zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki
Apetyczna babeczkaatmosferę rodzinnego ciepła i przytulności mieszkania. Składniki (na blachę 40 cm x 25 cm): 4 szklanki (200 ml) mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jaja lub 6 małych 200 g masła ewentualnie: olej o łagodnym smaku szczypta soli pół szklanki cukru 4 słoiki wekowanych tartych jabłek cynamon Białka oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem
Weekendy w domu i ogrodziekuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao
SMYKWKUCHNIplacki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła(...)pleśniowy typu blue Sposób przyrządzenia: Placki: 1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni. 3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. 4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor. Gruszki: 1. Ząbki czosnku zmiażdż za pomocą deski do krojenia lub szerokiej strony noża
Kuchnia w Słońcu Skąpanadużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka
My simple kitchenprzepis idealny na cheating day czyli dzień, w którym odpuszczamy sobie dietę i pozwalamy sobie na najlepsze i najbardziej ulubione słodkości. To tiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą(...)jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego
zdrowa vege kuchniachrupiąca kruszonka...mmmmm.... Składniki na dużą prostokątną blachę: 500 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 30 g świeżych drożdży 200 ml wody o temperaturze pokojowej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g miękkiego masła kruszonka: 50 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 3/4 szklanki mąki Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem palcami. Powstałe ciasto zawinąć w folię(...)rozpuścić się. Wlać połowę wody i wsypać 3-4 łyżki mąki. Wymieszać razem i odstawić pod przykryciem do podrośnięcia na około 10 minut. Do rozczynu dodać resztę wody, mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać masło i wszystko razem połączyć. Ciasto pozostawić w większej misce. Należy pamiętać, że podczas wyrastania podwoi swoją objętość, więc musi być ona odpowiednio
Codzienna kuchnia niecodziennakilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać do miski(...)szklance mleka wymieszać drożdże z cukrem. W mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami), delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem. Wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram
królestwo garówZwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki) 4 łyżki wody lub soku z cytryny Dodatkowo: 1-2 kostki roztopionej gorzkiej(...)czekolady, do namalowania oczu Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i solą. Masło powinno zrobić się puszyste i jasne. Wbij jajko, nadal miksować. Wsypać mąkę i jeszcze krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt suche- dodać łyżkę wody lub mleka. Ciasto zagnieć rękami w kule, owinąć w folię spożywczą i wstawić
Nastoletnie Wypiekaniejeśli są one marnej jakości. Jednak te, które w szczególności przykuły moją uwagę, wyglądają całkiem porządnie. Spójrzcie tylko na tą uroczą kurę Robertę , która pełni rolę ogrzewacza do jajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania. To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie
Poranek na słodkojuż wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich(...)akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso
Cooking Monstersmaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm, lub mniejszej (ciasto będzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC. Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy całość na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas ubijając, powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy następnie dynię i rozgniecionego banana. Mieszamy dokładnie kilkoma ruchami miskera
Cooking Monsterciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży. Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce
bistro mamaprzygotowania 2 hr 15 min Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka(...)lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy
Wędrówki po kuchniBATATOWE CIASTO Z QUINOA /przepis własny/ 100 g ugotowanego batata 150 g ugotowanej komosy ryżowej drobno pokruszony krakers z nasionami chia jajko 2 łyżki mąki migdałowej łyżka DulceNatura E (erytrolu) łyżka nasion chia łyżka namoczonych w herbacie bio jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia świeża figa + jogurt do podania Batata zmiksować z komosą i jajkiem. Dodać mąkę, erytrol
Poranek na słodko