szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku
Pudełko rozmaitoścismaczne :) Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki
Gotuj Z Muzykąkolorową i bardzo smaczną tartę :) Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki kremówki ( 30 %) suszony tymianek 2 jajka 150 g żółtego sera (tartego) wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści) pół szklanki bobu pół cukinii pół małej, czerwonej papryki sól, pieprz Kruche ciasto
Bon Appetit Małgorzatyfilmiku klik . Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10 minut, później
Aga w kuchnibułką tartą, by sakiewki łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Wykrawamy z ciasta kwadraciki, by około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię. Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcicprosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek
Smakowity Blog Kulinarnywyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego
charlotte gotujeszkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania 4 żółtka 1 łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny Farsz; 450 g szpinaku siekanego z Frosty 5 jajek sól, pieprz , czosnek do smaku 1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ; Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem. Przełożyć na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chiliogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy(...)owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek
Anioły w kuchnisamo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy
Anioły w kuchniprzykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem
Praktyczna plSkładniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniaSzpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO . Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego
kolorowotorcikowomocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą
Pasja Smakuświeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Składniki znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Porcja ok 36 pasztecików. W misce(...)jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość). Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Paszteciki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut Smacznego
Niezły Młynek