szklanki mąki 70 g masła 1 małe jajko 1 małe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie(...)gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski
Świat Domowej Kuchniprzeszły smakiem. Produkty potrzebne do przygotowania krewetek dla 6 osób : 1 kg. krewetek tygrysich 4 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 200 g. mąki pszennej 200 g. mąki ziemniaczanej 2 jajka Obrane i zamarynowane krewetki należy dobrze odsączyć, a następnie obtoczyć w mące pszennej. W kolejnym naczyniu dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną i jajko. Po obtoczeniu krewetki w mące pszennej, należy zanurzyć
Full Smakuszkl mleka w proszku 200 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 100 g orzechów ziemnych niesolonych 1 szkl cukru pudru 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże jajka Wierzch: 70 ml śmietanki 30 % 100 g białej czekolady 150 g Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można(...)masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników. 5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę
Kto ugości moich gości?tego nie przeskoczymy. Czasami warto się poświęcić, bo przecież codziennie placków ziemniaczanych nie jemy. 'placki ziemniaczane' Składniki (na ok.20szt placuszków): - 5 dużych ziemniaków - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 jajko - 1 cebula - S&P - olej rzepakowy Ziemniaki i cebulę obrać. Zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, jajko i sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju
CookYourselfprodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;) 'oldschoolowe ciasto z jabłkami' Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.1 kg jabłek* - 1 szklanka cukru + 3-4 łyżki - 2-3 łyżeczki cynamonu (w zależności od Waszego gustu) Jabłka obrać ze skórki(...)zależności od słodkości jabłek - jabłka powinny zostać lekko kwaskowate) i cynamon. Podlać 0,5 szklanki wodą. Przesmażyć do miękkości jabłek. Cukier z masłem rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić. Jajka ubić z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka zostawiając 1cm obręcz
CookYourselfszklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) lub 25g świeżych - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki mleka - 3,5 łyżki rozpuszczonego masła - 1 jajko Mleko podgrzać. Odlać 1 szklankę. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę (4 szklanki) przesiać do miski, dodać sól, jajko, masło
CookYourselfwyjęciu z lodówki :) 'piernik staropolski' Składniki: - 0,5 kg naturalnego miodu - 250g masła - 0,5 szklanki zimnego mleka - 1,5 - 2 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker'a - pół łyżeczki soli - 2-3 torebki przypraw do piernika Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Dodać(...)stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować
CookYourselfboicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody(...)skórka z 1 cyrtyny - sok z 1 cytryny - 150g kremowego serka (typu philadelphia) - 1-2 łyżki miodu (do smaku) - 2 garści prażonych ziaren pszenicy w miodzie W misce wymieszać jajka, oliwę i mleko. Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec
CookYourselfsobie przypomnieć taki smak. U mnie koniecznie z cukrem pudrem. A u Was? 'racuchy drożdżowe' Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 5 g świeżych drożdży - 250 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru (może być cukier puder) - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić(...)żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą
CookYourselfeksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy jabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe(...)mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne
CookYourselfwymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady(...)kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło z cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę i jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C
CookYourselfszklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra - S&P - pestki słonecznika - 1 rozkłócone jajko. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą(...)ułożyć plaster mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi kwadratami. Każdy rożek posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie obsypać pestkami słonecznika (delikatnie je przyklepywać). Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez ok.20 min (do porządnego zarumienienia się ciasta - sprawdzić spód rożków, czy się upiekł). Smacznego
CookYourselfmnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100-150g M&M'sów - 0,5 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić
CookYourselfformę 33cm x 23cm) Składniki: - 1 opakowanie (250g) ciasteczek typu degestive (mogą być jasne albo ciemne) - 16 szt ciasteczek Oreo - 1 kg sera mielonego na sernik (w wiaderku) - 1 jajko - 150g masła - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1/4-1/3 szklanka cukru Ciasteczka degestive rozkruszyć. Masło rozpuścić. Dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną(...)masą wyłożyć formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Jajko utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce sera i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. 8 sztuk Oreo pokruszyć i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Pozostałe ciasteczka Oreo przekroić na pół i ułożyć
CookYourselfsię przekonajcie, że są smaczne. Ja je włączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej) - 1,5-2 szklanki wody - 1 jajko - 1 średnia cebula - 2 łyżki bułki tartej/otrębów - 2 łyżki posiekanego koperku/natki pietruszki - przyprawy wg smaku - sól Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut(...)zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka (mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę/otręby, cebulę i ulubione przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów
CookYourself