jajko - 22300 przepisów (strona:228/1487)

świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 226

czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  łyżka przyprawy korzennej do piernika  na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu(...)waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 544

trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku . Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać(...)średnicy 24 cm). Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Pasztet sojowy z grzybami 173

Pasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć

Pij soki wyciskane
Waniliowa szarlotka. 156

będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś jabłka są kwaśniejsze) sok z jednej cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w paski, a następnie ułożyć je w szachownicę na owocach. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut

zadanie-gotowanie
Torcik kapuściany 192

liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Groch namoczyć na noc, następnie(...)półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Małą okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie

To co kocham
Domowy pasztet z pieczarkami 210

godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki) łyżeczka vegety, najlepiej domowej szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy(...)mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet

Kuchnia Bazylii
Staropolska ściągawka wigilijna 198

nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty(...)tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka Kijowska 124801

masła  100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :)  Ale już się poprawiam i dziele się

Świat Domowej Kuchni
Pierniczki z bakaliami 217

plastikowe. Z podanego przepisu przygotowałam około 50 sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody(...)drobne kawałki (również rodzynki i skórki kandyzowane) - gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto - mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, dodać mieszankę z miodem i jajko - sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie, od razu dodać do ciasta - składniki wymieszać, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto

Smakołyki Bereniki
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 223

święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki do ozdoby Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy

Gotowanie...to proste !
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 196

Białka zostawiamy na bezę, a po jednym żółtku ląduje w osobnych malutkich miseczkach. Trzecie jajko na razie zostawiamy w całości.   Nigdy nie zdarzyło mi się zatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek to podstawa. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem ich na surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę

Karo in the Kitchen
PIERNIK LAST MINUTE 561

miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki  (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G) 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej(...)wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj. Masę przelej do keksówki piecz około 60 - 65 minut do tzw. suchego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 228

Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym ale i zwykłym zjadaczom pszenicy. Bezglutenowe ciastka korzenne 230 g zimnego posiekanego masła 150 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 średnie jajko 3 g sody oczyszczonej 200 g bezglutenowej mąki owsianej 150 g mąki ryżowej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej(...)utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę owsianą i  ryżową dodajemy do miski z masłem razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao. Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Gotowe ciasto powinno

Dzieje kuchennej Wiewióry