było symbolem bogini Ptah W Grecji było atrybutem Afrodyty Jajka uważano wszędzie za symbol początku życia i początku wszechrzeczy Według mitów filipińskich i indyjskich świat powstać miał z ogromnego jaja Legendy asyryjskie również wyprowadzają świat z jajka Natomiast św. Jan Domaceński mówił o analogii pomiędzy budową kosmosu i jajka : skorupkę kojarzył z niebem, błonę z obłokami, białko z wodą(...)przyjęciu chrześcijaństwa przez Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano je za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, święcenie i obdarowywanie się nimi stało
My simple kitchenpudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem(...)tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser. Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec
Tradycyjna Kuchniałososiem ułożonym w kształt różyczek oraz wykwintnym kawiorem to smaczna i pięknie prezentująca się przystawka zarówno na święta jak i przyjęcia a także jako element kolacji lub śniadania. Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 5 jajek ok. 100-150 g wędzonego łososia kawior sałata strzępiasta(...)łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek (opcjonalnie) Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Sposób przygotowania: Wszystkie jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrawamy je na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem oraz szczyptą soli i pieprzu (możemy także je zmiksować). Powstałą pastą faszerujemy jajka. Plastry łososia wędzonego tniemy na pasy o szerokości
Słodka StronaJajka zapiekane w 'miseczkach' z ziemniaków, podane z warzywami ugotowanymi na parze i polanymi masłem czosnkowym- oto kolejny sposób (polecam również jajka zapiekane w awokado) na niebanalne i bardzo apetyczne zaserwowanie zwyczajnego jajka w duecie z pospolitymi ziemniakami. Smaczny, a przy okazji bardzo tani obiad w wytwornym stylu, który będzie ozdobą Twojego talerza, nawet na ważnych uroczystościach rodzinnych! :) Miseczki(...)ziemniaczane: *ziemniaki- 400 g * jajko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * gałka muszkatołowa, kurkuma- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła
Kraina Miodem Płynącawielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut. Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy papryczka chili ogórek kiszony Sposób przygotowania: Z przekrojonych jaj wyciągamy żółtka. Mieszamy je ze startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym i majonezem(...)Doprawiamy do smaku i napełniamy jaja. Podajemy z posiekanymi szczypiorkiem i papryczką. Smacznego! Ps. a tu moje dzieła, które przyczyniły się do powstania dzisiejszego śniadanka Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo(...)pieczenia + olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część
Gospodyni Miejskafura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka mąki pszennej szczypiorek natka pietruszki sól pieprz(...)bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Jajka ugotowane na twardo siekamy, bądź kroimy w kosteczkę, wszystko zależy od Was samych ;) Do pokrojonych jaj dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Teraz jest moment, w którym musimy stwierdzić czy kolejne surowe jajko jest potrzebne czy też nie. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy
MamaOskarkaSymbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)Mogą mieć różne formy: owalną- przypominającą zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza. Dla najmłodszych przygotowywane są scarcelle w formie ciasteczkowego zajączka, baranka, dzwonka czy gołębicy, na środku kładzie się jajko, które dodatkowo przymocowuje się dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek
Mia Cucina Sofietaszczęście jest w XXI wiek i sklepy internetowe. ;) Udało mi się ją zamówić, jednak podchodziłam do newelli z pewną rezerwą. Zastanawiałam się, jak będzie smakować. Czy jak białko jaja, czy może inaczej. Nie byłam przekonana, czy będę w stanie coś z nią przygotować. Klasyczna newella wizualnie kojarzy się nieco z mozzarellą i jest neutralna w smaku. Wędzona jest dużo(...)newelli klasycznej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki oleju rzepakowego szczypta pieprzu kajeńskiego 150 g pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 250 g ricotty 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 jaja sól i pieprz do smaku Newellę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim. Odstawić na 20 minut. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać
Pełny talerzserka śmietankowego (używam takiego ) 140 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego Dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji 0,5 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia i sodą do jednej, większej miski. Dodać mielone przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową), sól, cukier i orzechy włoskie. Wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepać jaja wraz z olejem. Wlać je do miski z suchymi składnikami. Dodać marchewkę oraz 1 szklankę drobno pokrojonego i odsączonego ananasa (resztę zostawić do nadzienia) i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć
Moja DelicjaEuropy i wszędzie jego podstawą jest surowa wołowina". składniki: 400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica sól, pieprz 2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych) Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula ogórek kiszony albo konserwowy oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony(...)mięsa formujemy na talerzu kulę wilgotnymi, dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. Sparzamy przez 3 sekundy we wrzątku jajka, następnie w zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki
Bon Appetit MałgorzatyWitajcie :) Jajka to dobre jedzenie :P Lubicie ? Pewnie nie wszyscy, jednak warto je jeść, ponieważ są bardzo zdrowe. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin, m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku(...)magnezu, selenu i jodu. Rano zjedzone jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jak wiadomo można jeść je na wiele sposobów. Jeden z naszych ulubionych chcemy wam pokazać dzisiaj, czyli omlet. Nasz dzisiejsza wersja jest prosta i łatwa do zrobienia. Chociaż jak się robi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć
vegetaniełyżeczki grubo zmielonego czarnego1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)przygotowanieUmieść jajka w garnku i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia , a następnie gotować przez 1 do 2 minut .Przelać jaja zimną wodą. Jedno po drugim, wziąć każde jajko i obstukać je delikatnie tępym końcem noża lub tyłem łyżki, aż cała powierzchnia będzie popękana.Nic się nie stanie jeśli(...)małe kawałki skorupki odpadną, ale należy starać się zachować skorupę jajka w całości.Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka powinno być około 2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać.Doprowadzić mieszaninę
Stare Garydía de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze(...)ciepłego mleka50 ml soku z pomarańczy80 g masła, rozpuszczonego70 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 pomarańczyszczypta soliDodatkowo:1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka z czekoladybarwniki spożywcze, kolorowe posypki, figurki z cukru, czekoladowe dekoracjePrzygotowanie:Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli korzystacie ze świeżych to należy zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki
Food Square