prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni w syropie 3 łyżki żelatyny Ciasteczka wstępnie rozdrabniamy palcami, masło rozpuszczamy(...)Wykładamy na blaszkę, przyklepujemy i odstawiamy. Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach
sama złodyczdelikatnym kremem cynamonowym. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, babeczki wyszły BOSKIE! Babeczki (12 sztuk): 250 g mąki 150 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko podwójne espresso/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem cynamonowy 200 g masła 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru 250 ml śmietanki 24% czubata łyżka cynamonu(...)Zaczynamy od przygotowania babeczek. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać
sama złodyczkońca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji Mąkę mieszamy z cukrem(...)pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia
sama złodyczuzupełnienie w postaci pszczółek z marcepanu tylko zachęca do jedzenia :) Spód: 300 g ciasteczek 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 400 g zmielonego twarogu 200 g śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru pudru dojrzałe mango 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu Polewa: 200 g jogurtu greckiego 5 łyżek miodu łyżeczka żelatyny Pszczółki: 150 g masy marcepanowej barwniki - żółty, czarny migdały(...)wyjmujemy wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Staramy się zrobić to w miarę sprawnie, żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i dodajemy do sera. Mango obieramy i miksujemy na puree, jeśli jest bardzo włókniste to można przetrzeć dodatkowo przez sitko. Łączymy wszystko razem i wylewamy
sama złodyczzapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki(...)cukru szczypta cynamonu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z miodem, odstawiamy do "bąbelkowania". Mąkę przesiewamy na blat, na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło, sól, ziarenka wanilii i drożdże. Porcjami zagraniamy mąkę do wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
sama złodyczidealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 24% 2 batoniki Snickers Na wierzch: 2 batoniki Snickers Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, wbijamy jajko
sama złodyczświetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta! Babeczki (15 sztuk): 100 g masła 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru tabliczka białej czekolady 2 jajka 3/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Krem: 100 g masła 250 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru galaretka arbuzowa Masło rozpuszczamy(...)wolnym ogniu z czekoladą połamaną na mniejsze kawałeczki i mlekiem, cały czas mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, ucieramy na gładką masę pozbywając się grudek. Przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Masło dzielimy
sama złodyczkawałkami czekolady i orzechów, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu - najlepiej wspólnie ze swoją lub pożyczoną pociechą! Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła pół szklanki cukru pudru jajko ziarenka z jednej laski wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem(...)pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do przyrumienienia, czyli jakieś
sama złodyczkoniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 1 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta(...)tabliczka czekolady - u mnie mleczna dowolne bakalie - u mnie ½ szkl. rodzynek i 2/3 szkl. żurawiny Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto
Grunt to przepis!roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta
Grunt to przepis!piątkowe śniadanko proponuję: Kanapeczki z pastą z łososia Składniki: 20 dag łosoś wędzony - brzuszki 1 szt jajko(...)smaku tymianek do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąka tortowa 3 szt jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładeterminacją do walki o lżejsze jutro;)) A deser szybki, prosty, dietetyczny i możliwy do wykonania w przerwie kawowej. Składniki (na porcję ze zdjęcia): 3 duże łyżki otrąb owsianych 1 jajko serek homogenizowany (np. anasowy) z niską zawartością tłuszczu (np. z Miechowa - tylko 3%) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżkę serka homo wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka(...)oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagarach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje... Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała