jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:48/212)

Zapiekany makaron z serem i szynką 170

Zapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Do tego orzeźwiająca sałatka z pomidora z bazylią i czosnkiem. Czego chcieć więcej:) Zapiekany makaron z serem i szynką Składniki: 350 g makaronu

Smaczny zeszyt
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 185

ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa(...)mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 168

jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać(...)plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i  lekkiego zrumienienia sera Gotowe.  SMACZNEGO! #zapiekanka #ziemniaki

I tu będę miała takie te
Flądra w gniazdku 213

flądry bez skóry 5 szt.  pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru(...)ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 196

niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY(...)misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Pieczeń siekana 156

mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa

królestwo garów
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 232

się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra(...)całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana

mojewypiekiinietylko
Tarta z tuńczykiem 162

łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy po łyżce śmietany czy też jogurtu jeśli trzeba(...)układamy na cieście. Potem cebulę mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. W końcu dodajemy jajka i odciśniętego tuńczyka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Na końcu zapiekamy tartę ok 60 min w 180stopniach grzanie góra dół, na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu zostawiamy na 15-20 min by tarta odpoczęła

Dorota Smakuje
Pieczony omlet ze szparagami 179

mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki a suszone pomidory w drobne paseczki. Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Wlewamy jajka. Wrzucamy szparagi i suszone pomidory. Metalową patelnię wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut do momentu aż omlet będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmujemy patelnię z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczarki faszerowane serem feta 150

zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą oraz szczyptę pieprzu białego. Kapelusz każdej pieczarki wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać na przystawkę bądź jako dodatkowy składnik obiadu. Smacznego! Pieczarki faszerowane serem feta Wskazówki

mecooks
Tarta ziemniaczana z grzybami 155

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C. W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z brokułami i serem korycińskim 187

serze znajdziecie tutaj - klik ) 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 ząbki czosnki sól, pieprz, tymianek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła gotujemy na parze. Mieszamy jajka z przyprawami, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i jogurtem. W naczyniu do zapiekania układamy na przemian brokuła i ziemniaki. Po wierzchu posypujemy całość pokrojonym w kostkę

Cynamonowe szczęście
jajko zapiekane w bułce - najlepsze 202

odkładam do wyschnięcia i robię bułkę tartą). Wydrążone bułki smaruję w środku masłem, układam wędlinę, tak by szczelnie wyścielić bułkę, następnie wbijam jajko. Na wierzch kładę jeszcze kawałek masła i posypuję serem oraz szczypiorkiem. Zapiekam w w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut ( do ścięcia się białka). Smacznego

Cook&Love
Domowe bułeczki czosnkowe 223

dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie wypełnij masłem czosnkowym. Wierzch bułeczki posmaruj (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C - program "góra/dół" i zapiekaj ok. 15-20 minut

Alutka-Gotuje