wygląda śniadanie wielkanocne? Gotujecie coś specjalnego, przyrządzacie, a może po prostu wyjadacie wszystko ze święconego koszyczka? W domu rodzinnym, tradycją było śniadanie przy jednym stole. Nie jakoś uroczyście, ale razem. Nie było żurków, barszczów i białej kiełbasy, ale był koszyczek ze święconką na środku i każdy musiał spróbować wszystkiego, począwszy od jajka, a na tartym chrzanie skończywszy. Dodatkowym akcentem była
Kuchnia w czekoladzieKolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać :) Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół. Składniki: Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 20 dag masła
Wanilia i Kardamonmasełkiem, za Świętami Wielkanocnymi, za tulipanami i wszelką zielenią. Dzisiaj przygotowałam wegetariański pasztet, który w kolorach i smakach przypomina Wiosnę i Święta. Jest tani, szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentuje, zresztą sami zobaczcie ;) Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła Hortex 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 jajka surowe 2 ząbki czosnku polskiego
coolinarnysmaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja
Smakołyki Asizagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Bardzo polecam! Składniki: Na 18 szt.: 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml mleka 50 ml wody 50 g cukru 60 g masła 160 g drobnych rodzynek 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i limonkowej skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
maniapieczeniaKolejna propozycja na śniadanie Wielkanocne. Tym razem bardzo lekka bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego garść jarmużu
Mango Papajawielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy
Podróż w kulinariapotraw oraz minutnik w kształcie jajka :) Teraz już nie rozgotuję makaronu! :) Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Międzybrodzkich Makaronach odwiedźcie ich stronę internetową lub fanapage na facebook'u :) P.S. Wiem, że ostatnio na blogu bardzo makaronowo się zrobiło, no ale, cóż poradzić? :) Teraz będzie jeszcze bardziej makaronowo! :)) Ale nie martwcie się, mam już dwa Wielkanocne przepisu w zanadrzu, coby
chili & sugarZrobiłam je na Ś więta Wielkanocne w kształcie zajączków, ale myślę że nie tylko w te Ś więta będą królować na moim stole. Można z nich zawinąć kajzerki albo po prostu uformować zwykłą bułeczkę. Przepis znalazłam u Łucji Składniki: 700 g mąki 30 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła 100 g cukru 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka
Delicious Titbitswcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek
W kuchni Karmel-itkipodwoic objetosc.Wszytkie brioszki smarujemy rozbeltanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.Po upieczeniu beda sliczne,rumiane.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 ° C i pieczemy 15 minut.Ja rownoczesnie z brioszkami pieklam chalke i zajelo mi to 25 minut.Lekko studzimy na kratce,bo jeszcze cieple sa najlepsze.Serwujemy z maslem,twarozkiem lub konfitura.Smacznego!Brioszki ktore przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego mozemy wzboganic dodatkiem szafranu i rodzynek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na
Marta GotujeCzas zacząć pieczenie świąteczne. W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjną wersje babki. Polecam przepis jest bardzo smaczna, nie jest sucha i to świetne połączenie smaku wanilii
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt
Domowy Smak Jedzenia