makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii
Bon Appetit Małgorzatyfeta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy.3. Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość posypujemy pietruszką i startym żółtym serem.4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchnimisce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st
Walijskie Pichceniepatelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut
Pasja Smakuleży ciasto.Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na boku kładę na blachę z pergaminem.Na koniec po górze smaruję jeszcze jajkiem i do pieca.Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut.Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak boczku a ciasto daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia pieprzu i ostrej papryki.Smacznego
Mechanik w kuchniznudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj. Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii, jeszcze z XV wieku, gdy przed postem należało zużyć resztę niepostnych składników, czyli jajek i mleka. A gdzie wykorzystuje się te rzeczy w ilościach hurtowych? Oczywiście, w naleśnikach. Ostatni wtorek karnawału pachniał więc w Irlandii przepięknie. Dzisiaj mniejszą wagę przywiązuje się do postu, tradycja(...)poszedł do pracy. Polecam Wam ogromnie taką naleśnikową kombinację - może na weekend...? Bo do kolejnego Tłustego Wtorku naprawdę czekać nie warto... Zapiekane naleśniki z twarogiem i rodzynkami Składniki: (na 13-15 naleśników) 500 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 ml oleju nadzienie: 300 g twarogu, raz zmielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj polecam zapiekane ciasto francuskie Zapiekane ciasto francuskie Nie podaje ilości, bo każdy może przygotować dowolna ilość porcji. Poniżej podaję dwa sposoby składania ciasta francuskiego. Składniki: ciasto francuskie szynka jajko sól, pieprz, ostra papryka szczypiorek Małe foremki żaroodporne wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego(...)kładziemy plasterek szynki. Do tak wyłożonej foremki wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko razem podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok pół godziny. Jajko ma być całkowicie ścięte (żółtko na twardo). Gotowe przekąski można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Artykuł Zapiekane ciasto francuskie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaSkładniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną)
Pudełko rozmaitościleche lava cakes masło do wysmarowania foremek 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek 2 duże żółtka 1 duże jajko 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki lody waniliowe opcjonalnie sól morska - polecam foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję
KUCHARNIAmoich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki(...)mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, zapiekane zraziki
O kuchni z uczuciempomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (trzeba pilnować aby wierzch był ładnie
Z butelką mleczka w tlekurczaka czy też indyka, kroimy w mniejsze paski i moczymy w mleku przez dwie godziny. Obtaczamy w pokruszonych krakersach i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 200*C Otręby: Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w otrębach, smażymy na złoty kolor Płatki kukurydziane: Filet obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu soli i odrobinę słodkiej
W Moim Magicznym Domukreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni. Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki(...)pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujekawy zbożowej pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana) 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii dojrzały banan 4 łyżki czekoladowych kropelek – u mnie mleczne Chocodami do zapiekania http://www.chocodami.pl/sklep/czekoladowe/ 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki mrożonych jagód keksówka posmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na czekoladowe ciasto
Ugotowane pozamiatanenią nie kojarzymy. „Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami(...)bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka- 300g mąki pszennej- 200 ml letniej wody- sólDodatkowo:- 2-3 łyżki masła- cebula- zielona cebulka- różowa sól himalajska Całe jajka wbijamy do miski (czy innego pojemnika), wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, do czasu, aż nie będzie grudek, a na powierzchni
mojewypiekiinietylko