jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:122/212)

Cannelloni z mięsem pod beszamelem 174

beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc na dwa dni i sos bolognese ugotowac dzien wczesniej.Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawic na koniec.Kuchni wloskiej nie mozna nie lubic.Ja uwielbiam nie tylko wloska,ale cala kuchnie srodziemnomorska za obecnosc ogromu warzyw, ziol i przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego przepisu.Podane skladniki wystarcza(...)oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 142

Pyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden(...)tłuszczem, jaki został na dnie, wylej do niej ciasto a na wierzch wyłóż czereśnie. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20-30 minut. Jeśli nie masz patelni z metalową rączką użyj wysmarowanej masłem formy do zapiekania o dość szerokim dnie. Artykuł Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
CLAFOUTIS Z JAGODAMI I SERKIEM ŚMIETANKOWYM 132

lekki, delikatny deser z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex . Nazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe. Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym. Warto jeść jak najczęściej(...)Clafoutis  : ● 280 g mrożonych leśnych jagód HORTEX ● 400 g serka śmietankowego naturalnego z wiaderka* ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 80 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 jajka ● 30 g mąki pszennej ● 1 szczypta soli Dodatkowo (do kokilek) : ● 30 g masła ● 40 g cukru Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj serek ze śmietaną kremówką. Domieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 102

pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu. Składniki na 8 porcji : 100g szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 5 jajek 4 łyżki oleju rzepakowego 80g (4 łyżki

Dietolog
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 141

Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj.  W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach(...)przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry.  Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony.   Rukolę

Chilli Czosnek i Oliwa
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 750

Krok 1. Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!  Krok 2. Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie  'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego. Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem. Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny. Smacznego :) Inne

Moja Książka Kucharska
Makowiec na biszkopcie 480

odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka

Poezja smaku
Muffinki z porzeczkami i melonem 124

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka Porzeczki oderwać od gałązek, umyć. Melona pokroić w plastry, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oczywiście pestki ominąć.  Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Osobno w misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki(...)Dodać owoce i wymieszać bardzo delikatnie. Przygotować formki, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać łyżką tak, aby jego objętość nie przekraczała 3/4 wysokości, może być mniej. Foremki ułożyć na kratce i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, na złoty kolor. Następnie wyciągnąć papilotki z foremek i pozostawić do ostygnięcia na kratce lub drewnianej desce.  marcelina

Czerwony Gupik
Najpyszniejsza zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym - efekt pomylonego przepisu 126

wielkanocnym stole to podstawa. Obok jajek obowiązkowa pozycja! Jako dziecko nie lubiłam jej. Oj! nie lubiłam...  Aż w końcu stwierdziłam, że dobrze zrobiona dobra biała kiełbasa jest pyszna. Chyba dorosłam :) Kiedyś natknęłam się na przepis z biała kiełbasą podawaną z sosem chrzanowym. Nie wiem, jak czytałam, ale ubzdurało mi się, że całość się zapieka. W przepisie tego nie było

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą 172

pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy ostatnią część ziemniaków, które posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w 180 stopnia przez około

Ania i Marcin gotują
Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście 88

przyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp

Gotowanie jest łatwe
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 173

kostkę. Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać

Passions hobbies life
Wiosenna frittata z piekarnika 214

drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie

Monia miesza i gotuje
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 143

pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Cukinia faszerowana 146

dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.   Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki i układam na cukiniach tworząc kratkę. Zapiekam jeszcze

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania