przepis. Niby keks, ale jednak wygląd Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki uprzejmości Marki Helio, przygotowałam ją z mieszanką keksową firmy HELIO . Znajdziecie w niej najlepsze bakalie, m.in. rodzynki sułtańskie, daktyle, kandyzowaną marchewkę, ananasy, papaję i skórkę pomarańczową. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru pudru 200 g masła 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gosia gotujetemu, ale przeglądając swoje zdjęcia i szukając Wielkanocnych inspiracji na ciasta właśnie, dodałam je do listy" do zrobienia". To bardzo łatwe w wykonaniu i cudownie wilgotne ciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 150 g gorzkiej czekolady
Gosia gotujeMoja kolejna propozycja Wielkanocnej baby- tym razem nie gotowana a zwyczajnie ucierana ale z dodatkiem...saszetki gorącej czekolady o smaku pomarańczowym. Bardzo charakterystyczny aromat i smak powodują, że babka jest dość oryginalna. *duża foremka na babkę Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe
Fitsweet.meOrange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne, pyszne. Dodałam coś od siebie. Ale też podzielę sie z Wami czego dałabym mniej lub więcej nastepnym razem a powtórzę to ciasto. 200 gram mielonych migdałaów* kostka masła 2 pomarańcze 100 gram polenty cukier kardamonowo- waniliowy ( Kamis) 3 jajka w temperaturze pokojowej szklanka cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki
AZgotuj!pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowykład sałatka śledziowa. Śledzie obok jaj królują na wielkanocnym stol e, dlatego dzisiaj polecam je w wersji s ałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu
Bon appetit mon amietypowo wielkanocną babkę. W zasadzie na każdym wielkanocnym stole jest babka, a taka z zajączkiem będzie się prezentować wyjątkowo świątecznie. Jest trochę pracochłonna jednak raz w roku można się poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 1 szkl
Ala piecze i gotujeOstatnio pojawiły się nawet na wielkanocnym stole :) Zachęcam do spróbowania bo są bardzo delikatne, przez co niezwykle smakują.Składniki na 12 babeczek:150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół łyżeczki sodySzczypta soli150 g miękkiego masła150 g cukru4 łyżeczki cukru wanilinowego 3 jajka Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy
CzarnawisienkaTradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościBabka na białkach wg siostry Anastazji to coś dla tych, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie białek jajek, a bezy już im się znudziły ;) Do upieczenia tej
Kulinarne PrzebojeZakwas na barszcz biały...O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam
Gospodyni MiejskaKolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania
Moje Kuchenne Rewelacjemorząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim". Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi(...)przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ zależnie od regionu nazwy są stosowane zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję
Pełny talerzŚwiąt Wielkanocnych został już praktycznie tydzień, więc najwyższa pora pomyśleć co tu przygotować w tym roku. Ja postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów i może, na któreś z nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchnikoszyczkach, bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : - 3 szklanki mąki pszennej - 1 opakowanie drożdży instant (7g) - 1 szklanka ciepłej wody (250ml) - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 1/4 szklanki oleju - 1 jajko - sezam lub sól gruboziarnista Przygotowanie w Tefal Companion
CookYourselfNietypowe wielkanocne ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie
Mienta blogStudzimy i wsypujemy kaszę, groszek, roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy do dużej formę na babkę, natłuszczoną i obsypana bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min. Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym, lub serowym, który niczym lukier na babce wielkanocnej jest ozdobą i dodaje smaku. Babkę
Moniki Smakołykiczekoladowy mazurek to pozycja obowiązkowa w menu wielkanocnym. Zrobić go można na wiele sposobów, wypełniając ganachem, musem, oblewając czekoladą. Mazurek czekoladowy przygotowałam z czekoladowym ganachem, dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku oraz z gotową masą krówkową, dla dodania słodyczy. Masa krówkowa stanowi w mazurku także element dekoracyjny. Mazurek czekoladowy ozdobiłam złotymi czekoladowymi jajkami oraz posypkami w złotym odcieniu. Do dekoracji mazurka
kolorowotorcikowowielkanocnym stole królują babki więc polecam Wam pyszną babę na jogurcie z dodatkiem bakalii. Babki na jogurcie są bardzo smaczne i wilgotne dlatego bardzo je lubię a dodatek bakalii to jej kolejny plus. Bardzo mi zasmakowała i trafi do grona moich ulubionych. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej
Monia miesza i gotujeżurawiną, a na serniki i babki wielkanocne jeszcze przyjdzie czas ;) Do ciasteczek użyłam mąki owsianej, która jest zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnej mąki pszennej. Stanowi doskonałe źródło błonnika, witaminy E czy wapnia. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu
Receptura smakuteraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu.. w minione święta wielkanocne przy stole zasiadłem z siostrą oraz mamą (obie
Blendmanteraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu.. w minione święta wielkanocne przy stole zasiadłem z siostrą oraz mamą (obie
Blendmanlekko cytrynowym aromatem - jednym słowem doskonała na wielkanocny stół :) Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą 100 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego 4 duże jajka (lub 5 małych) 3-4 łyżki mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny z cyklu wytrawnych wypieków na święta Wielkanocne. Choć taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól
Z Majeczką w kuchniSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość
królestwo garówsmakuje rewelacyjnie, to jest jeszcze piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo lubię takie jadalne ozdoby. A przy lepieniu baranków miałam z córką fajna zabawę. Zachęcam i Was do wspólnego przygotowywania świątecznych wypieków. Na 3 baranki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej op. drożdży instant 4 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka szkl ciepłego mleka 60g masła Kruszonka: 25g masła
Smakołyki Asipomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu
Tradycyjna kuchnia Kasikurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta
Made By Mom And Sontaką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna
Ostra na Słodkoupieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy: 1 duże jajko 1/3 szklanki miałkiego cukru 1/2 szklanki mąki
Jadło i czytadłoogóle nie odczułam atmosfery tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Gości w tym roku także zapowiadało się mniej niż chociażby w roku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg
Pasja Smaku