Witam Dziś pyszne chlebki,robi się je ekspresowo ,są pulchniutkie ,nadziewane p pysznym farszem serowym-polecam SKŁADNIKI CIASTO 400ml zsiadłego mleka lub maślanki łyżeczka soli (płaska) łyżeczka sody mąka pszenna tortowa (ile zabierze ciasto) FARSZ 250g sera białego 1 jajko sól pieprz do smaku posiekany koperek DODATKOWO olej do smażenia Do mleka dodajemy sodę-mieszamy dokładnie. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :) Smacznego! :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaKiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca do spróbowania. składniki: 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej 75 g rozpuszczonego masła 10 g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 25 g cukru
babka w formieMetalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem (tak na zakładkę), smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku) i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościlekko podgrzanego mleka i je rozpuszczamy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, zblendowaną dynię, ubite jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe
healthy dreamsPiersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną podane z kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy
Kuchnia co dniasmażyć aż zmieni kolor na biały. Doprawić solą, wystudzić nieco i wymieszać z jajkiem, które ładnie scali farsz. Dodać posiekaną natkę. Sos: na łyżeczce oliwy zeszklić posiekany czosnek z selerem naciowym. Zalać passatą doprawić solą i oregano. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewać farszem i układać w sosie. Na każdą muszlę kładziemy kawałeczek mozarelli. Pieczemy pół godziny
Kulinarne InspiracjeKulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemłyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużej misce wymieszać cielęcinę, tłuszcz, sól, goździki, pieprz, cebulę, pietruszkę, szczypiorek, mleko i jajko. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem Ø 5 . Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło
Stare Garymają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki” różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi. Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej
mojewypiekiinietylkoroku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy
W mojej holenderskiej kuchniuwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka
Z miłości do słodkościrewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki(...)foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na z ł oty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie). Przygotowujemy kruszonkę(...)środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy
Rozpustne gotowanie