jajka panierowane - 1774 przepisów (strona:94/119)

Kotlety mielone z czerwoną papryką 165

znudziły się nam tradycyjne mielone to możemy je urozmaicić na różne sposoby. Kotlety można przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić(...)wybranego mięsa na świeżo. A teraz czas na mój przepis😊   ż ycz ę  smacznego💗 Składniki: mięso wieprzowe 350 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz, sol do smaku, papryka czerwona

kulinarne odsłony pati
Pancakes zebra na śniadanie 180

fajne naleśniki. Jak obiecałam, oto nowy przepis na naleśniki, pancakes zebra. Naleśniki uwielbiamy i te na słodko i te wytrawne . Małe, duże, szwedzkie , syryjskie czy tradycyjne polskie . Nadziewane czy panierowane. Z pewnością można przyrządzić pancakes na wiele sposobów, do których dołączam kolejny, pancakes zebra. Jak się domyślacie przyrządziłam naleśniki na wzór ciasta zebra . Pomyślałam, że dawno nie piekłam zebry. Namyślając(...)mogę upiec naleśniki zebra. Ciekawy pomysł, wzbudzający zachwyt i zdumienie u dzieci. Moje najmłodsze od razu chciało wiedzieć jak ja takie naleśniki zrobiłam. Przepis poniżej. Pancakes zebra Składniki: 1 jajko 2 czubate łyżki greckiego jogurtu 400 ml mleka + 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki waniliowego cukru 280 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku

codojedzenia
Kotleciki z piersi kurczaka z papryką 442

serwisie  Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest  Malinka  - pozdrawiam Cię, Malinko :) Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :)  Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego".  Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona(...)wielbicieli papryki.  Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe  (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula 3 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kung Pao Chicken 460

marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*   (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego(...)marynaty mieszamy   i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy dokładnie w skrobi. W woku rozgrzewamy około 5-6 łyżek oleju (kurczak ma być w nim zanurzony, ale nie ma w nim pływać). Kurczaka smażymy, aż się porządnie zarumieni. Odsączamy

Mania Gotowania
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 167

warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby. Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz(...)pieczonymi ziemniakami na ostro, latem z młodymi ziemniakami. Dorsz z ziemniaczanym puree to faworyt moich dzieci. Dorsz w migdałach Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 1 jajko 70 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku masło do smażenia koperek do posypania Podziel rybę na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Roztrzep jajko widelcem. Zanurz rybę w jajku

codojedzenia
Powiedz kotku co masz w środku. 209

szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego mleka kokosowego sól, pieprz(...)kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem.  Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego szpinaku. Chwilę smażyć, mieszając. Na koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Wegetariańskie Placuszki 159

duże marchewki 1 torebka ryżu pól szklanki mleka przyprawa Vegeta 1,5 szklanki wody 2 łyżki otrębów 1 łyżka mąki ziemniaczanej Otręby do panierowania kotletów * osobiście nie używam bułki tartej...zawsze zastępuję ją otrębami. Jeśli nie lubicie otrębów z powodzeniem możecie zastąpić je  bułką tarta...    Ryż gotujemy w wodzie doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy(...)mleku doprawiamy do smaku sola i pieprzem.... Ryz po ugotowaniu bardzo delikatnie polewamy woda by całkowicie nie wypłukać skrobi ryz musi się kleić, ale ten sam efekt daje jajko surowe wbite do ryżu... Następnie dodajemy otręby i Mąkę...na koniec wystudzoną marchewkę Następnie formujemy ja na kotlety i smażymy na oleju  bądź oliwie... SMACZNEGO

NaKońcuJęzyka
Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone 253

dzielimy na mniejsze kawałki/paseczki. Dobrze sprawdzą się tutaj dostępne w sklepach „polędwiczki” z kurczaka. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka oraz ostrą papryką, mieszamy. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy mleko, przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz słodką paprykę. Mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę(...)miejsce na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka (nie za drobno jednak). Posypujemy niewielką ilością pieprzu, mieszamy. Mięso obtoczone ciastem panierujemy w przygotowanych płatkach kukurydzianych, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z dipami. Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu
Bitki wieprzowe z kaszą jęczmienną 159

Wrocławia dotarła fala upałów na termometrze 30 stopni i odechciewa się wszelakiego jedzenia. Chłodnik szczawiowy z jajkami się chłodzi, a ja Was zapraszam na obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :) Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1  średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Przykryć folią i odstawić do lodówki do następnego dnia. Wyjąć mięso

Gosia gotuje
Kotlety z cieciorki 177

puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną cieciorkę blendujemy na gładką(...)siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

peggiwkuchni
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 261

Cykl Obiadów za 10zł uświadamia mi okrutnie, że czas płynie nieubłaganie. Dopiero co był poniedziałek i ostatni przepis z cyklu publikowałem, a tu już nad kolejnym

BaRepas
Pikantne Stripsy w chrupiącej panierce 256

Pyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :) SKŁADNIKI 2 podwójne piersi z kurczaka zalewa 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki cukru(...)płaska łyżka ostrej papryki 3 łyżki oleju o łagodnym smaku panierka 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 jajka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno siekamy). Kurczaka kroimy w dość cienkie kawałki o długości ok. 8-10 cm (mi wyszło

DefinicjaSmaku
Sałatka z panierowanym kurczakiem i serem camembert 177

Ta sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o 

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba z groszkiem i kalafiorem 195

lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam(...)przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to! Ryba z groszkiem Składniki: na 4-5 porcji 900 g filetów z gładzicy 150 g tarte bułki 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Groszkowe puree 400 g mrożonego groszku 100 g masła 10 listków mięty pieprzowej sól do smaku Żółty kalafior 1 duży kalafior sól

codojedzenia
Ślimaki smażone panierowane 147

Ślimaki smażone panierowane przygotowałam podczas degustacji ślimaków, zorganizowanej przez firmę Snails Garden .  A skąd tam się wzięłam?  Wizytę na fermie ślimaków wygrałam w konkursie „zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii , a zorganizowanym w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku . Jednym z punktów programu było wspólne gotowanie potraw z użyciem ślimaków. Ponieważ wcześniej nie przygotowywałam nic z ich użyciem(...)sięgnęłam po przepis z niezawodnej książki Marii Monatowej Uniwersalna Książka Kucharska, z 1910 roku. Ale, aby nie było nudno, zamiast zwykłej panierki (jajko, bułka tarta), dodałam do bułki tartej parmezan. Pomysł mieszania tartej bułki z parmezanem, pochodzi również z książki Pani Marii Monatowej, a konkretnie z przepisu na jajko poszetowe smażone . Ja dodałam natkę pietruszki do smaku. gotowane ślimaki – mogą

królestwo garów
Mielone w chlebie 123

Jakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka(...)świeżej szynki wieprzowej 1/2 szk prażonej cebulki 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku kilka łyżek zimnej wody kilka kromek chleba ( może być czerstwe ) 2 jajka olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Paluszki rybne 631

spałaszowały wszystko ze smakiem. Równie chętnie zjadły je później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości(...)smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania