jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:158/252)

Kremowa zupa z zielonych szparagów 149

masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki(...)minuty (w zależności od grubości). Osączyć (bulion zachować), przełożyć do miski z lodowatą wodą. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Do zupy dodawać stopniowo pozostały bulion i śmietankę (jeżeli używacie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dodać wermut. Jeżeli trzeba podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z tartym

Pełny talerz
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 299

może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać(...)zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan. W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię

OstryKęs
Mus tortowy z jabłek 178

żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka sok jabłkowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z botwinki 164

garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną

Obiad za dychę
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 164

cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę(...)minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny

naRuszcie
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 172

podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce(...)szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć

Stare Gary
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 313

drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżkiprzygotowanie:ziemniaki obrać zalać posoloną wodą  i gotować ok. 10 minut.(od zagotowania)Podgotowane,jeszcze twarde ziemniaki(...)wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki,  smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec

Stare Gary
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 198

buraczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze(...)pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki.Można także dodać trochę kwaśnej lub słodkiej śmietanki

Smaczne Zdrowe
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 305

żółtego sera  sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody    3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz(...)beszamelowy:    2 szklanki mleka   2 czubate łyżki mąki   50 g masła   1 łyżka soku z cytryny   gałka muszkatołowa w proszku   biały pieprz   pieprz kolorowy   sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę

Słodka Strona
Mango curd 148

gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem zagotowania ściągnąć z palnika, by masa się nie zwarzyła. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do garnuszka, wymieszać. Postawić na palnik, zamieszać, znowu zdjąć przed samym zagotowaniem. Dodać masło i wymieszać

Czerwień i błękit
Rolada biszkoptowa z kremem cytrynowym 132

gotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki cytryny mięta Piekarnik rozgrzać do 180 C. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę

Ugotować
Sola zapiekana ze szpinakiem i serem 174

wysmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy: sól, pieprz biały WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać

Passions hobbies life
Sernik krakowski 383

minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej wody). Wystudzony sernik posmarować lukrem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Łosoś na parze 177

gotowane na parze Łosoś na parze - jak zrobić? Łososia obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. S kropić sokiem z cytryny , natrzeć solą i pieprzem, posypać bazylią oraz oregano. Odstawić na kilka minut, by przeszedł aromatem przypraw. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Zamarynowanego łososia przełóż na sito nałożone na garnek do gotowania na parze skórą do dołu. Dodaj wybrane warzywa

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania