cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy. Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem
Smakowity Blog Kulinarnykroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa
Smakowity Blog Kulinarnylaskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia
Smakowity Blog Kulinarnysłodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu.Składniki:375 g mąki pszennej1 jajko 150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyPonadto:150 g powidełmleko do posmarowaniaKruszonka:50 g masła10 płaskich łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże(...)mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krótko wyrabiamy i wałkujemy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki(...)przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut (każdą blaszkę osobno).Cukier puder rozcieramy z łyżką gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu drożdżówki możemy
Smakowity Blog Kulinarnynależy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince
Pożeraczka, czyli raz adobrzeresztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo, co poprzednie - ale to akurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż(...)czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Jajko ubić w osobnej misce, dodać do masy maślanej razem z olejem. Połączyć. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny.Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość masy(...)śmietany kremówki15 g zmielonych orzechów laskowychdodatkowo:750 g śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy(...)posolić kotlety.Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety.Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą.Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju
Gospodyni Miejskaszklanki białego cukru;4 jaja;80 g margaryny;3 łyżki oleju;Szczypta soli;300 g jagód.Kruszonka:2 łyżki maragryny;3 łyżki cukru pudru;1/2 szklanki mąki pszennej.Dodatkowo:Jajo do posmarowania wierzchu ciasta;Mąka do oprószenia jagód.Sposób przygotowania:Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Margarynę rozpuścić i wystudzić.Białka oddzielić
Gospodyni Miejskamąki.Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.Polane rozpuszczonym masłem.Oprószone cukrem.Pycha!Składniki:800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);1,5 szklanki mąki pszennej;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 jajo;Szczypta soli;1 kg śliwek;Około 3 łyżki białego cukru;Dodatkowo:60 g rozpusczonego masła;Cukier do posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem(...)ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich
Gospodyni Miejskamąki pszennej;50 g kakao;120 g białego cukru;3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Szczypta soli;50 g pianek marshmallow;100 g mlecznej czekolady;2 duże jajka;250 ml mleka;6 łyżek oleju.Sposób przygotowania:Czekoladę drobno posiekać.Pianki marshmallow pokroić na małe kawałeczki. W przypadku gdyby pianki po przekrojeniu by się za bardzo ze sobą sklejały posypać(...)niewielką ilością cukru pudru.W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól, pianki i czekoladę.W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i mleko i wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać jajka z mlekiem i olejem. Wymieszać niezbyt starannie, aż do połączenia składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić porcjami ciasta.Muffiny
Gospodyni Miejskazimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła;Bułka tarta;Folia
Gospodyni Miejskadrażetkami.Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci!Składniki:375 g mąki pszennej;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/4 łyżeczki soli;220 g miękkiego masła;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;100 g lentilek.Sposób przygotowania:Miękkie masło(...)ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta
Gospodyni Miejskasię, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.Czas przygotowania:50 minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka(...)pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do dwóch form, wstawić do piekarnika
SzczyptaSmaQ