jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:174/455)

Wiosenne naleśniki 170

wiosennych naleśników z serem i nowalijkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia 200 g – serek wiejski 4 rzodkiewki sałata strzępiasta ½ sztuki – ogórek gruntowy sól i czarny pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie farszu z serka i warzyw: Umyte i suche rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek kroimy(...)pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 251

końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 szklanki fasoli adzuki kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Fasolę namoczyć, najlepiej(...)mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
Tarta szpinakowa 140

ciasto : 1,5 szklanki mąki pszennej  125 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej kilka łyżek zimnej wody Składniki na farsz : opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie

Słodka Strefa
Pierogi na słodko - przepis teściowej 142

podzielić na 4  części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie 213

już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu, 200 g twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy(...)cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie.  Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką i jeszcze

Nie tylko w kuchni
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 138

wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto:  100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo mielony pieprz masło klarowane(...)angielskiego  pół szklanki tartego sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
naleśniki z leśnymi grzybami 160

wody mineralnej, gazowanej 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Mleko, sól oraz jajka mieszamy. Dodajemy mąkę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli(...)odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 127

cebulą,  którą podsmażyłam pokrojoną na patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z  nich twardsze części

potrawyregionalne
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 184

ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi lub przykrywamy drugim kotleciki rozpłaszczonym - bez nadzienia. Kotleciki obtaczamy w jajku i bułce

Aga w kuchni
Quiche dyniowo-ziemniaczany 218

nich puree co nada mu wiekszej spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla pol lyzeczki soli 2 lyzki zimnej wody skladniki na farsz: 4 ziemniaki okolo 900g dyni 1 czerwona papryka 2 cebule 4 jajka 250ml mleka 40g boczku wedzonego 30g sera gouda 1 papryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase(...)posiekana cebule oraz oczyszczone i posiekane chili. Smazymy chwile. Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 185

łyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych w zalewie 1 jajko   Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.  W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu(...)pokrojone pomidory, część startego sera oraz łyżkę zalewy z pomidorków. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Wyciągnąć placek z piekarnika. Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut.  Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem. Wyciągnąć nasz tort z piekarnika po upływie czasu, rozprowadzić sos, posypać papryką i ponownie zapiec

pieprzny smaczek
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 168

danie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza – 250 g ** oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy(...)rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni. FARSZ: Oscypek ścieramy na tarce. Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ). Resztę mieszamy z utartą bryndzą. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 147

wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy farsz: 250g podgrzybków 250g maślaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oleju(...)przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. 2. Grzybowy farsz: Grzyby obgotować w wodzie około

Szalona Kuchnia Eweliny
Roladki wieprzowe nadziewane wołowiną 152

Mięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny(...)wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety  nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki bardzo powoli z każdej strony na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania