smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm, lub mniejszej (ciasto będzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC. Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy całość na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas ubijając, powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy następnie dynię i rozgniecionego banana. Mieszamy dokładnie kilkoma ruchami miskera
Cooking Monsterciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży. Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce
bistro mamaprzygotowania 2 hr 15 min Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka(...)lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy
Wędrówki po kuchniBATATOWE CIASTO Z QUINOA /przepis własny/ 100 g ugotowanego batata 150 g ugotowanej komosy ryżowej drobno pokruszony krakers z nasionami chia jajko 2 łyżki mąki migdałowej łyżka DulceNatura E (erytrolu) łyżka nasion chia łyżka namoczonych w herbacie bio jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia świeża figa + jogurt do podania Batata zmiksować z komosą i jajkiem. Dodać mąkę, erytrol
Poranek na słodkomąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać
Poranek na słodkopłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1 jajko w temperaturze pokojowej płatki migdałów do oprószenia lub kruszonka Przygotować metalową formę na muffiny i włożyć do niej formy na muffinki. Można również posmarować formę masłem i posypać otrębami nie używając(...)zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości
Calzonella.comzupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy
Domowy Smak JedzeniaJeśli musicie coś wysyłać to polecam, sama już kilkukrotnie przetestowałam ich usługi i wiem, że warto z nich korzystać. Ależ się rozpisałam, a tu pora na przepis: Składniki: 7 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy szczypta soli 700 g jabłek 3 łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęścieprostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej
mojewypiekiinietylkocukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g mąki pszennej, 100 g krówek, 3 łyżki mleka, 60 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 3 średnie marchewki WYKONANIE Krówki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy z jogurtem. Jajka roztrzepujemy z cukrami, dodajemy
słodki bratekśrednicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę, na wierzch wyło¿yć masę serową. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru 2 jaja 100 ml zimnej śmietany kremówki Kruszonka: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych 50 g cukru 125 g zimnego masła Dzień przed przygotowaniem ciasta należy
Świat CiastaBiszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania
Wielopokoleniowomieszanej, doceniam za jej właściwości odmładzające, oczyszczające i zmniejszające wydzielanie sebum. Za to moja cera odwdzięcza mi się pięknym wyglądem. Składniki: garść czereśni 1 łyżka płatków owsianych 1 białko jaja kurzego 5-6 kropli soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Garść czereśni rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca. Powstały sok odsączamy przez gazę z małymi dziurkami (wtedy maseczka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsamosy w głębokim tłuszczu. Podaliśmy je z pikantnym bananowym ketchupem i udekorowaliśmy grubo posiekanym szczypiorkiem.. 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee 220-240 ml wody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku(...)mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata