takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg(...)marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: Pstrąg lub inna ulubiona wasza rybka bakłażan brokuła cebula suszone zioła: tymianek, majeranek, cząber sól pieprz olej kokosowy Pstrąga posypałam solą, pieprzem i ziołami, odstawiłam na 2 godziny a następnie ugotowałam w naczyniu na parze. Gdy włożyłam rybę do parowania pokroiłam cebulę w krążki i kilka włożyłam do rybki a resztę poukładałam na rybce. W czasie gdy ryba się(...)parowała pokroiłam bakłażana w plastry i oprószyłam solą, gdy puścił sok opiekłam na patelni posypując ziołami. Brokuł zagotowałam w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Pstrąg był gotowy gdy skończyłam wykładać warzywa. Bardzo smaczne szybkie do zrobienia danie
harrisaWróciłam. Zrobiłam kilka kroków wstecz. Zaczęłam szukać siebie, ukrytej gdzieś głęboko. Musiałam przejść przez długi korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu. A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki 8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi
Kuchnia Pani WiosnyWypatroszone i umyte pstrągi posolić,posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny które nadadzą rybce piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki i tymianku lub rozmarynu. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić(...)pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec również na grillu. Można podawać np.z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
potrawyregionalnePyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI JAJKA I CEBULI Dziś zapraszam również na pastę , ale z innej rybki. Polecam wędzonego pstrąga. Składniki: wędzony pstrąg ( średniej wielkości) 125g kremowego serka Philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sok z połowy cytryny
potrawyregionalnepory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniks.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY PSTRĄG Składniki: - 1 pstrąg - pieprz cytrynowy - sól - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu
Życie zamknięte w smakuOdkąd moja ulubiona budka z rybami została przeniesiona nie wiadomo gdzie, rzadko jadałam ryby. Do momentu, kiedy świat odkrył dobrodziejstwa pstrąga i można dostać go świeżego właściwie w każdym większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty(...)patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niedużym ogniu. Po zdjęciu z patelni, każdą z ryb kładziemy na warstwie ręcznika papierowego, by wchłonął tłuszcz. Pstrągi podajemy z ulubionymi dodatkami i plasterkami limonki
Kuchenna Kontrrewolucyamiałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy PijemyPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy PijemyMoją ulubioną rybą, którą podaję na obiad jest pstrąg. Szukając niebanalnego przepisu na dania z ryb, znalazłam przepis w Kuchni Lidla . Danie tak wszystkim smakowało, że na pewno będzie powtórka. Składniki: 4 pstrągi, wypatroszone 1 łyżka tartego imbiru (użyłam suszonego) 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki(...)soli 1 łyżka świeżej natki pietruszki Skórę umytych i osuszonych pstrągów nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki, z wyjątkiem kolendry, miksujemy na jednolitą pastę, którą nacieramy ryby. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryby grillujemy po kilka minut z każdej strony, następnie przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Czerwień i błękitPstrąg to j edna z moich ulubionych ryb :) Składniki: 1 pstrąg 1 łyżeczka przyprawy do ryby ½ pęczka koperku ½ cytryny 1 łyżeczka masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą ,pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na godzinę. Koperek posiekać, utrzeć z masłem i posmarować folię aluminiową. Zamarynowanego(...)pstrąga położyć na foli aluminiowej, starannie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec około 15 minut
Tradycyjna Kuchniapuree kalafiorowym i sosem ze skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z konfitowanym jarmużem i kompresowanymi pomidorami stanowił nieco większe(...)wyzwanie dla wina. Szczypiorek, jarmuż i pomidorki w zestawieniu z pstrągiem to konfiguracja wymagająca. Bardzo wytrawny i jednocześnie mineralny Riesling 2013 z winnicy Weingut Oekonomierat Rebholz, budził początkowo trochę wątpliwości, ale stawił dzielnie czoła risotto, podkreślił smak jarmużu i zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe
królestwo garówprzygotowywałam już w podobny sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego [ok.350-400g] - wraz ze skórą kilka plastrów i sok z 1/3 cytryny koperek - świeży lub mrożony sól, pieprz cytrynowy, przyprawa(...)łusek. Wklepać od góry w rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia się" smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Włożyć zamarynowane kawałki fileta skórą
Grunt to przepis!rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar 2-3 liście laurowe ok 7 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny pieprz cytrynowy(...)razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym
https:KKuchniaMniam