jak zrobic pstrąga - 623 przepisów (strona:6/42)

Pieczony pstrąg łososiowy 213

Składniki na dwie porcje. Składniki: 400 g pstrąga łososiowego 2 łyżki pieprzu cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Sól morska Przepis: Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Naczynie, w którym będziemy piec rybkę smarujemy oliwą z oliwek. Pstrąga polewamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym i zmieloną solą morską. Pstrąga pieczemy w nagrzanym piekarniku

Emcia Pichci
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 175

Zapraszam :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 sprawione pstrągi tęczowe ok. 100 g pistacji miąższ z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 mały pęczek natki pietruszki 2 duże gałązki świeżego rozmarynu 60 g masła świeżo zmielona sól(...)użyłam różowej himalajskiej) pieprz pomarańczowy gałka muszkatołowa malutka garstka czerwonego pieprzu ziarnistego Wykonanie: Pstrągi dokładnie umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Opruszyłam solą i pieprzem pomarańczowym i odstawiłam na bok. Opruszyłam oczywiście z każdej strony w środku też ;) Pistacje pokroiłam na grubsze kawałki. Natkę pietruszki posiekałam. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem, starłam  skórkę na wiórki jak widzicie

Blondynka Gotuje
Pstrąg z piekarnika 180

Każdą z ryb można zjeść na wiele sposobów. Tym razem pstrąg tęczowy z piekarnika. Mięso pstrąga jest bardzo smaczne, a jego dużą zaletą jest mała ilość ości. Dodatkowo ma mało kalorii i najwięcej kwasów omega-3 z ryb słodkowodnych. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi (wypatroszone) 1 cytryna 1 łyżeczka posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb opcjonalnie(...)piec 30 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu (każda z osób może skropić sobie gotową już rybę wedle uznania). Pstrągi po usunięciu łusek. Po wyjęciu z piekarnika

Passions hobbies life
Pstrąg łososiowy na parze 191

Pstrąg łososiowy ma prawie taki sam smak jak łosoś. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 cytryny 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g) przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć(...)cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki pstrąga posypać lekko przyprawą do ryb, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i mocno posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną rybę gotować na parze 12-15 minut

Passions hobbies life
Pstrąg tęczowy łososiowy 222

Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet)  masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby  pomidory suszone w zalewie  sól, pieprz  makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)  Sos: 1/5 szklanki(...)żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan  gałka muszkatołowa  kilka różyczek brokuła Sposób przyrządzenia:  Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych

upichcic
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 236

Pstrąg to jedna z kilku ryb, którą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie(...)całości wygląda naprawdę efektownie :)Składniki (na 2 porcje):2 całe pstrągi (ok. 600 g)0,5 kg ziemniaków1 cebula4 ząbki czosnkuświeży kopereksok z cytrynyprzyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka3-4 łyżki oliwyPrzygotowanie:Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a czosnek tniemy na plasterki. Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

Zakręcony Widelec
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 233

Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary.    Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4      Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego szczypiorku,1 łyżka tartego parmezanu

SzczyptaSmaQ
Pasta z wędzonego pstrąga 234

Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)pstrąga Proporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania: 15 minutSkładniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego twarogu 1 szalotka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki  posiekanego koperku  opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś i pstrąg w galarecie 222

Składniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy z tymiankiem 172

Składniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie:        Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu

Aga w kuchni
Pstrąg z grilla 185

ogólnopolskich zawodach w grillowaniu - nie wiem jak oni dobrali tych ludzi. Może był garaż w promocyjnej cenie dla fanów, lub nawet fanatyków grillowania? Oszalałam, poddałam się, kupiłam kilka pstrągów, brykiet i zaprosiłam dziewczyny ;-) Potrzebujesz: 1 pstrąg na osobę oliwa z oliwek limonka masło gruba sól czosnek dla chętnych Co robić? 1. Rozpalić grill 2. Spory kawałek folii aluminiowej  polać

Matka Żywicielka
Pstrąg pieczony 188

Składniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą

Kulinarny Pamiętnik
Pstrąg z warzywami 157

Prosto, szybko i smacznie :) Składniki (2 porcje): 2 szt. pstrąga 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cukinia  4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce(...)piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju do zarumienienia

Emcia Pichci
Pstrąg pieczony z bakłażanami i soczewicą 240

serii lżejszych obiadów, zapraszam na pstrąga pieczonego z bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe. składniki: - 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia - przyprawa ziołowa do ryb - duży bakłażan - puszka konserwowej soczewicy - ząbek czosnku - masło, oliwa z oliwek - sól morska - pieprz cytrynowy Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki, posiekany

SMYKWKUCHNI
Okrasa z pstrąga 227

Dziś prezentuję drugi przepis, który wykorzystałam podczas Pikniku smakoszy w Lublinie . Składniki: 2 świeże pstrągi 1 mała czerwona cebulka 150 g masła 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz   Wykonanie: Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawi do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki. 40 g masła(...)rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę drobno posiekać. Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Sałatka z ogórków: 1 ogórek 1/2 pęczka koperku sól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper

kolorowotorcikowo
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 207

smażalni nad morzem i nic po za tym, bo twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka(...)chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 242

Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Pstrąg pieczony 174

Obiad w niewiele ponad pół godziny z udziałem pysznej, świeżej ryby. I to przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem

Smaczna Pyza
C - Pieczony pstrąg w warzywach 193

dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży  0,5 szt cytryna              1 gałązka rozmaryn świeży(...)smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce 233

Post Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy 180

Post Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pstrąg z grilla 179

Pstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą(...)wysoka, aby spiec naszą rybę na sucho. Kładziemy ją też na raczej wyższym niż niższym poziomie grilla. Ważne jest również nasmarowanie zewnętrznej części ryby oliwą, gdyż pod skórą pstrąga nie ma zbyt wiele tłuszczu. Pstrąga z grilla możemy podać z różnymi dodatkami, ale bardzo naturalne dla tego mięsa będzie np. zapieczone lekko na grillu pszenne pieczywo (bułka, bagietka), ewentualnie

Kulinarna Pokusa
Pstrąg pieczony w folii 205

Bardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki  - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.  składniki (1 porcja) 180 g - 200 g  pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól

Stare Gary
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 190

krakowski rynek absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl(...)marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa

Ostra na Słodko
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 117

Składniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina  100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło rozpuścić na pateln i, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty prze praskę czosnek, lekko pod smażyć.  Pstrąga pokroić w dzwonka, poło żyć na pateln i. Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar(...)dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem.... Smacznego

Gaździnka warzy
Grillowany Pstrąg z kapustą i pomidorami 175

Składniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka pomidorków koktajlowych olej 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Pstrąga umyć i osuszyć. Oprószyć solą, tymiankiem i lubczykiem. Grillować na złoty kolor. Na patelni smażyć od zimnego oleju (nie przyklei się).  Kapustę poszatkować, umyć(...)wysuszyć. Polać olejem (według uznania) posolić, popieprzyć, skropić octem jabłkowym do smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać, wraz z pokrojonym szczypiorem i poszatkowaną natką. Z grillowanego pstrąga wyciągnąć ości, podzielić na mniejsze kawałki, skropić cytryną i wmieszać w sałatkę razem z pokrojonymi pomidorami....... Smacznego

Gaździnka warzy
PSTRĄG Z NUTĄ CYTRUSA I KWIATÓW 177

nutki cytrusa i kwiatów do obiadu. Miało być zdrowo, szybko, bezpiecznie (obiad dostosowany do diety Dukana mamy - aby 2 obiadków nie gotować) i smacznie, więc najbardziej przekonującym okazał się pstrąg łososiowy. Jeszcze gdy był w lodówce słyszałyśmy jego monolog dotyczący tego jak szybko i łatwo go przyrządzimy, jak krótko będziemy czekać na efekt końcowy i ile to on nam smaków(...)naszych głowach swatek pasował on do obrazu cytryny, limonki, lawendy. Dałyśmy się podejść. Wybrałyśmy go spośród tłumu. Przygotowałyśmy. Zjadłyśmy. Nakarmiłyśmy rodzinę i... zachwyciłyśmy się tym co powstało. SKŁADNIK: - Filety pstrąga łososiowego, - cytryna, - liście limonki , - szczypiorek/dudy cebulki, - kwiaty lawendy , - kwiaty jaśminu , - pieprz czarny, - domowa przyprawa warzywna, - czosnek niedźwiedzi , Przygotowanie jest ekspresowe... Myjemy i osuszamy rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą

Wypisz Wymaluj
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 240

sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby(...)oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować.Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie patelni:źródłoLinia Logic firmy WOLL została stworzona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 173

Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól(...)masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 218

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami(...)ryżem. Składniki:600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia4 łyżki sosu teriyaki2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec

Food Square
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 216

Grilled trout with dill sauce Składniki. 2 pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna 2 liście laurowe natka pietruszki świeży tymianek 1 łyżka oliwy Sos. 5 dag masła 1 łyżeczka musztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem(...)stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z grilla z kolorowym sosem 303

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowy pstrąg 141

Cześć :) Długo nie mogłam się zebrać do zrobienia tego pstrąga... leżał w zamrażarce i leżał, aż przyszedł na niego czas :) Przepis banalny, ale smaczny :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania