coś lepszego do brownie? ;) Składniki: 150 g tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki miodu szklanka piwa (najlepiej ciemnego lub jakiegoś pszenicznego - miodowego) 1 łyżka gorzkiego kakao 4 jajka 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów laskowych W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Dodać miód, gorzkie kakao i piwo i dokładnie(...)wymieszać i ostudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa. Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady Polewa(...)wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy(...)trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ukochanym Tatą, podejrzewam, że właśnie dlatego wyszły nam tak pyszne ;) Na jutrzejszy tłusty czwartek - pozycja obowiązkowa! Składniki (na duży, pełny talerz): 200 g mąki 1 łyżka cukru pudru 2 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 1 łyżka octu lub 1 łyżka spirytusu ok. 4 kostki smalcu do smażenia Ze wszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto. A potem bierzemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kaszę miksuję w blenderze. W garnku rozpuszczam masło. Odrobiną masła smaruję blaszkę do pieczenia. Do rozpuszczonego masła dodaję czekoladę w kawałkach, całość podgrzewam, do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijam z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaję czekoladę z masłem oraz kaszę. Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie
Pause Gotowanie!szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji :) Składniki: 4 dojrzałe banany 3/4 szklanki* cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki* mąki 1 jajo 50 g masła (roztopić) 100 g bakalii * szklanka – 250 ml Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść(...)banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką. Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki
Moja DelicjaBardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki(...)wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać
Moja DelicjaSkładniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa
Moja Delicjałyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki (225 g) 1 duże jajo szczypta soli niepełna szklanka wody (może być gazowana) Przygotowanie: Przygotować naleśniki: Mleko wlać do naczynia, dodać jajo, szczyptę soli, wymieszać trzepaczką (lub zmiksować w blenderze). Nie przerywając mieszania dosypywać
Moja Delicjaoprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki
Moja Delicjamąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych orzechów włoskich 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych 1 jajko 120 g miodu 65 g oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę(...)jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi. W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Formę muffinkową wypełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe … The post Owsiane
Moja Delicjamąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 białko jaja (opcjonalnie) Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie (jeśli macie ciasto już rozwałkowane*, jeśli nie – rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm). Równomiernie
Moja Delicjawieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej
Moja Delicjamleka 1 g szafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko – w zależności co mamy akurat do zużycia) Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Masło rozpuścić w rondlu, wlać mleko, podgrzać wszystko do temperatury(...)samo zrobić z resztą ciasta. Przykryte bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 220°C (grzałka góra-dół). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem (ja część bułeczek posypałam dodatkowo gruboziarnistym cukrem) i wstawić do nagrzanego pieca. Piec około 10 minut. Wyjąć z pieca, odczekać 5 minut i przenieść na kratkę do ostudzenia. Jeść ostudzone
Moja Delicja