jak zrobic pstrąga - 623 przepisów (strona:12/42)

Pstrąg pieczony w folii 165

Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pstrąg pieczony w folii Upieczony pstrąg delikatny i soczysty ! Składniki :    2 pstrągi tęczowe 1 cytryna sól morska oraz pieprz papryka ostra i słodka 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku(...)vegeta Przygotowanie:                  Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Następnie z cytryny odcinamy 2 większe plasterki a resztą cytryny opryskujemy pstrąga. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do wnętrza pstrąga. Kolejnym etapem jest oprószanie przyprawami soli można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pasta z Wędzonego Pstrąga, Serka i Chrzanu czyli coś na kanapkę od Sophie D. :) 193

Mijający tydzień mogłabym swobodnie nazwać tygodniem Sophie Dahl. Zrobiłam w ciągu 6 dni, 3 potrawy z książki tejże autorki. A wiecie co? kiedyś jak jeszcze byłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tymiankowy Pstrąg z Balsamicznymi Buraczkami czyli Środowe Rybki odc.19 163

Jak to zwykle bywa gdy coś zaplanuję są obsuwy. Wczorajszego wieczoru po zakupach nie miałam już kiedy zasiąść do laptopa. Dzisiaj więc siadam gdy Syncio śpi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pstrąg na zielonych szparagach, z sosem serowym czyli Środowe Rybki odc.44 223

Słońce łaskawie przebiło się przez chmury, pojaśniało. Wreszcie nie boli głowa i humor dopisuje nie tylko dzieciakom. Zapowiada się całkiem miły dzień i spacer do szkoły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 155

Oto kolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-PSkładniki na 4 porcje:4

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg w occie 171

rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Sałatka z wędzonym pstrągiem 214

Chrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na

Anioły w kuchni
Pstrąg z piekarnika w 20 min. - szybki przepis 279

produkty przychodzi natchnienie i pomysł na obiad. Tym razem trafiłam do sklepu w środę czyli w dzień dostawy świeżych ryb. Pomyślałam  „Super. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min. Pstrąg z piekarnika Składniki: 2 pstrągi masło cytryna koperek sól i pieprz Pstrąg z piekarnika - składniki(...)Przygotowanie: Pstrągi myjemy (patroszymy jeżeli nie były wypatroszone w sklepie). Z masła wykrawamy 3 ok. 3-milimerowe plasterki. Każdy z nich dzielimy na pół. Cytrynę kroimy w półplasterki. Wykonanie: Pstrągi układamy na ruszcie z piekarnika. W środku i po wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki cytryny oraz kilka

Pyza i Surówka
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 319

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania(...)okazałych dodatków. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną

Słodka Strona
Pstrąg w rozmarynie 150

ryby, chyba nawet bardziej niż mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu.  Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie.  Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli(...)Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób.  Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól

Garniec Magalie
Pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem 234

sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie pstrąga w całkiem dobrej cenie, do tego jarmuż i voila! Tak powstał pyszny pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem, polany masłem cytrynowym, ze szczyptą mielonego chilli. Niech was nie zmyli nazwa(...)jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję): 1 cały, wypatroszony pstrąg garść umytych liści jarmużu poodrywanych od łodyg 3 łyżeczki masła kilka plasterków cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel) soku z cytryny  ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz

Jedzeniomania
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 344

jeżdżąc np. nad zalew w Krasnobrodzie przejeżdżałam tamtędy nie raz i jakoś nie słyszałam o tej restauracji. Chatę Rybaka podpowiedział nam kolega, który rozsmakował się tam w wędzonych pstrągach. Nie trzeba było nas długo namawiać na spróbowanie świeżej rybki, hodowanej dosłownie za płotem restauracji. Na miejscu okazało się, dlaczego jeszcze o niej nie słyszałam. Restauracja jest dość nowa(...)zaledwie rok. Jak informuje strona internetowa Ośrodka "Roztoczański Pstrąg", Chata Rybaka została otwarta w listopadzie 2012 roku. Restauracja nie ma własnej strony internetowej, a jedynie odnośnik na wspomnianej powyżej stronie Ośrodka i nie posiada strony na fb. Próżno także szukać o niej informacji w internecie, co uważam za małą lekkomyślność ze strony właściciela. Moim zdaniem takie miejsce potrzebuje reklamy

Pasja Smaku
Pstrąg po Hiszpańsku 169

Pstrąg po Hiszpańsku Od razu piszę ,że nie jest to przepis oryginalny , tylko zainspirowany przez kuchnię hiszpańską . Jest całkowicie przeze mnie wymyślony . Dlaczego to piszę ? Bo ostatnio zdarza mi się po publikacji moich przepisów na Facebook-u dostawać wpisy , że coś co nazwałam np cebularzem , nim nie jest, bo użyłam oprócz cebuli jeszcze pieczarek . Tak użyłam , bo właśnie tak lubią(...)dywagacje , które musiałam z siebie wywalić , tak dla lekkości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zapraszam na pstrąga , który jest wyśmienity i wchodzi na stałe do domowego menu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hiszpańskim akcentem

Ogrodnik w podróży
pyszne pieczone pstrągi:Airfryer hd9240/30 297

Składniki: świeże pstrągi 2 średnie sztuki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa chimichurri Royal Brand 3 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka te pyszne, świeże pstrągi przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" z pstrągów odciąć głowy, usunąć wnętrzności, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej wymieszać z kucharkiem, przyprawą chimichurri, cytryną i natrzeć pstrągi z każdej strony, do środka włożyć natkę pietruszki Airfryer hd9240/30 ustawić

W Mojej Kuchni Lubię
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 132

przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera(...)przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna   sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą

Kuba Gotuje
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 177

warsztat kulinarny na Moście im. Witolda Lutosławskiego przy ul. Zamojskiej. Poproszono mnie abym połączył dwa aspekty - gotowanie w ramach akcji Cisowianki "Gotuj zdrowo - mniej soli" oraz aby pojawił się pstrąg w menu (bo przecież gotujemy nad Bystrzycą). I tak też się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca(...)przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku.  Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół - może to być bazylia, oregano, szałwia, majeranek, natka pietruszki - wedle uznania. Skrapiamy sokiem z cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka

Right Behind The Kitchen
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 161

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy(...)świeżo zmielony do smaku, 1 szt. cebuli czosnkowej, 4 ząbki czosnku, 1 limonka, masło,   świeży lubczyk, świeży koperek, szczypiorek, roszponka, zielone szparagi, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy. Limonkę kroimy w cienkie plasterki. Pstrąga nacieramy niewielką ilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę, liście lubczyku i kawałki masła. Doprawiamy pieprzem i posypujemy

Moniki Smakołyki
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami 194

Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad.  Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad.  Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :)  Składniki(...)porcje dla 2-3 osób: 2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg) 450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny  papryka ostra przyprawa do ryb oliwa z oliwek Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z cytryny wyciąć 4 plasterki, pozostała część będzie potrzebna

Ugotować
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 166

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu nie wysycha(...)jest wyjątkowo wilgotna. Pstrągi przygotowane w ten sposób są obłędne. Podaję składniki na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki

Poezja smaku
Pstrąg z chilli i cytryną 150

Chociaż pogoda nam dziś nie dopisuje humor można sobie poprawić pysznym pstrągiem którego muszę przyznać jadłam pierwszy raz bo nigdy nie przepadałam za rybami. Po w zasmakowaniu się w pstrągu następna do wypróbowania będzie Dorada. Pstrąg z chilli i cytryną  - 2 świeże pstrągi patroszone - 1 cytryna - 1/2 łyżeczka płatków chilli - sól morska - 1 łyżka natki pietruszki - 2 gałązki koperku(...)masło - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia   i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła. Odstawiamy do lodówki

Kulinarne życie
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 165

Pstrąg z grilla W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty(...)grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 121

Pstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy(...)nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając

Miód i pieprz
Wyniki konkursu z Kamisem 110

grillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa(...)dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach

Wielki apetyt
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 192

jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony Kuchnia Lidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ

Brzuszki Łakomczuszki