ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować w delikatnie osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy. 4. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut. Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą
Dziś Ja gotujeCebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy. 5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut. Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą
Dziś Ja gotujePrzygotowanie : Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie. Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość
Mechanik w kuchniSzybki w wykonaniu spód tarty, który wykorzystać można do nadziewania różnymi warzywami. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 200 gram mąki orkiszowej - 100 gram margaryny - 1 jajko - 1 łyżka wody - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję
WielopokoleniowoMieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi; Mąkę przesiewamy, solimy i jajko wbijamy Ugniatamy powoli podlewając wodą i tak aż ugnieciemy ciasto. Wycinamy górą szklanki kółka , nadziewamy farszem i kleimy palcami. Wrzucamy do gotującej się wody, osolonej i polanej olejem
pichcisztoW niedzielę zaszalałam ..napiekłam orzeszków -skorupek do nadziewania...upiekłam dwa rodzaje , z dwóch innych przepisów...a na blogu już jest kilka przepisów na te małe pyszności
Moje domowe kucharzenierobiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę
Smaki Ewysól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące polane stopionym
Smaki EwyPączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi Składniki: ciasto: - 1/3 szklanki mąki pszennej - 125g twarogu (u mnie półtłusty) - 1 jajko - 1/4 szklanki cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego nadzienie: - powidła śliwkowe dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto wrzucam do miski i łączę wyrabiając ręką. Jeśli bardzo się klei, można podsypać odrobinę
Kuchnia co dniapół pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka miękkiego masła bułka tarta ok 2 - 3 łyżek olej do smażenia Wydrąż jajko ze skorupki, posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła,sól i pieprz. Dodaj masło i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest
AZgotuj!musi być wyrazisty. Następnie bierzemy pomidory, odcinamy wierzch ze szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy miejsce na jajko. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy całość
Symfonia smakowasamo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół. Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut
Parowar Facetacebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym
Gospodyni MiejskaWprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz
Anioły w kuchnipieczenia 100 cukru 200 g masła 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 4 jajka 100 g masła 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 budynie waniliowe ponadto: pierniczki nadziewane cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić
6niebojuż chyba ostatnie pączki w karnawale, na ostatki jeszcze coś zrobię , ale będą to jakieś faworki.Tym razem pączki nadziewałam po upieczeniu. 5 50 g mąki pszennej 14 g drożdży suchych 70g cukru pudru 1 szkl ciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka 60 g masła 1 łyżka wódki szczypta soli marmolada Mąkę wymieszać cukrem i drożdżami. Dodać ciepłe mleko(...)jajka, wódkę .Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze kilka minut, następne przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać koła,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju . Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Moje domowe kucharzenieKardinable nadziewane serem Kardinable , to mielone z warzywami , ale tym razem postanowiłam posunąć się dalej i nadziałam je dodatkowo serem . Efekt taki ,że chłopcy bez marudzenia z wielkim apetytem wsunęli kotlety mielone , nie myśląc nawet co jedzą Na zimno też były obłędne , obie z Babcią wszamałyśmy resztę na wypasionych kanapkach z majonezem .. mniam . A potem zagryzłyśmy Sylimarolem , popijając herbatką(...)mała czerwona papryka 1 mała cebula 1 mała puszka kukurydzy 1 gałązka selera naciowego 2 łyżki mrożonego , zielonego groszku 1 czerwone chilli ( można pominąć jeśli nie lubicie ostrego ) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody 2 łyżki słodkiej śmietany 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku żółty
Ogrodnik w podróżyobyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową: szklana jagód
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st
Z miłości do słodkościłyżki cukru pudru Ponadto olej rzepakowy do smażenia ulubiony dżem do nadziewania Wskazówki wykonania Rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier, lekko letnie mleko i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. W drugim naczyniu umieścić jajko, żółtko i cukier. Utrzeć do uzyskania białej i kremowej masy. Do rozczynu wsypać mąkę i sól(...)oraz wlać jajka utarte z cukrem. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać mikserem przez około 2 minuty. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 1 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte foremką
Chlebki.plmleka 1 kulka mozzarelli 4 plastry salami siekane oliwki z zalewy sól do smaku oliwa do smażenia Mleko mieszamy z surowymi jajkami do powstania jednolitej masy , solimy do smaku . Chleb tostowy składamy , przekrawamy na trójkąty . Każdy trójkąt nadziewamy plastrem mozzarelli , salami i odrobina siekanych oliwek . Zgniatamy kanapkę ręką , tak żeby się domknęła i rozpłaszczyła . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy w głębokim
Ogrodnik w podróżytarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby
Gosia gotujeodsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią. Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut. Danie jest gotowe gdy cukinia zmięknie a ser się przyrumieni. Smacznego :) Artykuł Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogJeśli lubicie domową wędlinę na wielkanocnym stole to polecam Wam ten nadziewany mięsem mielonym schab :) Składniki: - 1 kg schabu - 200 g mięsa mielonego - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - majeranek - olej - sól - pieprz Przygotowanie: W kawałku schabu za pomocą długiego noża robimy kieszeń. Schab smarujemy z każdej strony olejem, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso mielone
Zainspirowana w kuchnisztuka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 2 szklanki mięso mielone drobiowe dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, przyprawami, jajkiem, posiekaną zieleniną z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać papryki i czubki i do pełna nadziewać papryki sitko rozkładane rozłożyć w szybkowarze, układać na sitku papryki, nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować
W Mojej Kuchni Lubięmoże komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto
W kuchni u Monikinich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 10 dag cukru 1 mała śmietana
Ciastka - domowe słodkościświeżo zmielonego czarnego pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki sosu siekamy na desce lub melakserze. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy . Jajka obieramy , kroimy na połowę, wyjmujemy żółtka, które dodajemy do sosu, jeszcze raz mieszając. Polówki białek nadziewamy sosem. Dekorujemy i gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewymiej mąki, natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka
Kuchnia Danusi