jajko - 22300 przepisów (strona:1087/1487)

Amerykańskie pancakes z jagodami 237

klonowy i najlepsze śniadanie na świecie gotowe. Mam nadzieję, że Wam też tak zasmakują ;) PANCAKES Z JAGODAMI (składniki na 6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki  - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo : jagody lub borówki amerykańskie - ilość wg uznania Mąkę przesiać(...)przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka. Patelnię rozgrzać, skropić oliwą z oliwek, tłuszcz rozsmarować ręcznikiem papierowym. Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże

Zgrabne Gotowanie
Pączki 156

MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych 50-75 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 50 g masła roztopionego małe opakowanie cukru waniliowego lub mniej niż połowę laski wanilii niecały kieliszek spirytusu ( ja miałam domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu(...)łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące

Blondynka Gotuje
Ptysiole, czyli Ptysie i Eklerki 179

moje pierwsze w życiu ciasto parzone, pierwsze w życiu eklerki:) Źródło: MojeWypieki. SKŁADNIKI na ok 30 sztuk: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać, aby się całość nie przypaliła ( ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd(...)odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe ok 2,5 cm kółka lub paski ok 10 cm długości. Można wykładać łyżką. Piec w temperaturze 200°C przez ok 20-30 minut

Blondynka Gotuje
Kajzerki 138

Składniki na 10 bułek: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju mała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Tort Wiśniowy 197

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)konfitury Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować

Blondynka Gotuje
Drożdżówki domowe 188

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5 dag rozpuszczonego masła 1/2 słoiczka dżemu (najlepiej własnej roboty) :) masło do formy kruszonka Wykonanie: Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do mąki wraz z żółtkiem(...)wyrośnięcia.  Rozwałkować na dowolnie wybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni

Blondynka Gotuje
Biszkopt z 2 jajek 132

  Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki

Blondynka Gotuje
Bożonarodzeniowy Tort Korzenny 158

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa(...)konfitury Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować

Blondynka Gotuje
Pełnoziarniste bułeczki z makiem 114

można  użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić(...)minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut  ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże suche wystarczy wymieszać

Blondynka Gotuje
Galaretka drobiowa 148

Składniki: cały kurczak 9 łyżeczek żelatyny czosnek ugotowana marchew jajka ugotowane na twardo kukurydza natka pietruszki sól, pieprz Z Kurczaka ugotować rosół, obrać mięso. Rosół przecedzić do litrowego pojemnika i dodać do niego 9 łyżeczek żelatyny, dodać przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić

Blondynka Gotuje
Kopytka 134

wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo na stolnicę. Następnie wyłożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę i jajko. Zagnieść, podsypując ewentualnie dodatkową mąką tak, aby uzyskać ciasto na tyle

Blondynka Gotuje
Amerykańskie mega czekoladowe ciacha 172

gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kawałki 50 g gorzkiej i mlecznej czekolady grubo pokrojonej do ozdobienia ciastek 160 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej 2 jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 188

Składniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki soku z cytryny 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać(...)jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję