jajko - 22300 przepisów (strona:201/1487)

Sznycle z kurczaka. 408

idealny obiad dla całej rodziny. Sznycle smakują przepysznie, podane ze świeżym Litewskim chlebkiem i pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 100 g panierki jajko sól, pieprz 50 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat(...)Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierowych ręczniczkach. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sycylijska sałatka makaronowa 311

kiełków z brokuła , geinialnie smakuje i jest mega zdrowy! -koperek ,najlepiej mrożony, bo szybciej nam schłodzi makaron -oliwa z oliwek -parmezan lub grana padano -mozarella w zalewie -gotowane duże jajko, ja mam to szczęście, że dostaję czasami jaja od mamy koleżanki, która mieszka na wsi i ma sentyment do kur. Na Sycylii kupuje się jaja przed domem. Przyjeżdża facet, trąbi(...)ulicy i wszyscy idą kupować jaja. Wiejskie. Nastawiamy wodę na makaron, solimy, gdy się ugotuje , podbieramy sobie trochę wody na ugotowanie jajka, wkładamy fusilli MALMA i gotujemy al dente . Równoczesnie gotujemy jajo. Gdy jajo się ugotuje szybko zalewamy zimna wodą, obieramy i wkładamy do zimnej wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy.  Posypujemy mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy

Z Kuchni Do Kuchni
Szwajcarska czekolada :) 221

czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może(...)posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy

ladykitchen
Omlet z cukinią 246

ziołowym lub z sosem feta. Omlet z cukinią Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 350 g cukinii szczypta soli do posypana cukinii 5 jajek 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na grubej tarce. Nie obieramy jej ze skórki, fajnie potem(...)wygląda kolorystycznie w omlecie. Startą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie ją dosyć mocno odciskamy. Do miski wbijamy jajka, czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy go do jajek wraz z cukinią.  Masę solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, po czym wlewamy masę

Kulinarne przygody Gatity
Myszki na zielonej łące 248

tylko kulinarna  zabawa, ale smaczna i zdrowa potrawa.  Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny,   4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone(...)smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku.   Przygotowanie: Sos winegret: soku z cytryny łączymy z musztardą i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Myszki: jajko kroimy na dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki, oczy i nos z ziaren pieprzu, a ogon ze szczypiorku. Łączymy ze sobą składniki: mix sałatowy, kukurydzę, oliwki, marchew

Moniki Smakołyki
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 260

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 216

blogu  Pozytywne żywienie . Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki:  4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej razowej starta skórka ze sparzonej(...)cytryny 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana

Kulinarne przygody Gatity
Frittata ze szparagami 186

talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,  z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy na niej ściśle szparagi, zalewamy masą jajeczną i smażymy(...)niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Następnie frittatę odwracamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki, na patelnie nalewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy 2-3 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 171

tuńczykiem Składniki na 16 sztuk:1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli150 zielonej papryki250 g pomidorów100 g cukinii15 g czosnku1 puszka tuńczyka w oleju 170 g2 jajka ugotowane na twardo1 surowe jajko do pomalowania pierożkówolej do smażeniasól, pieprz Wykonanie:Na rozgrzanej  patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również(...)wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią.Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 226

jedno nie ulega wątpliwości, są bardzo smaczne ! Cebularz lubelski Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 253

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów(...)tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i układamy  w niej brioszki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 207

makiem Składniki: 500 g   mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut(...)równych trójkątów, a następnie zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej części ciasta. Rogaliki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im wyrastać około 60 minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 174

wody 85 g roztopionego i ostudzonego masła  8 g soli 55 g cukru pudru 340 g mąki pszennej 15 świeżych drożdży 250 g masła Dodatkowo: 1 jajko Wykonanie:W misce mieszamy mleko z drożdżami, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko razem mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Po tym czasie(...)zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy.Rogaliki układamy w odstępach 5 cm na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Po środku ustawiamy miseczkę z wodą, a każdy rogalik malujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy ściereczką, uważając aby nie przylegała bezpośrednio do ciasta i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Temperatura gdzie będą wyrastały rogaliki nie powinna przekraczać 23 stopni, bo masło zacznie się

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 310

już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 241

Więcej inspiracji na słodkości z owocami znajdziecie na  www.mojeciasto.pl .    Najłatwiejsze ciasto z morelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia  Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki  mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier(...)Kasia   ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy

Kulinarne przygody Gatity