Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 2 jajka, 6 łyżek
Z miłości do słodkościmiejsce na 10 minut. Rozczyn powinien wyjść dobrze spieniony. 2. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez ok. 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie(...)sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać. Można pominąć nadziewanie pączków przed włożeniem do piekarnika, a zrobić to po upieczeniu - za pomocą szprycy. 5. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę
Domowa Cookierenka AgiBuchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po prostu smaruje się świeżym masłem. W smaku przypominają chałkę. Idealne na karnawałowy weekend. Choć najpulchniejsze są od razu po upieczeniu(...)mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 kostki masła (50 g) + do posmarowania 2 żółtka (można też użyć 1 całego jajka, ale na żółtkach są smaczniejsze) do nadziania: powidła, dżem, nutella, świeże truskawki (można też upiec puste) cukier puder do posypania Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek, rozkruszamy
Poezja smakuDziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk. Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać
Kuchnia domowa Aniolej, wodę, mleko i jajko. Dodać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ używam mąki Basia tortowej zawsze zwiększam o odrobinę ilość wody, bo mąka bardzo ją chłonie. Rozwałkować starając się nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie było za twarde i szklanką wykrawać krążki. Jagody wymieszać z cukrem (ilość wedle uznania) i nadziewać krążki z ciasta pierogowego. Gotować
Pieguskowa Kuchniamleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, wałkujemy na kształt liścia, nacinamy po bokach, nadziewamy jagodami i zawijamy równomiernie
Apetyczna babeczkaBezglutenowa wersja placuszków nadziewanych bananami. Zdrowo i fit, a to głównie dzięki zawartości mąki gryczanej. Placuszki można jeść również na zimno. Mój mąż stwierdził nawet, że wersja na zimno bardziej mu smakuje (zostało nam kilka sztuk z obiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki
Passions hobbies lifeSałatk a warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem Dian a Masełko z kremówki Kruche ciasteczka z kokosem i pistacjami Agnieszka Łosoś pieczony na pomidorach Marzena Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Bożena Bułeczki z serem i szynką - zapiekane Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami Magdalena Ciasteczkowy shake bananowy Monika Placki z zielonej(...)Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi Marzena Owsianka z owocami Małgosia Jajka dekorowane na śniadanie Dziękujemy za kolejne przepisy i zapraszamy za tydzień
Magiczne Życie Martysuche składniki mieszamy, dodajemy jajka mi mleko i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Powinno mieć gęstą konsystencję, moje z powyższych składników miało taką sobie ale i tak wszystko wyszło fajnie, jak wypróbuję oryginalny przepis odrazu podzielę się obserwacjami . Ja swoje parówki podzieliłam na pół i to samo uczyniłam z patyczkami od szaszłyków, Parówki nadziewamy na patyczki. Frytkownicę rozgrzewamy
Piekielna Kuchnia Patipanierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie
Smaki Ewymąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Nadziewamy pierogi średnią ilością farszu
Truskawkowa FiestaMięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Na górze przyprawa do pizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy
Ala piecze i gotujesię na pączki nadziewane śmietaną. Moje wyglądają nieco jak UFO, ale za to są przepyszne. Wbrew pozorom pączki przygotowuje się bardzo łatwo, więc i Was zachęcam do przygotowania ich w domu. SKŁADNIKI Pączki: 250 ml mleka 50 g drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 100 g masła 80 g cukru szczypta soli 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka
Passions hobbies lifeciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie z pieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie? Składniki: * 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa (użyłam Orzech ) * 1 jajko * opcjonalnie cukier puder
Zrób to smacznieprzepadam za nadziewanymi pączkami, więc postanowiłam podać je z cukrową posypką o smaku cynamonu i pomarańczy. Mieliśmy gości na degustację i każdemu bardzo smakowały. A Wy jakie słodkości wybieracie na tłusty czwartek? :) pączki 16-18 sztuk: ok. 300 g ziemniaków 330 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1 żółtko 80 g masła
Mienta blog