Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj muszę pochwalić się z Wami przepisem na najlepszą babkę drożdżową!! I to nie taką zwykłą bo z dodatkiem
Marta GotujeWielkanocnym stole. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni! ZAPRASZAMY! Sernik krówka z orzeszkami Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 1 kg gęstego twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy 5 jajek
Sprawni w smakuPASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna(...)jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa I wspaniałych gości Niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy
Na moim talerzuWielkanocne babki Agaty Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jaką babkę zrobić na święta, to podsuwamy Wam kilka pomysłów. Może będzie to babka dwukolorowa albo babka pasiasta ? Albo babką czekoladowa, którą nauczymy się przygotowywać dzisiaj z przepisem Agaty pod ręką. Czekoladowa babka z orzechami Składniki: niecała szklanka mąki pszennej (około 160 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko
KulinarneImpresje.plwielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki: 5 jajek
PatiGotujeWielkanoc coraz bliżej. Dziś przygotowałam dla Was migdałowe mini babeczki, które doskonale nadają się do koszyka ze święconką a także jako dekoracja stołu wielkanocnego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nadają się również na co dzień do kawki :) Do mini babeczek wykorzystałam masło migdałowe prażone od Primavika . Masło to doskonale nadało się do babeczek, delikatnie wyczuwalny jest(...)migdałowy smak. Składniki na 7-8 babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 70 ml oleju * 50 ml wody * 1 jajko * szczypta soli * 2 łyżki masła migdałowego Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać kolejno olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać
Zrób to smaczniejednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu. Składniki Czas przygotowania(...)pieczenie 1 szklanka rodzynek sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego 250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie
Słodki KompromisDobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny ser o konsystencji śmietankowej(...)sera śmietankowego, u mnie ricotta • 10 rzodkiewek • 1 średni ogórek wężowy • 1/2 żółtej papryki • kilka listków bazylii • pęczek szczypiorku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 5 jajek • roszponka do dekoracji Wykonanie: • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę. • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek
To co kochamDzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):) WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH(...)Składniki : spód : 200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Polewa 190 g białej czekolady 160g śmietany kremówki w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka do dekoracji : migdały słupki pokruszony batonik liofilizowany wiśniowy FRUPP Przygotowanie : Przesiać
zdrowa vege kuchniaBardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy(...)wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA: 100 ml ciepłego mleka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru
Rozpustne gotowaniePASCHA WIELKANOCNASCHAB PO SZLACHECKUZakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana
NA MOIM TALERZUwielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych-1 jajko, roztrzepane
Smaczne Zdrowepostawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna będzie miska/forma (nie za duża, bo braknie Wam ciasta jak mnie- taka(...)sreberkiem, czyli taką folią aluminiową od zewnętrznej strony. Składniki: 4 kopiate szklanki mąki pszennej po pół szklanki letniego mleka i letniej wody 25 gramów drożdży 1/3 szklanki oleju jajko (plus dwa żółtka do posmarowania całości) szczypta soli łyżeczka olejku cytrynowego 4 łyżki cukru Wszystkie składniki mieszacie ze sobą i wyrabiacie ciasto. Dość długo, by w końcu pokazały się
Arbuziakidodatkiem galaretki i kakao nazywa się u mnie w rodzinie melbą . Jednak zgodnie z tradycją tradycyjną paschę można jeść tylko raz do roku – w Wielkanoc. Pascha wielkanocna: 1,5 l świeżego, tłustego mleka 3,2% – najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej(...)zrobienia sera. Zagotowujemy mleko razem z cukrem z ziarenkami wanilii. W czasie gdy mleko się podgrzewa, dodajemy sok z cytryny do śmietany i mieszamy. Śmietanę krótko miksujemy z jajkami (do połączenia). Gdy mleko zacznie się gotować (uwaga, aby nie wykipiało), zmniejszamy ogień na mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 30 minut
Poezja smakuwszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem! Składniki: ✔ 3 szklanki(...)mąki tortowej ✔ 3 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ 1/2 szklanki kakao bez cukru ✔ 1/3 szklanki wody ✔ szczypta soli ✔ 250 g masła lub margaryny mlecznej ✔ 5 dużych jajek ✔ łyżeczka pasty waniliowej (lub pół łyżeczki ulubionego aromatu) ✔ 2 szklanki cukru białego ✔ 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka, masło czy mleko wyciągnijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej
Karczma Honorietty