jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:144/252)

Rydze w pomidorach 208

pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem(...)samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 486

wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy delikatnie - nie można uszkodzić żółtka, żeby w białku nie znalazła się ani jego odrobina, bo wtedy piana nie ubije(...)Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa.Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego.Dodatkowo:pół puszki kajmaku,spora garść płatków migdałowych.Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z botwinką + film 124

włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki

Smakowite Dania
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 154

strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć

Kulinarny karnet Christophera
Ogórkowe talerzyki z nadziewaną pieczarką 176

linię, przekąska, godna polecenia... Składniki: 1 ogórek gruntowy 10 pieczarek 2 jajka 1/2 cytryny 1/2 opakowania serka homogenizowanego sól  świeżo zmielony pieprz do smaku garść kiełków rzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry

kgwjanczewo
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 166

znaczy, że nigdy nie próbowałeś potraw przyrządzonych tą metodą. Jest ona uważana za najzdrowszą, ponieważ pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy.  Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne(...)wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny.  Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu kontrolować stan naszej potrawy. Gotowanie na parze, ale w czym? Obecnie

peanutbuttermonster
CHŁODNIK, CZYLI KONIEC WYCZEKIWANIA NA ULUBIONE SMAKI 140

ząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego  1 duży pęczek koperku  2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać bulionem lub wodą ( w tym wypadku doprawić solą i pieprzem) i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte przez praskę(...)intensywny smak i aromat). Odstawić na noc. Następnego dnia dodać kefir lub kwaśne mleko oraz pozostałe dwa ząbki czosnku. Jeśli to konieczne, doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Podawać schłodzony dodatkiem jajka na tardo, lub po prosu popijać z kubeczka. Smacznego

KUCHARNIA
Sernik nowojorski 337

herbatników - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg serka śmietankowego - 300 ml śmietany (gęsta, 18 %) - 5 jajek - szklanka cukru - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 60 ml soku z cytryny Polewa: - 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta) - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy(...)stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy

dom-agi.pl
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 125

wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami.  Składniki na pizzę: 250 g mąki 2 łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mozarelli 2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł ) 4 figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych(...)czerwona cebula 1  ząbek czosnku sok i skórka z  połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2  łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru sól i  pieprz do smaku Sposób przygotowania Drożdże rozgnieśc z cukrem, zalać cieplą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać makę

Gosia gotuje
Ciasto bananowe bez pieczenia 222

stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych.   Przygotowanie:     Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje(...)połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą

Aga w kuchni
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 149

stopni.Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić

Blondynka Gotuje
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 159

brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz   Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut

Moja Delicja
Christmas Mince Pie z Angli 131

orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie

Mama Gotuje
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 121

żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj

karmelowy
lody z truskawek i jogurtu... 137

cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię