szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy(...)praktycznie wypróbowałam każdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów
Smakowy Rajwarto je zrobić, gdyż przyrządzone w domu są o niebo lepsze, niż te kupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka(...)Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają
Smakowy Rajchleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata(...)Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami
SzczyptaSmaQprzepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pasta z makreli Nasza pasta, idealnie kremowa. Składniki : 1 duża makrela sól oraz pieprz 5-6 jajek 5-6 ogórków kiszonych 2 średniej wielkości cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrele obieramy starając się wybrać wszystkie ości. Jajka ugotowane(...)ostudzone obieramy i kroimy do naszej makreli na mniejsze kawałki. Gdy jajka są pokrojone blenderem miksujemy jajka i makrelę na jednolitą masę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubym oczku a następnie wyciskamy z nich większą ilość soku aby później nie zbierał się w naszej paście. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Do masy z jajka i makreli dodajemy cebulkę, ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneSmaczne i delikatne kotleciki z ryżu jajek i pieczarek. Mylące, ponieważ wyglądają jak tradycyjne mielone. 1 woreczek ryżu 100 g 4 jajka ugotowane 2 jajka surowe 5 dużych pieczarek 1 cebula 3 łyżki bułki tartej do masy 1 łyżka keczupu pikantnego Bułka tarta do obtoczenia Sól Pieprz Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanych jajek gotujemy(...)twardo. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jajka siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki (ryż, cebulę, ugotowane jajka, pieczarki) mieszamy ze sobą. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniegustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani czasochłonna, ani skomplikowana w przygotowaniu. Smakuje za to fantastycznie ze świeżym pieczywem, uprzednio dobrze schłodzona. Jajka na twardo Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 3 jajka 150 g serka(...)upodobania 50 g margaryny z dodatkiem masła lub opcjonalnie samego masła o temperaturze pokojowej sól do smaku, opcjonalnie ulubione zioła, np. pietruszka, szałwia, bazylia - opcjonalnie Przygotowanie ugotuj jajka zgodnie z przepisem Gotujemy jajka na twardo w szybkowarze schłodzone jajka obierz i każde opłucz pod bieżącą wodą pokrój jajka w niewielką kostkę (jak do sałatki jarzynowej) w misce wymieszaj
Szybko SzybkowarWitam, pół godz. temu dotarły do mnie zamówione kokilki, więc pomyślałam dlaczego nie?? Po co czekać do popołudnia, żeby je wypróbować- zrobię gorące śniadanie! JAJKA ZAPIEKANE W KOKILKACH. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 plastry ulubionej szynki 3 plastry kiełbasy kawałek zielonego ogórka mały ogórek konserwowy lub kiszony 1/2 pomidora 3 plastry sera żółtego przyprawy:sól, pieprz, trochę vegety, i przyprawa kamisa(...)suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. WYKONANIE: szynkę, kiełbasę, ogórki kroimy na cienkie paski, mieszamy, ser żółty i pomidory kroimy w drobną kostkę, jajka roztrzepać, ale nie ubijać, połączyć jajko z "farszem" , ser zostawiamy do posypania, wyparzyć kokilki, posmarować cieniutko oliwą z oliwek, wlać część jajka, pokroić bułę w księżyce, położyć na jajku, zalej wszystko resztą jajka, posyp serem
Kuchnia BeatyWielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. Filet z kurczaka(...)jajkiem i szpinakiem SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupinek. Na maśle podduszamy opłukany szpinak dodając przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Pierś
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNaleśniki jedliśmy zawsze. Takie tradycyjne - mąka, cukier, mleko, woda i oczywiście jajko. Cukier wyleciał z nich już dawno, w zupełności wystarczają nam słodkie dodatki. Natomiast kwestia naleśników po przejściu na weganizm była jedną z tych, które krzyczały w mojej głowie - o nie, nie możesz zostać weganką, przecież nie możesz żyć bez naleśników!!! Wydawało mi się jeszcze wtedy, że naleśniki(...)jajka nie mogą się udać, po prostu nie ma takiej opcji.. Okazało się, że - TAK, MOŻNA ZROBIĆ NALEŚNIKI BEZ JAJEK - I TO PYSZNE i ELASTYCZNE! :)) I wiecie co? Nie zawracałam sobie w ogóle głowy szukaniem tajnych i sprawdzonych przepisów ani żadnymi próbami zastępowania czymś-tam tego nieszczęsnego jajka. Pierwsze wegańskie naleśniki zrobiłam TAK SAMO JAK WSZYSTKIE WCZEŚNIEJ, tyle
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia: Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający(...)robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne następnego dnia. Jajka gotuj w dniu w którym przygotowujesz zapiekankę. Gotowa zapiekanka kwadrans po wyjęciu z piekarnika. Ziemniaki w mundurkach z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 19 min Otwieranie Garnka: Szybkie Jajka na twardo z szybkowaru Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: Foremka o wymiarach
Szybko Szybkowarskomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem(...)sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka.Jesli spojrzymy na nie z perpektywy wiosny i zblizajacych sie swiat nic dziwnego ,ze nabieraja nowego smaku.A jesli beda to jeszcze przepiorcze jajeczka ?Czy wiecie ,ze przepiorcze jaja sa duzo zdrowsze i smaczniejsze od naszych kurzych codziennych? Moze wlasnie zblizajace sie swieta beda okazja,by ich sprobowac i przygotowac z nich pyszne(...)danie?CZY SA ZDROWE ? O wartosci jajek przepiorczych decyduje duza zawartosc zoltka w stosunku do calego bialka jak rowniez ich unikalny smak.Poleca sie je osobom uczulonym na bialko jaja kurzego,jak rowniez osobom w stanych rekonwalescencji.Bialka jaj przepiorczych maja wlasciwosci przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.Sa jednymi z najmniejszych jadalnych jajek.Jedno jajeczko wazy srednio 15 g.W porownaniu z jajem kurzym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsnym nadzieniem... Soczyste, ryżowe i złociste. Wypełnione mięsem mielonym. O delikatnym, koperkowym aromacie. Pychota! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 3 szklanki surowego ryżu; 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy(...)Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki
Gospodyni Miejskatakże za rok.Ciasto drożdżowe francuskie:1 kg mąki pszennej400 ml letniego mleka25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)100 g masła (1/2 kostki)100 g cukru (2/3 szklanki)2 jajka + 2 żółtka (białka zostawiamy)duża szczypta solidodatkowo: 300 g masła (1 osełka) do wałkowaniaNadzienie rogali świętomarcińskich:500 g białego maku (do kupienia w internecie; można zastąpić niebieskim)250 g cukru(...)najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego
Poezja smakuwielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem(...)jako danie obiadowe. Pomysł sprawdzony, trafiony, więc publikuje i polecam!PS. Ponieważ dodałam trochę za dużo soli do mojej kiełbasianej masy, a nie lubię słonawych rzeczy, szybko ugotowałam 4 jajka, starłam na drobnych oczkach i wymieszałam razem z masą. W ten sposób lekko słonawy smak masy został zneutralizowany, a burgery ... jeszcze zyskały na smaku :-)Składniki:mortadela (u mnie 1szt
Walijskie Pichcenie