jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:145/252)

Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15 324

przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia. Po tym czasie

Kolizje Smaków
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 259

Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę po dwa kawałki kurczaka i jeden pomidorek koktajlowy. Chociaż dopuszczona jest także dowolność

Pasja Smaku
Halibut aromatyzowany natką 164

smażyć chwilę. Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki

Buniabaje w kuchni
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 173

ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kompot z suszu / Compote with dried fruits 143

cytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugarSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy(...)oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru

Projekty ze smakiem
Makaron z piersią kurczaka na maśle cytrynowym. 341

WYKONANIA : - pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy - nastawiamy wodę na makaron - na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron gdy już je mamy na drugiej stronie dodajemy masło i pokrojone w plastry 3-4 sztuki cytryny (cytrynę myjemy i parzymy) - dusimy na małym ogniu - pierś przechodzi posmakiem cytryny

Basia w kuchni
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 392

pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule 1 cytryna dobrze sparzona i wyszorowana 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz   Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju(...)Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut. Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Przełóż do miski. Posyp majerankiem, kminkiem. Dodaj tymianek, cytrynę pokrojoną w kawałki razem ze skórką (pestki wyrzuć), pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki czerwoną

Moja Delicja
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 242

mniejsze połówki i przecieramy je na sicie nad miseczką: w celu otrzymania musu. Wyciśnięty sok oraz mus z kiwi wylewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy większość cukru się rozpuści  dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu(...)Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia.  Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się

Symfonia Smaków
Paella z dorszem i krewetkami 176

dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy(...)przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały

Kuba Gotuje
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 184

pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skórka + sok z cytryny  Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć ciastko, posmarować kremem lub przełożyć do szprycy i udekorować. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Happy birthday to You! 184

cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki żelatyny, dobrze wymieszać, ostudzić.Sok z cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową(...)czasie po kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. Pod koniec masa będzie wyglądać na zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować.Przygotować jabłka w karmelu.Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.Gdyby karmel

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 239

oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pascha 193

laska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Buraczkowy makaron 146

wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania