wbić do miseczki/szklanki, a gdy woda zacznie wrzeć szybkim ruchem wlać kolejno jajka
Kraina Miodem Płynącakłopotem w zaopatrzeniu. I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu: olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz: E385 Wyjaśnijmy(...)prostu skrobia traktowana jest wysoką temperaturą, kwasem lub w inny sposób, przez co zmieniają się nieco jej właściwości. Po tym procesie uzyskuje na przykład zdolność pęcznienia i wiązania wody. Stosuje się ją więc głownie do zagęszczania produktów. W produkcji spożywczej, do pozyskiwania skrobi wykorzystuje się głównie kukurydzę, ziemniaki, tapiokę, pszenicę i soję. Większość z nas wie, że przynajmniej kukurydzę
NaKońcuJęzyka