jajko - 22300 przepisów (strona:1094/1487)

BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 173

zaślubin tuli swego lubego. BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. /źródło : nieznane;/ na średnią keksówkę 1 szklanka kefiru lub maślanki 1 szklanka grysiku (kaszy manny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny szczypta soli ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy 1 szklanka żurawiny 1/2 szklanki cukru lukier \ Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem

W kuchni Karmel-itki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 148

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki kakao 1/4 szklanki wódki żołądkowej gorzkiej miętowej 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka 2.5 szklanki cukru 1.75 szklanki mąki + szczypta soli pęczek mięty 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej Kawę zalewam w garnuszku wrzątkiem. Dodaję masło i podgrzewam całość, aby się rozpuściło. Zdejmuję(...)palnika. Następnie wrzucam połamaną gorzką czekoladę,  a kiedy i ona się rozpuści,  wsypuję kakao i dokładnie mieszam. Na końcu wlewam alkohol. Wbijam jajka, dodaję żółtka. Masa nie może być gorąca, aby białko się nie ścięło.  Za pomocą trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa. Wlewam olej, znów mieszam. Wsypuję cukier, dokładnie mieszam. Następnie przesiewam mąkę z solą

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 153

wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól,  czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą(...)oliwy, wypełniam  szynką na kształt koszyczków.  Cebulkę obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli,  po czym zdejmuję z ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte  pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 243

PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc / blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka 125 g płatków owsianych 100 g mąki orkiszowej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wierzch: 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam(...)stopni. Miękką margarynę utarłam z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając,  dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam  do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 192

Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera gorgoznola 1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %) Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce(...)razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek osączam

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 267

kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam

W kuchni Karmel-itki
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 180

dogi, które w rzeczywistości biją je na głowę. PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM. na 16 sztuk 16 małych paróweczek 2 opakowania ciasta francuskiego 300 g sera żółtego w plastrach 1 jajko Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na osiem równych prostokątów. Na nich układam plaster sera żółtego. Zawijam parówkę tak, by wszystkie wolne luki były zaklejone ciastem (by ser nie wypłynął). Gotowe(...)zawiniątka układam na papierze do pieczenia, który wyścieła blachę,  w dość dużych odstępach - ciasto urośnie. Jajko roztrzepuję, smaruję nim wierzch wszystkich niby hot-dogów. Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 261

ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. na blaszkę 20 x 20 cm lub dwie keksówki 24 x 8cm 2 szklanki startego miąższu dyni 2 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki  szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1  łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych śliwek 100 g płatków(...)migdałów Jajka ubijam przez 5 minut, dodając cukier i ekstrakt waniliowy.  Następnie wrzucam startą dynię, dodaję olej. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.  Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 217

masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka:  Z podanych składników zagniotłam ciasto. Uwaga: klei się dość mocno do rąk,  ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto(...)jedną z powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika.  Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 175

kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru

W kuchni Karmel-itki
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 170

łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 opakowania przyprawy do szarlotki (np. z Kamisa) 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1 szklanka purée z dyni 2 jajka 10 łyżeczek Nutelli W jednej misce mieszam mąkę, sodę, sól i przyprawę do szarlotki.W drugiej - cukier, olej, wodę, purée z dyni i jajka. Mieszam delikatnie zawartość obu misek, aż składniki

W kuchni Karmel-itki
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 151

marzę o wiośnie. KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. /autorski, wymyślony na poczekaniu;/ proporcje podaję na oko, nie pamiętam dokładnie opakowanie kaszki mleczno-ryżowej dla dzieci (np. Bebiko) mąka 2 jajka 2 homogenizowane serki waniliowe aromat waniliowy Kaszkę, jajka, aromat, serki i mąkę mieszam razem. Dodaję tyle mąki, aby powstająca masa przypominała konsystencją... mięso na klopsiki. Będzie się kleić, ale nie będzie

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 170

wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz? Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek  przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis(...)połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki. Na patelni rozrzewam olej, wykładam porcje masy

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. 589

Smaki Życia / 500 g mąki pszennej 300 g  miodu (nie ma znaczenia, płynny czy nie) 100 g masła 20 g cukru kryształu 20 g przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku rozpuszczam masło, miód i cukier, po czym odstawiam, aby przestygło. Do dużej miski (lub na stolnicę) przesiewam mąkę(...)powstał kopczyk, po czym robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne.  Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość

W kuchni Karmel-itki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 225

chowane po szafach, aby wkrótce mogły dumnie stanąć pod piękną kolorową choinką i czekać na rozpakowanie. SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. / Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka(...)wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik. Ser miksuję z jajkami, a mleko mieszam z budyniem. Do rondelka z masłem i cukrami wlewam mleko i dodaję ser, wszystko razem dokładnie łączę. Ponownie załączyć palnik i gotuję  na małym ogniu ok. 15 minut

W kuchni Karmel-itki