drożdżowe – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 125 g margaryny 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 1 białko kminek Farsz: 750 g ugotowanej kiszonej kapusty garść grzybków suszonych 1 cebula 1 łyżka tłuszczu (np. masła) pieprz Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy(...)nadmiaru soków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zamienią się w płyn. Dodajemy mąkę, startą na tarce margarynę, śmietanę, mleko, sól oraz jajka i żółtko, Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku około 8-10 cm. Brzegi kwadratów smarujemy roztrzepanym białkiem. Wzdłuż jednego z boków nakładamy farsz, zwijamy ciasto
Trzeci talerzłyżeczka lekko wchodzi w jego miąższ. Podzielcie się miłością i upieczcie to szwedzkie ciasto czekoladowe. Czekoladowe ciasto kokosowe prostokątna forma o rozmiarach 18 cm x 25 cm Składniki: 3 jajka, średniej wielkości 250 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 180 g pszennej mąki 30 g kakao, pół na pół z czarnym kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia. Aby papier „nie uciekał” należy go zwilżyć lekko wodą i pognieść, a następnie wyprostować i ułożyć na dnie formy. Zawsze tak robię, odkąd poznałam tę sztuczkę. Jajka, cukier, sól i waniliowy ekstrakt umieścić w misce i zmiksować na puszystą masę. Odważyć mąkę, obydwa rodzaje kakao (jeśli nie macie czarnego kakao wystarczy brązowe kakao) i wymieszać z proszkiem
codojedzeniacukru i glutenu) -pełna łyżka oleju kokosowego Sernik dyniowy -600g sera mielonego na serniki -350g pieczonej dyni Hokkaido -40g budyniu waniliowego (proszku) -120g ksylitolu -2 jajka -kilka kropel esencji pomarańczowej lub otarta skórka z 2 pomarańczy Krem -250g mascarpone -150g jogurtu typu skyr -ksylitol Dodatkowo -kilka plastrów pomarańczy SPÓD 1. Ciastka zblendować na proszek(...)folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię. SERNIK DYNIOWY 4. Ser, ksylitol, jajka, budyń, esencję lub otartą skórkę pomarańczową i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę. 5. Masę wlać na przygotowany spód. 6. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy
Candy Pandaswraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru – 3 jajka – 1 kg mąki pszennej – 120 ml mleka – 3 łyżeczki sody oczyszczonej – szczypta soli – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład(...)rozpuściły się wszystkie składniki i połączyły ze sobą. Masę przestudź, może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Do dużej misko przesiej mąkę i dodaj do niej sodę oczyszczoną, mleko, jajka, przyprawę do piernika, kakao oraz całą masę wcześniej zagotowaną. Wymieszaj ciasto za pomocą łyżki, szpatułki lub użyj do tego robota. W robocie potrwa to 4-5 minut, ręcznie musisz wydłużyć
nietylkopasta.plklientów. Jak przygotować pomarańczowe ciasteczka ze wzorkiem? Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy odrobina ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) 200 g masła 1 jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło,jajko, cukier puder i ścieramy na tarce skórkę z 1 pomarańczy. Na tym etapie można dodać do ciasteczek odrobinę
Słodkie okruszkiSkładniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. Składniki na Kawowego Bananowca: 1/4 kostki masła (50 g) 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleka 3 płaski łyżki kakao 2 jajka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 bananów sok z 1/2 cytryny Krem kawowy: 300 ml słodkiej śmietanki(...)pokroić, przełożyć do rondelka, dodać miód i kakao. Garnek wstawić na gaz, podgrzewać do rozpuszczenia się masła i uzyskania gładkiej konsystencji mieszanki. Garnek zdjąć z ognia. Wlać mleko. Wbić jajka. Dokładnie rozmieszać rózgą lub widelcem. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do miski. Dodać cukier. Wlać masę z rondelka. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia
Danka PichciPysznie i pożywnie! Co nam trzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki, łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy(...)myjemy i przepuszczamy przez tarkę na wiórka- cienkie! Odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy z ugotowaną kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem – ja daje po pół łyżeczki każdej przyprawy. Wbijamy jajka, dajemy mąkę i wygniatamy ciasto. Nabieramy na dłoń porcję i formujemy kulki, spłaszczamy na placki. Układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Po około
LatosiowydomCzytaj więcej . Drukuj Proporcje na: 8 sztuk Czas pieczenia/gotowania: 15 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na domowe bułki do burgerów: 600 g mąki pszennej 2 jajka 60 g masła 200 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo (na wierzch bułeczek): 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam przygotowanie Jak zrobić ciasto(...)bułki hamburgerowe? W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciasto – ciasto wyrabiaj około 10 minut ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj
Via Gustopostaci drożdżowego ciasta z cukrową skorupką, nie daj się prosić i upiecz Brunsviger! Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe Potrzebujesz: • 240 ml ciepłego mleka • 25g świeżych drożdży • 30g cukru • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 420g mąki pszennej • 85g oleju Polewa: • 200g ciemnego brązowego cukru • 150g masła Sposób przyrządzenia: 1. Ciepłe mleko połącz z drożdżami i cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się(...)drożdży – odstaw na 15 min. 2. Dodaj jajko, sól, olej i mąkę – zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odstaw na 45 min do wyrośnięcia. 3. Przygotuj polewę: rozpuść masło z brązowym cukrem – mieszaj do połączenia się cukru z masłem. 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. 5. Palcami zrób dziurki w cieście, tworząc głębokie dołeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobno posiekaną 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 marchewkę, startą na tarce 1 łyżkę oleju roślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku 2 opakowania ciasta kruchego 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania pasztecików) A teraz czas na przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj mięso(...)pół, tworząc półksiężyc. Następnie przytnij brzegi pasztecika widelcem, aby je dokładnie zamknąć. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe paszteciki z mięsem podawaj ciepłe lub letnie. Możesz je również schłodzić i podgrzać przed podaniem. Paszteciki mięsne
Ania i Marcin gotująkajmakowym. Coś pysznego! To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Ciasto: 120g masła 250g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 2 jajka 600g mąki Krem buyniowo-kajmakowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 0,5 litra mleka 250 g masła 1 puszka kajmaku Dodatkowo: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki startej czekolady(...)masa zmieni kolor na pomarańczowy *** *** Garnek ściągamy z ognia i odkładamy na 5 minut, aby masa trochę przestygła. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku dokładnie mieszając. Masa zmieni kolor na brązowy *** *** Do ciepłej masy dodajemy partiami mąkę i dokładnie mieszamy. Możemy ciasto zagniatać ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite
Blog z Apetytemprzyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia(...)łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać
Fabryka pomysłów