resztę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połowę przesmażyć z posiekanymi drobno pieczarkami. Masę połączyć z mięsem mielonym, posiekaną papryką oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozsmarować na kotletach i zwinąć w roladki. Całość spiąć lub obwiązać sznurkiem. Obsmażyć na smalcu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni przesmażyć resztę pieczarek
Niespełnione zdolności kulinarnesłodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie je w POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki
Dziś Ja gotujeoliwkami / 20 porcji (powstaje 10 rulonów) Składniki: ciasto na naleśniki: 1 i 1/2 mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 jajka szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mleka farsz: 1 opakowanie rukoli 1/2 pęczka natki z pietruszki 400 g jogurtu greckiego lub więcej 150 g żółtego sera, u mnie emmentaler, ale śmiało można wybrać bardziej
Moja smaczna kuchniapieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym
Moje domowe kucharzeniedoskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem (4 naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju
Karola gotujepojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą razem z różyczkami brokułów. Zostawić 4 niewielkie różyczki do dekoracji babeczek. W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, masę rybko-brokułową, jajko i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Farsz przełożyć do czterech silikonowych foremek na babeczki i na wierzchu każdej ułożyć różyczkę brokuła. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostawioną łodygę
Dietolograzem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką). Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto na maśle klarowanym. Podajemy z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim. Czas przygotowania: 40’ Trudność: średnie
Pyry na Gazsyropem klonowym, miodem lub gorącą czekoladą, oj nie odeszłabym od stołu Delikatne ciasto, wyjątkowe śniadanie, koniecznie na ciepło i we dwoje zapraszam! Składniki: 2 jajka szklanka mleka szklanka mąki szczypta soli olej do smażenia Farsz: 250 g półtłustego twarogu 3 łyżeczki syropu z agawy, syropu klonowego lub naszego polskiego miodu Przygotowanie: Patelnię smaruję lekko olejem, najlepiej użyć pędzelka lub wlać
Zasmakuj Kuchniczym rozpłaszczać je na dłoni. Na środek każdej wykładać łyżkę farszu szpinakowego. Zaklejać a następnie formować delikatnie w dłoniach. Na koniec, uformowane kulki z farszem spłaszczać na kształt krokieta. W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem mleka. Uformowane krokiety obtaczać w jajecznej kąpieli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać krokiety. Smażyć na śrenim ogniu na złoty
mecooksskropić sokiem z cytryny, pokropić maggi, wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę, ogórki drobno posiekać, wymieszać z dorszem, olejem, przyprawić do smaku. Jajka obrać, przekroić na połówki i napełnić przygotowanym farszem i posypać mieloną papryką, ozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniawarzyw nigdy za wiele. Możecie odnaleźć idealne dla siebie proporcje. Składniki na naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą (2 porcje): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do czterech naleśników (jedna z opcji): filet z kurczaka 80 g pomidorki koktajlowe 10 sztuk mozzarella 60 g garść rukoli sól pieprz zioła prowansalskie Wymieszać składniki
Karola gotujeMiło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula
Mienta blognajwiększą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia wykładamy 3 plasterki szynki
Smaki EwyPodano do stołu!!! :)) Naleśniki ; (wyszło mi ich 6) szklanka mixu mąki bezglutenowej szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko (niekoniecznie) szczypta soli W moim przypadku na farsz składały się : mięso mielone (0,5 kg) 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pomidory w puszcze kilka łyżek przeccieru pomidorowego rozpuszczonego w odrobinie wody kukurydza mała starta marchewka papryka czerowna sól
BezglutenowaIzabelamąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -300 g wędzonego boczku -2 łyżki -4 jajka -3 łyżki śmietany 18% -mały pęczek szczypiorku -gałka muszkatołowa -sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć
Zielona Kuchniabędą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :) Składniki na 6 zapiekanych naleśników: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 250-300 g pieczarek 1/2 opakowania sera feta (około 125 g) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej
UgotowaćMąkę przesiewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę, mleko, jaja, olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Qchnia po prostusamo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy
Anioły w kuchniCiasto: 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli około 1 szkl ciepłej wody Farsz: truskawki zasypane cukrem Ciasto wyrabiam jak na pierogi, jeśli uznam, że należy dolać ciut więcej wody, robię to. Rozwałkowuję ciasto. Wykrawam okręgi. Wkładam kilka truskawek i zamykam sakiewkę by powstało takie zawiniątko. Gotuję w wodzie. Podaję z posłodzoną śmietaną. Artykuł Sakiewki z truskawkami pochodzi z serwisu
MojaQchnia.pldrobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajka i przyprawy, dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika
Gosia gotujesmażyć kilka minut, aż zmiękną i nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Do zimnych grzybów dodać orzechy, natkę i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Jajka przekroić na pół, na każde wyłożyć łyżkę farszu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomioleju rzepakowego lub oliwy 200 ml maślanki (więcej lub mniej w zależności od mąki) szczypta soi łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 roztrzepane jajko do posmarowania pestki dyni, sezam do ozdób Farsz : 300g pieczarek i puszka czarnej fasoli Przygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski (pozostałe na sitku otręby dodać do przesianej mąki) dodać drożdże, sól, cukier
zdrowa vege kuchniamarchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa i głowę, przecedzamy, do czystego wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym
Z Majeczką w kuchnipieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym. Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii - sól i pieprz do smaku
Bez Cebulipierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Szczypta soli o,Sole 3 łyżki oleju Farsz: 100 gram kaszy jaglanej Cenos 0,5 kilograma sera białego 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram suszonej żurawiny Helio Cukier trzcinowy do smaku Mąka do podsypania
Bajeczna Kuchniakuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem. Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
W kuchennej krainiekostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około
królestwo garówKurki – nic dodać, nic ująć Składniki: naleśniki 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz 200 g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka … Czytaj dalej Krokiety kurkowe
czarrna od kuchniłyżka mąki z ciecierzycy (Incola) Ciasto: 100 g mąki z ciecierzycy (Incola) 50 g mąki kasztanowej (Incola) 50 g mąki ryżowej (Incola) 1 jajko szczypta soli himalajskiej 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 650 g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka oleju przyprawy
Zdrowie na języku :Psamo :) Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli(...)cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie do miski dodać ryż, mięso, jajko, cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę zaparzyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciąć głąba i zdejmować z niej duże liście, mi wyszło
Fabryka pomysłówpatelnię. Płynna masa powinna spłynąć na patelnię. Ja zawsze odwracam omlet, nie każdy tak robi , ale ja myślę że tak jest lepiej. Nie lubię jak jajko nie jest przesmażone. Odwrócić omlet, natychmiast położyć farsz na połowę omletu i drugą częścią przykryć. Natychmiast zsunąć omlet na talerz. Podawać gorący, smacznego
Kuchnia Pokoleńwystawało poza brzegi. Każdą warstwę smarować roztopionym masłem, ułożyć około 8 warstw ciasta filo, zmieniając ich ułożenie, aby wystawały z każdej strony tortownicy. Nałożyć farsz szpinakowy i przykryć wystającymi płatami ciasta. Posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero
Codzienne GotowaniePopularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła
Tureckie Przepisysmakowało :) Ciasto na pierogi 1 kg mąki 3 jajka 2 szklanki wrzątku Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto. Farsz suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg orzechy włoskie 20 dkg orzechy laskowe 10 dkg łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonych goździków
Kuchnia na wzgórzupierożki z ziemniakami, serem białym i przesmażoną cebulką, często goszczą w moim domu, uwielbiam je. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Farsz: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 cebule Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy
Bajeczna Kuchniaprzygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią po wierzchu. Piekarnik nastawić na 190*C z termoobiegiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzięki urozmaicaniu naszej kuchni powstają całkiem nowe przepisy. Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika garść grzybów suszonych 1 duża cebula 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej
Niezły Młynekprzekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię
Pobite gary Barbarysypko 3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni. 4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp
AZgotuj!dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do przestygnięcia. Kuskus dodajemy do podsmażonej cebulki z pieczarkami, dodajemy roztrzepane jajko, szczypiorek i całość mieszamy. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem z kuskusu i układamy je na wysmarowanej olejem formie porcelanowej lub szklanej do pieczenia. Wierzch posypujemy startym serem camembert. Pieczarki pieczemy
Moniki Smakołykizazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest TUTAJ . Zaczynamy!!! Składniki na ciasto : 30 dag mąki 2 małe jajka szklanka wody + 2 łyżki oliwy Składniki na farsz: 300 g świeżego filetu z łososia 280 g sera ricotta łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli 170 g suszonych pomidorów
pieprzny smaczekBabka w nowej odsłonie- na słono. Składniki masy ziemniaczanej: ½ kg ziemniaków 3 łyżki masła 3 jaja sól do smaku Składniki na farsz: 25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego 1 jajko 2 łyżki tłuszczu 2 cebule 1/3 szklanki śmietany sól do smaku pieprz do smaku 1 surowy ziemniak Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą
Tradycyjna KuchniaWielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o menu. Polecam farsz z sardynek, oliwek i pomidorów. Składniki: 4 jajka 125 gram sardynek 1 pomidor 1 cytryna 160 gram zielonych oliwek natka pietruszki 2 łyżki chrzanu 1 łyżka majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki i ułożyć na ozdobnym talerzyku. Następnie
Tradycyjna KuchniaMolek , która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać
królestwo garówCiasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć. 2 foremkach umieściłam farsz serowy- zamiast jajeczny. Piec w temperaturze 180-200 stopni, do uzyskania złotego koloru ciasta. Smacznego
MarciochaKucharzyciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek
Jadło i czytadłoszynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku
Pudełko rozmaitoścismaczne :) Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki
Gotuj Z Muzykąkolorową i bardzo smaczną tartę :) Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki kremówki ( 30 %) suszony tymianek 2 jajka 150 g żółtego sera (tartego) wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści) pół szklanki bobu pół cukinii pół małej, czerwonej papryki sól, pieprz Kruche ciasto
Bon Appetit Małgorzatyfilmiku klik . Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10 minut, później
Aga w kuchnibułką tartą, by sakiewki łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Wykrawamy z ciasta kwadraciki, by około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię. Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcicprosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek
Smakowity Blog Kulinarnywyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego
charlotte gotujeszkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania 4 żółtka 1 łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny Farsz; 450 g szpinaku siekanego z Frosty 5 jajek sól, pieprz , czosnek do smaku 1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ; Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem. Przełożyć na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chiliogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy(...)owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek
Anioły w kuchnisamo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy
Anioły w kuchniprzykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem
Praktyczna plSkładniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniaSzpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO . Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego
kolorowotorcikowomocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą
Pasja Smakuświeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Składniki znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Porcja ok 36 pasztecików. W misce(...)jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość). Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Paszteciki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut Smacznego
Niezły MłynekPrzed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem
Cooking Monsterskóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka 300 g wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki masła Wątróbkę usmażyć w całości na maśle(...)Pieczarki pokroić w talarki i przesmażyć na maśle. Surowy filet z kurczaka zmielić,dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę paprykę i wątróbkę. Wbić jajko,doprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.Całość dokładnie wyrobić. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką. Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem
Kolorowa kuchnia Elkiwątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej – gdy pobędzie z farszem przez noc w lodówce, jest znacznie smaczniejszy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem do sucha. Nacieramy je solą i pieprzem – także wewnątrz. Chałkę kroimy(...)Zostawiamy, aż będzie zupełnie miękka. Wątróbkę oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki i jajko. Mieszamy. Chałkę odciskamy porządnie z mleka i dodajemy do wątróbki – rozdrabniamy widelcem, aż całość się wymiesza. Solimy i pieprzymy. Farszem nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami, obwiązujemy wykałaczki nicią (ucinamy dużo nici, znajdujemy środek i zaczepiamy o oba brzegi dolnej
Poezja smakujakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko, przyprawę i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać
Ala piecze i gotujejest pod dostatkiem, więc wykorzystamy je do pasztecików. Składniki na farsz: -70 dkg obgotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -1-2 cebule -pieprz, warzywko -olej do smażenia Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka oraz 1 całe jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta(...)niewielkim ogniu do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smakują wybornie
Maminek kulinarnyzaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca liść laurowy sól(...)mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki
6niebododajemy do niego tuńczyka z puszki, żółtka i doprawiamy pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać majonez albo śmietanę (ja nie dodawałam). Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim połówki białek. Jajka układamy na listkach sałaty i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiszklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do ze z ł o cenia(...)naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, posypujemy startym sere m, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej
Słodka Stronapostanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć dziurę(...)włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści. Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki
MarciochaKucharzychrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły mi tak pyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - soczewica czerwona – 100 g - cebula – 3 szt - natka pietruszki – 1 pęczek - majeranek – 1 łyżka - sól – 1 łyżeczka - pieprz(...)osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę
Ostra na Słodkoszklanka mleka · 1 jajko · ¼ szklanki oleju · 8 g cukru waniliowego · 1/2 szklanki cukru Składniki na jagodowy farsz: · 300 g jagód(...)szklanka cukru pudru · Kilka łyżek wody Sposób wykonania: Do mąki dodać kolejno: sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej, mleko, drożdże i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie plastyczne i gładkie, uformować kulę, włożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić
Na słodko lub wytrawniePyszna pasta w świątecznym-wielkanocnym wydaniu z chrzanem i rzeżuchą. W sam raz na śniadanko lub jako farsz do kruchych babeczek. składniki: 500 g białego sera 5-6 jajek 3-4 łyżki jogurtu 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoika sól,pieprz 1-2 garście rzeżuchy Ser rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić
Monia miesza i gotujePyszne naleśniki z wytrawnym nadzieniem oraz kremowym sosem. Zapieczone z serem smakują wyśmienicie! Naleśniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 szklanka mąki pszennej Sól Farsz: 10 pieczarek 2 cebule 100 g wędliny (szynki) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 4 łyżki kukurydzy z puszki 100 g serka topionego o smaku szynki ¾ szklanki wody Sól Pieprz Olej
VioletoweKucharzenie