pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju 1 kiełbaska śląska 25 dag szynki 25 dag sera żółtego 2 - 3 ogórki konserwowe 3 płaty konserwowej papryki lub 1 świeża papryka(...)jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek, wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać.Usmażyć naleśniki. Oczyszczone i umyte pieczarki, cebulę , kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni podsmażyć cebulę z wędliną. Po kilku minutach dodać
Moje domowe kucharzenieSłynna jajówka to chyba najprostsze i najszybsze danie z jajek, jakie istnieje:) Jest wiele sposobów jej przygotowania, na maśle, z szynką, na bułce, z łososiem, z kiełbasą, na cebulce, z pomidorkiem, pieczarką, łososiem jak dusza zapragnie. Mnie jednak wraz z podrygami wiosny, wzięła ochota na szpinak, z jajkiem świetnie się komponuje, niestety jeszcze mrożony, ale nie ma co się zrażać
Pause Gotowanie!plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę(...)koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można
Walijskie Pichceniemałe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super(...)cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wyciągnąć patyczek i przekroić kotlety
Świat Domowej KuchniSkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)owijamy szynką tak, żeby większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron
Pobite gary Barbarynawet dodało. :) Smacznego! Składniki na 3-4 porcje: 5 jajek kilka ugotowanych młodych ziemniaków (np. z poprzedniego obiadu), u mnie ze skórką i z dodatkiem koperku 2 dojrzałe pomidory 2 małe lub 1 większa cebula 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego 3-4 plasterki ulubionej szynki (u mnie drobiowa) 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej masło do wysmarowania naczynia(...)kostce zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a jeśli masz plastry - jak ja - pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój. Około 2/3 sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut
Anioszek w kuchnitakże jako przekąska do pracy, albo jako zawartość piknikowego koszyka. Składniki (6-8 sztuk): 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 1,5 szklanki wody pół łyżeczki soli łyżka oleju rzepakowego plus łyżeczka do wysmarowania patelni (najlepiej teflonowej) szynka pieczona z indyka (12 plasterków) rzodkiewka dymka sałata masłowa do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek(...)koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.) Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo w małe rolki - na jeden gryz, albo na pół jako wrapy. Podawać
Kulinarne Inspiracjehokaido 15 cm grubego białego pora 12 plastrów szynki parmeńskiej 24 pomidorki koktajlowe 200 g sera mozzarella 100 g startego sera morskiego solidna garść rukoli 2 łyżeczka suszonej bazyli łyżka świeżego tymiannku listki świezej bazyli 2 zabki czosnku sól morska i pieprz do smaku 1 jajko oliwa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Dynię pokroić w nieduże plastry(...)brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią. W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
Gosia gotujeściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę. Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu
Gotowanie...to proste !główne składniki + oczywiście przyprawy i majonez :). 1 puszka zielonego groszku 150g ulubionej wędliny 4 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. 2. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnipewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?! Składniki: 600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Młodą, białą kapustę myjemy
Kuchnia w czekoladzieskładniki: ok. 500 g szynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem
Domowy Smak JedzeniaMajonez w lodówce też. Sałatka jest w zasadzie na słodko, ale sól i pieprz fajnie łamią smak, a można też dodać kawałki chudej wędliny (szynka, polędwica sopocka) i/lub żółtego sera czy ugotowane jajka - otrzymamy zupełnie nową sałatkę :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa krojonego 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingszklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej wędzonej kiełbasy
Karo in the Kitchen