wczorajszej szalonej nocy, dzisiaj rano potrzebowałam czegoś ciepłego i z nutką ostrości, najlepiej z jajkiem w składzie. Tak powstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało fajnej(...)ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki wędliny (notabene będącej na granicy zepsucie, stąd decyzja o zesmażeniu), kilka kurek, troszkę masła na górę wbiłam jajko. Całość wstawiłam do piekarnika ok 150 st (15 min - w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubicie najbardziej). Po upieczeniu posypałam pomidorami z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu. A to migawka z dnia wczorajszego - winowajcy dzisiejszego
Brzuszki Łakomczuszkiniewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki(...)cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem – tak by jajka się nie ścięły, a by powstały cienkie nitki jajeczne. Doprawiamy do smaku
OstryKęstakich krajach, jak Meksyk czy Nikaragua. Robi się je niezwykle szybko i można dowolnie zamieniać składniki z salsy (np. dodając kukurydzę czy fasolę). Na wierzchu huevos rancheros króluje sadzone jajko. Wybór jajek w sklepach jest ogromny i czasami bardzo trudno zdecydować się, które kupić. Firma Farmio poprosiła mnie o przetestowanie ich jajek. Wybrałam duże i z wolnego wybiegu. Muszę przyznać(...)jestem mile zaskoczona, ponieważ jajka smakowały naprawdę dobrze, a żółtko było żółciutkie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryBiszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis na duży tort, ok. 25 na 40 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę i 1 łyżkę mąki tortowej 1 szklankę i 1 łyżkę naturalnego kakao 1 i 1/2 szkl. cukru odrobina soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek(...)zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej (ok. 27x36 cm), prostokątnej formie z 8 jajek. Następnie drugi z 4 jajek w keksówce. Okazało się, że biszkoptu wyszło trochę za dużo, więc w przepisie już nieco zmniejszyłam ilość składników, ale sposób pieczenia pozostaje ten sam. Będziemy
Ratunku obiadJajeczka na imprezkę. Trochę z farszem i przepiórcze w łososiu i z pieczarą :) Farsz do jajek. Składniki: 6 jajek; 50 g sera żółtego; 50 g szynki; 1 łyżka szczypiorku; 2 łyżki majonezu; 1/2 łyżki kurkumy; sól, pieprz. Ser i szynkę kroimy bardzo, bardzo drobniutko. Majonez mieszamy z solą, pieprzem i kurkumą. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka(...)Rozdrabniamy je widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem. I układamy na jajkach. Smacznego
MiksturownikObiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem. Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para(...)margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody; sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny
MiksturownikKolejna wielkanocna propozycja. Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników. Jajka marynowane w buraczkach. Składniki: 6 jajek; 2 duże buraki; 2 szkl. wody; 1 szkl. octu; 1 liść laurowy; 5 goździków; 3 ziela angielskie; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka cukru. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy(...)Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin. Smacznego
MiksturownikJajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu(...)doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówdigestive * 70 g roztopionego masła * 2 kostki gorzkiej czekolady * 1-2 łyżki zmielonych orzechów Masa: * 500 g sera do serników - użyłam Zielonej Łąki z Biedronki * 120 g fruktozy * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 żółtka * ok. 200 ml kwaśnej śmietany * 150 g gorzkiej czekolady Tortownicę wyłożyłam folią, ciastka i czekoladę zmiksowałam, dodałam masło i orzechy i wymieszałam. Przełożyłam(...)tortownicy i mocno ugniotłam rękami, po czym wstawiłam, jak zwykle tego typu spód, do lodówki. Do miski włożyłam ser, ugotowane jajka, fruktozę, żółtka i zmiksowałam; dodałam śmietanę i znów zmiksowałam. Większą część masy wylałam na ciasteczkowy spód, do reszty dodałam roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Wymieszałam i powoli wlewałam na środek jasnej masy. Końcem łyżki zrobiłam esy floresy
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo spodobał mi się przepis z bloga Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów(...)Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego są białe, a nie takie
Zdrowa Kuchnia Sowymakaronu.......... Makaron - jemy go dość często. W zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów. A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania. W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc skąd ten żółty(...)się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie substytut jajka lub beta karoten. Dostałam w ramach współpracy makaron Wielicki - literki - łazanki - wstążki O FIRMIE: Wytwórnia
kolorowotorcikowoMój tata uwielbia jajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko. Składniki: 5 jajek 7 pieczarek 2 łyżki majonezu łyżka chrzanu szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić
Pasja Smakunajbliższym czasie trochę przepisów na "jajeczne święta". Co roku staram się robić coś nowego, ale wszystko, co Wam przedstawię jest przeze mnie przetestowane i godne polecenia. Dzisiaj przepis na jajka faszerowane w 3 kolorach: bardzo dobrze się prezentują i świetnie smakują. Składniki: jajka (u mnie 8 szt.) koncentrat pomidorowy chrzan pęczek koperku pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz kilka czarnych oliwek(...)ozdoby Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjść żółtka i przełożyć je do miski. 2. Żółtka rozetrzeć z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku i podzielić na trzy części. 3. Pierwszą część wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, drugą z chrzanem, a trzecią z posiekanym koperkiem. 6. Każdą z mas nakładać łyżką
Pasja SmakuJajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają u nas tak rzadko... pojawiają się obowiązkowo na Wielkanoc, i sporadycznie poza nią. A przygotowuje się je tak błyskawicznie. Przepis z kajeciku mojej Córci, niestety autor nieznany. Polecam baaardzo gorąco! ;-) Jedna porcja jest bardzo mała(...)smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych) - 1 malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać
Smaczne Zdroweobejrzyjcie film pt. Czekolada , który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór! Smacznego łakomczuchy! :) Składniki na ciasto: ¾ kostki masła prawdziwego 82% 3 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej 5 jaj szklanka brązowego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki wiśni lub czereśnie wydrylownych pół szklanki rumu Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy
Sajkofanka smaku