Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;)Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku
Anioły w kuchniprzepis. Niby keks, ale jednak wygląd Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki uprzejmości Marki Helio, przygotowałam ją z mieszanką keksową firmy HELIO . Znajdziecie w niej najlepsze bakalie, m.in. rodzynki sułtańskie, daktyle, kandyzowaną marchewkę, ananasy, papaję i skórkę pomarańczową. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru pudru 200 g masła 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gosia gotujetemu, ale przeglądając swoje zdjęcia i szukając Wielkanocnych inspiracji na ciasta właśnie, dodałam je do listy" do zrobienia". To bardzo łatwe w wykonaniu i cudownie wilgotne ciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 150 g gorzkiej czekolady
Gosia gotujeMoja kolejna propozycja Wielkanocnej baby- tym razem nie gotowana a zwyczajnie ucierana ale z dodatkiem...saszetki gorącej czekolady o smaku pomarańczowym. Bardzo charakterystyczny aromat i smak powodują, że babka jest dość oryginalna. *duża foremka na babkę Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe
Fitsweet.meOrange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne, pyszne. Dodałam coś od siebie. Ale też podzielę sie z Wami czego dałabym mniej lub więcej nastepnym razem a powtórzę to ciasto. 200 gram mielonych migdałaów* kostka masła 2 pomarańcze 100 gram polenty cukier kardamonowo- waniliowy ( Kamis) 3 jajka w temperaturze pokojowej szklanka cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki
AZgotuj!pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowykład sałatka śledziowa. Śledzie obok jaj królują na wielkanocnym stol e, dlatego dzisiaj polecam je w wersji s ałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu
Bon appetit mon amietypowo wielkanocną babkę. W zasadzie na każdym wielkanocnym stole jest babka, a taka z zajączkiem będzie się prezentować wyjątkowo świątecznie. Jest trochę pracochłonna jednak raz w roku można się poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 1 szkl
Ala piecze i gotujeOstatnio pojawiły się nawet na wielkanocnym stole :) Zachęcam do spróbowania bo są bardzo delikatne, przez co niezwykle smakują.Składniki na 12 babeczek:150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół łyżeczki sodySzczypta soli150 g miękkiego masła150 g cukru4 łyżeczki cukru wanilinowego 3 jajka Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy
CzarnawisienkaTradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościBabka na białkach wg siostry Anastazji to coś dla tych, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie białek jajek, a bezy już im się znudziły ;) Do upieczenia tej
Kulinarne PrzebojeZakwas na barszcz biały...O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam
Gospodyni MiejskaKolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania
Moje Kuchenne Rewelacje