jajko - 22300 przepisów (strona:226/1487)

Sałatka z zielonym ogórkiem i mozarellą 317

Składniki : (na jedną osobę) 1 mały ogórek zielony 2 jajka 4 liście sałaty - u mnie rzymskiej połowa kulki sera mozzarella oliwa, sól, pieprz Przygotowanie; Jajka ugotować na twardo, sałatę i ogórka umyć Sałatę porwać na kawałki, jajka i ser pokroić w pół plastry, ogórek w grube kawałki Wszystkie składniki prócz jajka wymieszać, posolić, dodać pieprz i polać oliwą Dodać pokrojone(...)jajka i całość jeszcze raz wymieszać Ja do tej sałatki dodałam jeszcze pokrojoną łodygę selera naciowego, ale to już dla tych co lubią ten specyficzny smak

Proste Potrawy
Kanapka z grillowanym kurczakiem 270

godzinami ale  nie o tym dziś... Dziś jestem kibicem, i z niecierpliwością czekam na dzisiejszy mecz ;) Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą... Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek: pomidor cebula bułki ciabatta bezglutenowa firmy  Schär kiełki brokułu jajka piersi z kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka(...)oleju oraz przyprawach. odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Następnie grillujemy W rondlu doprowadzam do wrzenia wodę dodaję 1 łyżkę octu i gdy woda jest mocną wrząca wbijam jajko, gotujemy około 3 min. Jesli nie mamy w prawy w przyrządzaniu jajek w koszulce polecam wbić jajko do łyżki wazowej a następnie zanurzyć w wrzącej wodzie wraz z łyżką wtedy

NaKońcuJęzyka
PASTA Z AWOKADO I JAJEK. 203

bądź jaglanka, ale to sporadyczna zachcianka. Jednak zamiast zwykłego serka czy dżemu, stawiam na wszelakiej maści pasty. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu nawet tym osobom, które nie przepadają za jajkami (jak np. ja). Mało wyczuwalne, ale w połączeniu z awokado tworzą prawdziwą bombę witaminową i mineralną. Prawdziwe "superfood" , czyli jedzenie, które zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Pasuje do śniadania, jako przystawka(...)krakersami czy dip do warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA Z AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny pęczek koperku sól, pieprz Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i za pomocą łyżki stołowej wyciągam miąższ i wrzucam do wysokiego naczynia (np. kielich blendera). Cebulę, czosnek obieram

W kuchni Karmel-itki
cygańska droga czyli walka z galaretką 174

orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia masa: 25 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru olejek cytrynowy 2 galaretki czerwone(...)zielone Wykonanie: Margarynę z cukrem utrzeć na biały puch i dodawać najpierw jajka a potem resztę składników. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy i pieczemy. ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa: ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ozdabianie jajek do koszyczka 144

jakieś fajne małe cuda z którymi później dumnie powędruje do kościoła trzymając święconke w ręce. Jednakże dobrze wiemy, że nie każdy ma talent plastyczny, czas i cierpliwość do ozdabiania jajek. Specjalnie dla takich osób podajemy bardzo prosty i mało pracochłonny sposób by uniknąć nerwów związanych z tworzeniem pisanek. Składniki: jajka łupiny od cebuli pietruszka lub inne zioło liściaste rajtuzy(...)cienkie skarpety :) Do jajek przykładamy nasze zioła. Następnie na rajtuzach robimy supełek, wkładamy tam jajko i robimy kolejny supełek, uważając by listki nam sie nie pozawijały. Wkładamy do garnka z dużą ilością łupinek cebuli, gotujemy jakieś 15-20 minut. Wyłączamy ogień i czekamy aż jajka ostygną. Wyciągamy i podziwiamy nasze dzieło

Kolizje Smaków
Francuski omlet według Julii Child 121

mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z jajek w postaci omletu z ziołami. Potrawa prosta do przygotowania, szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać! Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta. Składniki: 1 duże jajko łyżeczka wody szczypta(...)soli odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu nieco świeżych ziół np. szczypiorku lub pietruszki łyżeczka masła Wbijamy jajko do miski, dodajemy wodę oraz przyprawy i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wówczas wylewamy mieszaninę jajeczną. Potrząsamy patelnie by jajka rozprowadziły się

Kolizje Smaków
Lekki omlet z parówką i żółtym serem 188

Jajka są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka(...)plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe  Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę jajeczną i czekamy aż boki zaczną się ścinać

Kolizje Smaków
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 210

Dzisiejszą propozycją są pyszne jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można  przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski.  Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas(...)dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)  Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 179

Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny(...)wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę

Kolizje Smaków
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 235

szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać jako wyśmienitą przystawkę w śródziemnomorskich stylu lub lekki obiad(...)czasie nadchodzącego sezonu grillowego:)). W Tunezji przyrządza się również inny wariant sałatki grillowanej, Salata Mishwiyya , w której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni śródziemnomorskiej, Clifforda A. Wrighta ( przepis - klik ). Choć tunezyjskie sałatki z pieczonych warzyw

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1290

Bardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje(...)kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia), bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem 162

Moja propozycja na wykorzystanie dobrej jakości ryżu i marchewki z groszkiem. Dodatkiem do tego dania jest jajko sadzone, dla urozmaicenia przygotowane w kształcie serca, można podać ukochanej osobie w dowód miłości np. na Walentynki Ale też wtedy gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek, a nie fast fooda z budki. 100 g ryżu z warzywami(...)drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju jajko sadzone w specjalnej obręczy w kształcie serca. Układamy usmażone jajko obok ryżu z warzywami. Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem to doskonały niskokaloryczny, bezmięsny posiłek. The post Jajko sadzone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 616

serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light. Kolorowa Sałatka(...)jajkiem i pomidorem (sałatka light), polecam! Składniki: mix sałaty, 2 pomidory, 2 jajka, sos 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem, 1 łyżeczka – ocet jabłkowy, 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba 1 kromka chleba, Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet 126

Omlet. Niby nic specjalnego a jednak. Omlet w moim domu jest najczęściej z wieloma dodatkami. Zdarza mi się naturalnie przyrządzać go z samych jajek, jednak zwykle wybieram wersję na "bogato". Zawsze przecież znajdą się w lodówce jakieś resztki wędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie. Potrzebujemy: - 2-3 jajka(...)pieprz Rozgrzewamy masło na patelni.  Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy  przecież by masło nam sie spaliło.  Rozbijamy w misce jajka i lekko je rozkłócamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do jajek pozostałe składniki i mieszamy. Gdy masło lekko się spieni, wlewamy masę jajeczną na patelnie. Czekamy chwilę aż masa zacznie

W mojej holenderskiej kuchni
Jajka sadzone inaczej 179

Jajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.  Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę(...)wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach.  Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk.  Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo.  Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka

W mojej holenderskiej kuchni