chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie je w zakładce Pasty i smarowidła . Dziś dochodzi kolejna
Walijskie Pichceniepodsmażonym chorizo z chilli, sosem pomidorowym, zapieczone pod mozzarellą i podane ze szczypiorkiem. Tragedii nie będzie jeżeli chorizo zamienimy na szynkę lub ulubioną kiełbasę. Szybkie, łatwe i podane z tostami – przepyszne! Scroll down for recipe in English Jajka zapiekane z chorizo (2 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
karmelowyPost Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojektoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne.Składnikiplacki: 1 kg ziemniaków,1 cebula,1 jajko, 1 łyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów,1 kostka grzybowa,1 sos borowikowy,pieprz,1 cebula.Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo
Aga w kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: 16.00 Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę(...)połączyć z bulionem z żelatyną oraz warzywami. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć gotowane jajka, zalać przygotowaną masą, wstawić do lodówki do stężenia. Moja siedziała w lodówce przez noc. Po wyjęciu z lodówki ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować. Zamiast szynki równie dobrze można użyć wędzonego łososia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
W garach u Gosiśródziemnomorskich np. w Hiszpanii, gdzie w zależności od regionu dodaje się do nich różne ingrediencje - pomidory, paprykę, kiełbasę chorizo, szynkę Serrano, tuńczyka oraz szpinak. Zapieka się je w specjalnych ceramicznych naczyniach zwanych cazuelas. Przykładami tak przygotowanych jajek są Huevos en el Purgatorio (dosłownie 'jajka w czyśćcu') oraz sławne, wywodzące się z Andaluzji Huevos
Chilli Czosnek i Oliwaszczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło(...)suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić
DefinicjaSmakuSkładniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny(...)śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubiętrochę warzyw i młodych ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni. Składniki: 4 młode ziemniaki 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Kawałek pora 1 cienka parówka z szynki ½ czerwonej papryki 10 dag sera aldamer 1 łyżeczka klarowanego masła ½ pęczka natki pietruszki Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta curry Sól i pieprz do smaku(...)rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem , dodaję ziemniaki. Jajka miksuję ze śmietaną , doprawiam gałką oraz curry do smaku, zalewam warzywa, posypuję pokrojonym serem żółtym, przykrywam pokrywką i trzymam na malutkim ogniu do czasu, aż jajka będą ścięte, przed podaniem
Wanilia i Kardamonbułka tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie
Kitchens Alphabetchciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula, garść zielonej pietruszki, szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 1 jajko, 140g startego sera żółtego, 3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego
W kuchni u Monikiutopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml wywaru z warzyw(...)pierwszej kolejności robimy omlet. W drobne kawałki kroimy cebulę, czosnek i kiełbasę lub inną wędlinę, którą zdecydowaliśmy się użyć. Podsmażamy na patelni, ale nie dopuszczamy do spalenia. Mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy na patelnię. Nie mieszamy, czekamy aż omlet zacznie się ścinać tak, by można było podnosić jego brzegi. Delikatnie podnosimy brzegi i pozwalamy
W kuchni wieczoremoscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i na małym ogniu rozmrażamy. Gdy zrobi się miękki doprawiamy pieprzem i oregano(...)szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając. Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem
Alutka-Gotujeteż są niczego sobie Składniki: 100 ml ciepłego mleka 21 gram drożdży (mniej niż ¼ kostki) 250 gram mąki 4 łyżki masła jajko ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół mała cebula łyżka oliwy 50 g szynki 1 pomidor 50 g pieczarek 50 g sera żółtego Przygotowanie: Mleko podgrzać na kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko(...)chili) i solą. Następnie dodajemy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 min. W czasie kiedy ciasto sobie rośnie, kroimy w kostkę cebulę, szynkę, pieczarki i pomidora (trzeba usunąć z niego pestki). Ser ścieramy na tarce
Kulinarna Patilogiairański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki(...)kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać. Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu
Grunt to przepis!