Sałatka z pstrągiem wędzonym 187może pstrąg w sałatce ? Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki(...)niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchen
Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo-cytrynowym 193sprawą własnoręcznie przygotowanego majonezu na bazie ziołowego serka z czosnkiem i oleju smakowego z cytryną i bazylią. To on nadaje ton tej sałatce i świetnie pasuje do wędzonego pstrąga. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Nie radzę używać gotowego ze słoiczka bo to już niestety nie będzie to samo. Z podanych składników wyjdzie(...)przygotowywania takiego majonezu. Ja od dziś będę już robić go sama. Szeroka gama smakowa tych serków daje duże pole do popisu." Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo- cytrynowym (przepis własny) Składniki dla 4 osób: 250g makaronu fusilli z mąki pełnoziarnistej 1 mała cukinia 125g wędzonego pstrąga tęczowego 2 gałązki bazylii Na majonez
Wiem co jem
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 264Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego(...)smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób): 2 pstrągi patroszone 1/2 pęczka kopru 4 plastry cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz czarny pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas
Kuchnia po mojemu
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 497często jadacie ryby? My staramy się przynajmniej raz w tygodniu Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie. Inspiracją dla mnie był przepis p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana(...)czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku (nie solić). Z mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby utworzyć zwartą masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30 minut. Rybkę zjedliśmy
MarciochaKucharzy
Ryba w galarecie z limonką 310Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!.Składniki:1 świeży pstrąg1/2 limonkinatka pietruszkisólpieprzBulion:2 szklanki wody1 marchewkapo kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela(...)drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety
Apetyczna babeczka
Ryby 210Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchni
Pstrąg w galarecie 185takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg(...)marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy
Szefowa kuchni
Lekko cytrynowy pstrąg z cykorią 175Wróciłam. Zrobiłam kilka kroków wstecz. Zaczęłam szukać siebie, ukrytej gdzieś głęboko. Musiałam przejść przez długi korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu. A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki 8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi
Kuchnia Pani Wiosny
PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 150Wypatroszone i umyte pstrągi posolić,posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny które nadadzą rybce piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki i tymianku lub rozmarynu. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić(...)pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec również na grillu. Można podawać np.z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 219Pyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI JAJKA I CEBULI Dziś zapraszam również na pastę , ale z innej rybki. Polecam wędzonego pstrąga. Składniki: wędzony pstrąg ( średniej wielkości) 125g kremowego serka Philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sok z połowy cytryny
potrawyregionalne
Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym 195pory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony pstrąg 185s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY PSTRĄG Składniki: - 1 pstrąg - pieprz cytrynowy - sól - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu
Życie zamknięte w smaku
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 267Odkąd moja ulubiona budka z rybami została przeniesiona nie wiadomo gdzie, rzadko jadałam ryby. Do momentu, kiedy świat odkrył dobrodziejstwa pstrąga i można dostać go świeżego właściwie w każdym większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty(...)patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niedużym ogniu. Po zdjęciu z patelni, każdą z ryb kładziemy na warstwie ręcznika papierowego, by wchłonął tłuszcz. Pstrągi podajemy z ulubionymi dodatkami i plasterkami limonki
Kuchenna Kontrrewolucya
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 186miałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemy
Pstrąg pieczony w ziołach 207Pstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy Pijemy