jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie. Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać(...)plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i lekkiego zrumienienia sera Gotowe. SMACZNEGO! #zapiekanka #ziemniaki
I tu będę miała takie teflądry bez skóry 5 szt. pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru(...)ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy
Kulinarny karnet Christopheraniezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY(...)misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy
Rozpustne gotowaniemięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa
królestwo garówsię komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra(...)całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana
mojewypiekiinietylkoWczoraj postanowiłam przygotować dla mnie i moich pociech pożywne, ale też i słodkie danie. Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami... na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Po długim spacerze w chłodny jesienny dzień była wprost idealna. Dzieciakom, aż się "uszy trzęsły" z radości. Zajadając kolejną łyżkę słodkiej zapiekanki słyszałam tylko "pyssne mniam mniam" ;) Składniki(...)czasie ściągamy garnek z palnika i odstawiamy w celu przestudzenia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiłyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy po łyżce śmietany czy też jogurtu jeśli trzeba(...)układamy na cieście. Potem cebulę mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. W końcu dodajemy jajka i odciśniętego tuńczyka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Na końcu zapiekamy tartę ok 60 min w 180stopniach grzanie góra dół, na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu zostawiamy na 15-20 min by tarta odpoczęła
Dorota Smakujemąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki a suszone pomidory w drobne paseczki. Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Wlewamy jajka. Wrzucamy szparagi i suszone pomidory. Metalową patelnię wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut do momentu aż omlet będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmujemy patelnię z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut
Życie zaczyna się w kuchnizamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą oraz szczyptę pieprzu białego. Kapelusz każdej pieczarki wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać na przystawkę bądź jako dodatkowy składnik obiadu. Smacznego! Pieczarki faszerowane serem feta Wskazówki
mecooksPrzygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C. W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby
R'n'G Kitchenserze znajdziecie tutaj - klik ) 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 ząbki czosnki sól, pieprz, tymianek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła gotujemy na parze. Mieszamy jajka z przyprawami, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i jogurtem. W naczyniu do zapiekania układamy na przemian brokuła i ziemniaki. Po wierzchu posypujemy całość pokrojonym w kostkę
Cynamonowe szczęścieodkładam do wyschnięcia i robię bułkę tartą). Wydrążone bułki smaruję w środku masłem, układam wędlinę, tak by szczelnie wyścielić bułkę, następnie wbijam jajko. Na wierzch kładę jeszcze kawałek masła i posypuję serem oraz szczypiorkiem. Zapiekam w w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut ( do ścięcia się białka). Smacznego
Cook&Lovedodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie wypełnij masłem czosnkowym. Wierzch bułeczki posmaruj (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C - program "góra/dół" i zapiekaj ok. 15-20 minut
Alutka-GotujeLato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do
Wrzosowa Polana