jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:120/207)

Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 176

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki

Kuchnia Beaty
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 431

Pyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę(...)masa serowa                       1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru torebka cukru waniliowego                      masa kajmakowa

Smakowite Dania
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 216

pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :)   Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik )  Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru  2 jajka 3 łyżki miodu (autorka podaje

My simple kitchen
Babki z przepisu babki ;-) 387

Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz waniliowo-kakaową . 5 jaj 1 żółtko 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 kostka masła 3 łyżki oliwy 1 cukier wanilinowy 1/2 paczki proszku 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej) Masło, cukier i jajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy

Humanistka w kuchni
Babka wielkanocna + film 196

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 250 g masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakowite Dania
Wielkanocna baba drożdżowa 208

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek

Domowy Smak Jedzenia
babeczki piaskowe 192

składniki na ok. 6 szt.: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 80-100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 60 g

Domowy Smak Jedzenia
wielkanocne ciasto cytrynowe 325

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 3 jajka 155 g masła, miękkiego 2 łyżki śmietany sok z 1 małej cytryny *otarta skórka

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK ZEBRA (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 246

Sernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem

Ola la LCHF
#23 Muffiny cytrynowe 240

innym sprawom. Całe szczęście, niektóre potrawy wielkanocne można przygotowywać również poza tym świętami. Idealnie sprawdzą się właśnie cytrynowe babeczki! Na 14-15 sztuk potrzebujemy: 200g masła 4 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej cytryny Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ucieramy na wolnych obrotach. Wlewamy

Taste of imagination
Sernik cytrynowy bez pieczenia 599

gorących dni lata, jak i na wielkanocnym stole. Jego smak jest delikatnie cytrynowy i niezbyt słodki, a konsystencja - lekka i piankowa. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: SPÓD 100g herbatników typu petitki 50g masła LEMON CURD 125ml soku z cytryny 2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 125g

Smakołyki Bereniki
Babka cud – kuchnia podkarpacka 248

pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilźnieńskie” Mokrzec. Również to one znają tajemnicę nazwy tego specjału. Dodaj napis Składniki na niewielką formę do babki z kominkiem, wysokość 12 cm , szerokość u góry 20 cm: 125 g masła (ewentualnie margaryny) 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody

Trzeci talerz
Babka karmelowo-fistaszkowa 214

nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki

Obiad gotowy
Murzynek z bitą śmietaną 190

Wielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego Pana! Kochani, Zmartwychwstał!!! Wesołego Alleluja!!! Dziś przepis na pysznego Murzynka(...)TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min Murzynek z bitą śmietaną  BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder

Gotuję Testuję