jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:132/207)

Święta Wielkanocne 173

PASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna(...)jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami.   Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa I wspaniałych gości Niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy

Na moim talerzu
Czekoladowa babka z orzechami na święta 214

Wielkanocne babki Agaty Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jaką babkę zrobić na święta, to podsuwamy Wam kilka pomysłów. Może będzie to babka dwukolorowa albo babka pasiasta ? Albo babką czekoladowa, którą nauczymy się przygotowywać dzisiaj z przepisem Agaty pod ręką. Czekoladowa babka z orzechami Składniki: niecała szklanka mąki pszennej (około 160 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko

KulinarneImpresje.pl
Babka nadziewana masą krówkową 242

wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki: 5 jajek

PatiGotuje
MIGDAŁOWE MINI BABECZKI (IDEALNE DO KOSZYCZKA WIELKANOCNEGO) 199

Wielkanoc coraz bliżej. Dziś przygotowałam dla Was migdałowe mini babeczki, które doskonale nadają się do koszyka ze święconką a także jako dekoracja stołu wielkanocnego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nadają się również na co dzień do kawki :) Do mini babeczek wykorzystałam  masło migdałowe prażone  od  Primavika . Masło to doskonale nadało się do babeczek, delikatnie wyczuwalny jest(...)migdałowy smak. Składniki na 7-8 babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 70 ml oleju * 50 ml wody * 1 jajko * szczypta soli * 2 łyżki masła migdałowego Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać kolejno olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać

Zrób to smacznie
Babka marchewkowa z rodzynkami 192

jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu.  Składniki Czas przygotowania(...)pieczenie 1 szklanka rodzynek sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego  250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie

Słodki Kompromis
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 217

Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny ser o konsystencji śmietankowej(...)sera śmietankowego, u mnie ricotta • 10 rzodkiewek • 1 średni ogórek wężowy • 1/2 żółtej papryki • kilka listków bazylii • pęczek szczypiorku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 5 jajek • roszponka do dekoracji Wykonanie: • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę. • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek

To co kocham
Mazurek z migdałami i biała czekoladą 179

Dzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):)  WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH(...)Składniki :  spód :  200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru  1 jajko szczypta soli  Polewa  190 g białej czekolady 160g śmietany kremówki  w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka do dekoracji : migdały słupki pokruszony batonik liofilizowany wiśniowy FRUPP  Przygotowanie :  Przesiać

zdrowa vege kuchnia
Wieniec drożdżowy z makiem. 305

Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy(...)wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA: 100 ml ciepłego mleka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego   125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru

Rozpustne gotowanie
Święta Wielkanocne 266

PASCHA WIELKANOCNASCHAB PO SZLACHECKUZakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana

NA MOIM TALERZU
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 293

wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych-1 jajko, roztrzepane

Smaczne Zdrowe
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 213

postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna będzie miska/forma (nie za duża, bo braknie Wam ciasta jak mnie- taka(...)sreberkiem, czyli taką folią aluminiową od zewnętrznej strony. Składniki: 4 kopiate szklanki mąki pszennej po pół szklanki letniego mleka i letniej wody 25 gramów drożdży 1/3 szklanki oleju jajko (plus dwa żółtka do posmarowania całości) szczypta soli łyżeczka olejku cytrynowego 4 łyżki cukru Wszystkie składniki mieszacie ze sobą i wyrabiacie ciasto. Dość długo, by w końcu pokazały się

Arbuziaki
Pascha wielkanocna 437

dodatkiem galaretki i kakao nazywa się u mnie w rodzinie melbą . Jednak zgodnie z tradycją tradycyjną paschę można jeść tylko raz do roku – w Wielkanoc. Pascha wielkanocna: 1,5 l świeżego, tłustego mleka 3,2% – najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej(...)zrobienia sera. Zagotowujemy mleko razem z cukrem z ziarenkami wanilii. W czasie gdy mleko się podgrzewa, dodajemy sok z cytryny do śmietany i mieszamy. Śmietanę krótko miksujemy z jajkami (do połączenia). Gdy mleko zacznie się gotować (uwaga, aby nie wykipiało), zmniejszamy ogień na mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 30 minut

Poezja smaku
Babka piaskowa dwukolorowa 266

wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem!  Składniki: ✔ 3 szklanki(...)mąki tortowej ✔ 3 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ 1/2 szklanki kakao bez cukru ✔ 1/3 szklanki wody ✔ szczypta soli ✔ 250 g masła lub margaryny mlecznej ✔ 5 dużych jajek ✔ łyżeczka pasty waniliowej (lub pół łyżeczki ulubionego aromatu) ✔ 2 szklanki cukru białego ✔ 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka, masło czy mleko wyciągnijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej

Karczma Honorietty
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 475

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku(...)130g śmietany 18% sól pieprz olej maggi 3 jajka Wykonanie: 1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w ćwiartki. 2. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki.  Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić. 3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 192

sposób połączy się z zapachem. Do tych doznań warto dodać jeszcze smak, który w okresie wiosennym ma nie lada znaczenie. Wielkanoc na horyzoncie Początek wiosny to przecież zapowiedź świąt wielkanocnych. A jeśli Wielkanoc, to babki. Agata wymyśliła kilka propozycji, które będziemy Wam prezentować. Dzisiaj pisakowa, która po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą nie trzeba wcale czekać aż do świąt(...)żeby uraczyć się tym smakołykiem. Pasiasta babka Składniki: 400g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek 220 ml gazowanej wody (220g) 138 g oleju (niecałe ¾ szklanki) 30g mąki pszennej (3 płaskie łyżki) 23g kakao (3 łyżki) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno

KulinarneImpresje.pl

Proponowane wyszukiwania