jajko - 22300 przepisów (strona:197/1487)

KREMÓWKA KOKOSÓWKA 461

24X32 wyłożoną papierem do pieczenia.masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy.Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta.Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu

Z Majeczką w kuchni
BABECZKI CYTRYNOWE 125

pachnie w całym domu podczas pieczenia Składniki:1 szkl cukru25 dag mąki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaop.cukru waniliowego1/4 kostki margarynyszklanka maślankiszczypta soliskórka otarta z 1 cytrynykolorowe lukryperełki cukierniczeWykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać

Z Majeczką w kuchni
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE 191

masłalukier:pól szkanki cukru pudruwoda (tyle zeby lukier był gęsty)Wykonanie:Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł.Jajka miksujemy z cukrami na puch.Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy,wlewamy do dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka.Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy

Z Majeczką w kuchni
KOPERTY Z PIECZARKAMI 194

najważniejsze przepyszne. ZapraszamSkładniki:na 6 krokietów/kopert-ciasto:2 szklanki mąki1 3/4 szkl.wody gazowanej1 jajkoszczypta soli morskiej Kamissmalec do smarowania patelnifarsz:35 dag pieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke(...)grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stronRADA:Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu

Z Majeczką w kuchni
Sałatka jarzynowa 224

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę(...)ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski. W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 196

drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych)1 średnie jajko59 g śmietanki kremowej54 g mleka184 g Tang Zhong49 g roztopionego masłaPrzygotowanie chleba:W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże.Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej.Wygniataj ciasto(...)rolki do każdej formy.Przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 °C i wilgotności 85%.Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba.Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Chleb zaczyna wyrastać w formieWyrośnięty

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki pszenne z Poolish 129

drożdży świeżych)1 jajko75 g ciepłej wody50 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj przez trzy minuty.Dodaj masło, pół roztrzepanego jajka i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, do czasu kiedy ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodziło od ścianek miski.Wyjmij ciasto z miski na stolnicę delikatnie podsypaną maką i nadaj mu formę kuli(...)bułeczki jeszcze podwoją swoją objętość.Przykryj bułeczki folią spożywczą lub włóż całą blachę do torby foliowej i odstaw na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość.Pomaluj bułeczki resztą roztrzepanego jajka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20 do 23 minut, aż nabiorą  złotobrązowego koloruWyciągnij z piekarnika i ostudź na kratce.Najpierw PoolishBuławy, patrz pkt 6Upieczone bułeczkiSmacznego

Grahamka, weka i kajzerka
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 251

drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko,  aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj(...)podwoić swoją objętość). Świetnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 170°C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka z mlekiem. Piecz bułki przez 20 do 25 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Ciasto parzoneNakładamy nadzienie, patrz

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 167

pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 132 g mleka 1 duże jajko 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 48 g cukru 15 g mleka pełnego w proszku6 g soli 420 g mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży świeżych(...)barwnik spożywczy wg instrukcji producentaPrzygotowanie chleba: W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie

Grahamka, weka i kajzerka
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 177

około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej65 g cukru pudru5 g soli12 g mleka w proszku pełnego20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 1 roztrzepane jajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku28 g skondensowanego mleka75 g śmietanki 30%35 g roztopionego i ostudzonego masła60 g suszonych żurawin (można zamienić(...)rodzynki)Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto.Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze.Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 169

wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku270 g mąki pszennej graham270 g mąki orkiszowej108 g letniego mleka1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)30 g mleka pełnego w proszku20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru10 g słodu pszenicznego(...)użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie dodaj mąki, zmielony słód i mleko w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 213

Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku90 g mąki orkiszowej150 g mąki żytniej chlebowej150 g mąki owsianej150 g mąki jaglanej razowej50 g zakwasu żytniego razowego 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe"24 g cukru10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny30 g drobno(...)przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury wyjmując go z lodówki co najmniej na godzinę przed robieniem chleba.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i zakwas żytni (odżywiony dzień wcześniej), następnie dodaj mąki, zmielony słód i sól. Mieszaj w misce, aż do równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 245

dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc warto zaprząc mikser do robory, ale na wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 170 °C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 175

ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka. Składniki (na 12 cebularzy):500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstaw(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Roztop masło, dodaj do niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, masło i roztrzepane jajko, a następnie wyrabiaj ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.Podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 189

mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw do przestygnięcia.Przesiej(...)piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki, i piecz je około 16 - 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika. Odstaw

Grahamka, weka i kajzerka