Kotlety jajeczne 362składników w mojej kuchni. Oprócz wartości odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania, przez obiad i deser, aż do kolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem
Pełny talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 242selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem(...)wywar jeszcze raz), zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet
Kuchnia Beaty
Wielkanocna babka marmurkowa 214świetne połączenie smaku wanilii i czekolady pycha:) I tak zaczyna od dzisiaj dwa tygodnie odpoczynku a książki odkładam na półkę. Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy(...)jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 205troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy
VioletoweKucharzenie
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2219całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę
Ostra na Słodko
Wielkanocne ciasteczka kawowe 209amaretto. No i wyglądają prześlicznie. Czy można chcieć od ciasteczek czegoś więcej...? Kawowe ślimaczki z amaretto Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 300 g mąki pszennej dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka Malibu z truskawkami 231blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby(...)stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem
Kraina Miodem Płynąca
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 272uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła(...)uważając, aby się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części
Poezja smaku
ciasteczka czekoladowe 235chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej. SKŁADNIKI 70 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 90 g gorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem na puszystą(...)masę. Dodać jajko, a następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać
zabawa smakiem
Wiosna. I biscotti na wytrawnie 220sztuk) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 100 g zimnego masła 2 jajka 50 g suszonych pomidorów 50 g zielonych oliwek Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, bazylią i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajka, szybko zagnieść ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 182300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA: 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki czarnuszki DO PARZENIA: 1 litr wrzątku 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka miodu - u mnie ciemny(...)bajgle mi się lekko odkształciły podczas obgotowywania . Obgotowywać bajgle po 90 sekund z każdej strony. Wyciągać z garnka na papier do pieczenia. Ugotowane i lekko ostudzone bajgle posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolna posypką - u mnie mieszanka ziaren sezamu i czarnuszki . Jeśli chce się mieć na bułeczkach więcej posypki, należy wcisnąć ją delikatnie w powierzchnię bajgla. Tak przygotowane bajgle włożyć
Grunt to przepis!
Babeczki jogurtowe 217dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe. Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki oleju o neutralnym smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą lub łyżką mieszamy składniki, które następnie wlewamy do przesianej mąki. Szpatułką łączymy wszystkie składniki (nie trzeba tego robić dokładnie, mogą być nawet widoczne grudki mąki). Dodajemy skórkę startą z cytryny i ekstrakt
mojewypiekiinietylko
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 154cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass: 150 g wędzonego boczku / 150 g smoked bacon 300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12 % 4 jajka / 4 eggs 2 żółtek / 2 egg yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość(...)Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy
Projekty ze smakiem
Tort czekoladowo-wiśniowy 218wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm). Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki zwykłego cukru
Ugotować
Zdrowe krakersy 304udaje. Bardzo często w składzie krakersów występuje: mąka pszenna, tłuszcz, słodzik, substancje spulchniające (wodorowęglan amonu, węglan sodu), jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, jaja w proszku, lecytyna sojowa. Postanowiłam zaszaleć i zrobiłam domowe, zdrowe krakersy (inspiracja z bloga erVegan ). Domowe Krakersy: Składniki: 1/2 szklanki siemienia
Życie na widelcu