jajko - 22300 przepisów (strona:26/1487)

Nietypowa rzecz o jajach :D 149

było symbolem bogini Ptah W Grecji było atrybutem Afrodyty Jajka uważano wszędzie za symbol początku życia i początku wszechrzeczy Według mitów filipińskich i indyjskich świat powstać miał z ogromnego jaja Legendy asyryjskie również wyprowadzają świat z jajka Natomiast św. Jan Domaceński mówił o analogii pomiędzy budową kosmosu i jajka : skorupkę kojarzył z niebem, błonę z obłokami, białko z wodą(...)przyjęciu chrześcijaństwa przez Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano je za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, święcenie i obdarowywanie się nimi stało

My simple kitchen
Sernik z jabłkami 127

pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem(...)tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser.  Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec

Tradycyjna Kuchnia
Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) 269

łososiem ułożonym w kształt różyczek oraz wykwintnym kawiorem to smaczna i pięknie prezentująca się przystawka zarówno na święta jak i przyjęcia a także jako element kolacji lub śniadania.  Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 5 jajek ok. 100-150 g wędzonego łososia kawior sałata strzępiasta(...)łyżki majonezu sól  pieprz szczypiorek (opcjonalnie) Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Sposób przygotowania: Wszystkie jajka gotujemy na twardo.  Następnie przekrawamy je na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem oraz szczyptą soli i pieprzu (możemy także je zmiksować). Powstałą pastą faszerujemy jajka.  Plastry łososia wędzonego tniemy na pasy o szerokości

Słodka Strona
Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami 159

Jajka zapiekane w 'miseczkach' z ziemniaków, podane z warzywami ugotowanymi na parze i polanymi masłem czosnkowym- oto kolejny sposób (polecam również jajka zapiekane w awokado)  na niebanalne i bardzo apetyczne zaserwowanie zwyczajnego jajka w duecie z pospolitymi ziemniakami. Smaczny, a przy okazji bardzo tani obiad w wytwornym stylu, który będzie ozdobą Twojego talerza, nawet na ważnych uroczystościach rodzinnych! :) Miseczki(...)ziemniaczane: *ziemniaki- 400 g * jajko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * gałka muszkatołowa, kurkuma- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła

Kraina Miodem Płynąca
Jajka faszerowane 118

wielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut.  Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy papryczka chili  ogórek kiszony  Sposób przygotowania: Z przekrojonych jaj wyciągamy żółtka. Mieszamy je ze startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym i majonezem(...)Doprawiamy do smaku i napełniamy jaja. Podajemy z posiekanymi szczypiorkiem i papryczką. Smacznego! Ps. a tu moje dzieła, które przyczyniły się do powstania dzisiejszego śniadanka Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 423

Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo(...)pieczenia + olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część

Gospodyni Miejska
Kotlety jajeczne 195

fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka mąki pszennej szczypiorek natka pietruszki sól pieprz(...)bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Jajka ugotowane na twardo siekamy, bądź kroimy w kosteczkę, wszystko zależy od Was samych ;) Do pokrojonych jaj dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Teraz jest moment, w którym musimy stwierdzić czy kolejne surowe jajko jest potrzebne czy też nie.  Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy

MamaOskarka
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 196

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)Mogą mieć różne formy: owalną- przypominającą zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza. Dla najmłodszych przygotowywane są scarcelle w formie ciasteczkowego zajączka, baranka, dzwonka czy gołębicy, na środku kładzie się jajko, które dodatkowo przymocowuje się dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek

Mia Cucina Sofieta
Tarta z pomidorkami i marynowaną newellą 183

szczęście jest w XXI wiek i sklepy internetowe. ;) Udało mi się ją zamówić, jednak podchodziłam do newelli z pewną rezerwą. Zastanawiałam się, jak będzie smakować. Czy jak białko jaja, czy może inaczej. Nie byłam przekonana, czy będę w stanie coś z nią przygotować. Klasyczna newella wizualnie kojarzy się nieco z mozzarellą i jest neutralna w smaku. Wędzona jest dużo(...)newelli klasycznej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki oleju rzepakowego szczypta pieprzu kajeńskiego 150 g pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 250 g ricotty 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 jaja sól i pieprz do smaku Newellę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim. Odstawić na 20 minut. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać

Pełny talerz
Ciasto marchewkowe najlepsze 1802

serka śmietankowego (używam takiego ) 140 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego   Dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji 0,5 łyżeczki kakao   Przygotowanie: Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia i sodą do jednej, większej miski. Dodać mielone przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową), sól, cukier i orzechy włoskie. Wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepać jaja wraz z olejem. Wlać je do miski z suchymi składnikami. Dodać marchewkę oraz 1 szklankę drobno pokrojonego i odsączonego ananasa (resztę zostawić do nadzienia) i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć

Moja Delicja
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 188

Europy i wszędzie jego podstawą jest surowa wołowina".  składniki: 400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica sól, pieprz  2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych) Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula  ogórek kiszony albo konserwowy  oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę.  Z wołowiny usuwamy błony(...)mięsa formujemy na talerzu kulę  wilgotnymi, dłońmi), a na czubku robimy  zagłębienie.  Sparzamy przez 3 sekundy we wrzątku jajka, następnie  w zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).  Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim 175

Witajcie :) Jajka to dobre jedzenie :P Lubicie ? Pewnie nie wszyscy, jednak warto je jeść, ponieważ są bardzo zdrowe. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin, m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku(...)magnezu, selenu i jodu. Rano zjedzone jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jak wiadomo można jeść je na wiele sposobów. Jeden z naszych ulubionych chcemy wam pokazać dzisiaj, czyli omlet. Nasz dzisiejsza wersja jest prosta i łatwa do zrobienia. Chociaż jak się robi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć

vegetanie
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 299

łyżeczki grubo zmielonego czarnego1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)przygotowanieUmieść jajka w garnku i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia , a następnie gotować przez 1 do 2 minut .Przelać jaja zimną wodą. Jedno po drugim, wziąć każde jajko i obstukać  je delikatnie tępym końcem noża lub  tyłem łyżki, aż cała powierzchnia będzie  popękana.Nic się nie stanie jeśli(...)małe kawałki skorupki odpadną, ale należy starać się zachować skorupę jajka w całości.Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka  powinno być około  2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać.Doprowadzić mieszaninę

Stare Gary
Mona de Pascua 183

día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze(...)ciepłego mleka50 ml soku z pomarańczy80 g masła, rozpuszczonego70 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 pomarańczyszczypta soliDodatkowo:1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka z czekoladybarwniki spożywcze, kolorowe posypki, figurki z cukru, czekoladowe dekoracjePrzygotowanie:Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli korzystacie ze świeżych to należy zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki

Food Square