jajko - 22300 przepisów (strona:36/1487)

Sałatka z botwiną 173

zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka(...)groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem cukru i czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone ziemniaki, groszek, szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane jaja. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Domowe haburgery 387

takich własnoręcznie upieczonych :D  Składniki: Bułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu(...)blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. #U mnie jest to najczęściej piekarnik nastawiony na 50 stopni ;) Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje

Czerwona Porzeczka
Klasyczny biszkopt na roladę 195

Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od  Przyprawy Premium 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja

MamaOskarka
Chałka z kruszonką 207

każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka i cukru. Mieszaninę przygotowujemy sobie godzinkę wcześniej, wówczas podczas smarowania białko nie będzie się ciągnąć. I jeszcze bardzo ważna rzecz – trzeba jej pozwolić spokojnie wyrosnąć tyle, ile tylko zdoła(...)jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli KRUSZONKA: 30 g mąki pszennej tortowej 15 g masła 15 g cukru DODATKOWO: 1 jajko 1 łyżka mleka 0,5 łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty
Lekki tort z pianką i opłatkiem 175

się nie rozpływa, ani nie zlewa - ideał. Potrzebujemy: Biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Pamiętacie? Wspominałam kiedyś, że jajka na biszkopt są już dobrze ubite, kiedy mieszadłem narysujemy 8 i zaraz po narysowaniu zobaczymy ją jeszcze(...)całości. Do ubitych jaj przesiewamy resztę suchych składników, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, standardowa prostokątna blacha do pieczenia ciast. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu upuszczamy w foremce z wysokości 50 cm. Odkładamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, ścięłam nierówną górę i boki, które

MamaOskarka
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 148

znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 5 zielonych szparagów jajko plasterek szynki parmeńskiej 2 łyżeczki masła sól pieprz ew. parmezan do posypania Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek(...)zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wbijamy jajko. Smażymy je tak jak lubimy (ja wolę całkowicie ścięte). Na tej samej lub na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę masła. Układamy szparagi i smażymy je na średnim ogniu ok 2 minut z każdej strony. Smażyć szparagi i jajko możemy razem na dużej patelni. Ja smażyłam oddzielnie bo jajko wymagało dłuższego czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 238

pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy  1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz  dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę(...)kolejno resztę składników(część szczypioru pozostawiamy do dekoracji) . Całość doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby smaki "przegryzły się". W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo oraz jeśli mamy ochotę (i jesteśmy w posiadaniu) - dokładnie wyszorowane połówki młodych ziemniaków. W takiej kompozycji chłodnik smakuje rewelacyjnie! Chłodnik serwujemy w miseczkach z połówką jaja

Symfonia Smaków
Czekoladowy biszkopt na roladę 142

dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie. Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić. Potrzebujemy: 5 jaj(...)szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja. Pozostałe suche składniki

MamaOskarka
Zupa szczawiowa 281

zupy dodać podsmażony szczaw i drobno posiekany koperek. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Zupę zestawić z ognia i pozostawić, aby delikatnie przestygła. Żółtko jaja wlać do szklanki i rozmącić widelcem. Do nico wystudzonej zupy dodać rozmącone żółtko i bardzo szybko wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną zupę podawać z połówkami(...)jaj ugotowanymi na twardo i np. pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około

Gospodyni Miejska
Torcik naleśnikowy z owocami 153

torcik. Smakuje na ciepło i na zimno :) Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 25 dag mąki cukier i olej do smażenia Składniki sosu: 3 jaja 1 szklanka mleka cukier waniliowy owoce sezonowe galaretka bita śmietana Wykonanie: Jaja rozbijamy z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę- mieszamy , cukrujemy do smaku i smażymy naleśniki. Wykonanie nadzienia

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe ciastka orzechowe- z 3 składników 192

innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto(...)blachę , upiec w temperaturze 160 stopni około 30 minut i wycinać dowolne motywy np. świąteczne. Jest to też pomysł na ciastka gdy zostają nam białka jaj

Tradycyjna Kuchnia
Krem cappuccino do tortu 175

przepis na szybką, smaczną masę, która pasuje idealnie do wszystkich deserów.  Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 cappuccino orzechowe ¼ szklanki gotowanej wody 2 kostki margaryny Wykonanie: Jaja ubić na parze z cukrem i wystudzić. Kawę rozpuścić w ¼ gorącej wody i również wystudzić. Dwie kostki margaryny utrzeć, dodać ubite jaja i wlać zaparzoną i wystudzoną kawę

Tradycyjna Kuchnia
Tort waniliowy na cieście majonezowym 136

niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki(...)Kakao 1 puszka kajmaku waniliowego Wykonanie masy waniliowej: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać w międzyczasie utarte jaja oraz serki. Następnie wsypywać mleko, wlać letnią żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka pieczarkowa z sosem tatarskim 361

teraz czas na przystawkę w formie sałatki. Składniki: ½ kg pieczarek, 1 cytryna , 5 łyżek oliwy, 5 jaj, sos tatarski, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Jaja ugotować i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, wymieszać z oliwą, jajami, przyprawić do smaku, skropić

Tradycyjna Kuchnia