jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:30/140)

PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 992

Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje(...)szklanka (250 ml) mleka • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych) • 3 łyżki cukru • 500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej) • szczypta soli • 1 łyżka cukru wanilinowego • 1 jajko • 4 żółtka • 4 łyżki stołowe masła (40 - 50 g), roztopionego i ostudzonego • 2 łyżki spirytusu oraz • 1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, oleju z orzeszków ziemnych (arachidowych), oleju ryżowego, kokosowego

KUCHNIA POLSKA
Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku 193

Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku Kotlety po białorusku , są po prostu pyszne . Proste do wykonania , a zarazem naprawdę ciekawe . Farsz niewątpliwie wyróżnia tą potrawę . Jednym z jego składników jest siekane jajko na twardo i dodatkowo ,smażone pieczarki i cebula . To sprawia że kotlety są naprawdę wyjątkowe i pyszne . Polecam , nawet na wielkanocny stół będą , całkiem trafioną pozycją Składniki(...)pieprz do smaku 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 2 szklanki bułki tartej Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy do miękkości . Zostawiamy do wystygnięcia . Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich wystudzone , smażone pieczarki z cebulą , mieloną gałkę muszkatołową

Ogrodnik w podróży
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 167

Pieczeń rzymska to nieskopmlikowane danie mięsne na co dzień lub na imprezę. Zazwyczaj przyrządza się je z gotowanym jajkiem. Dzisiaj zapraszam na włoski twist, pieczeń z grzybami portobello, bazylią i cheddar. Pieczeń oczywiście należy piec w piekarniku. Ponieważ zrobiłam nadziewaną pieczeń zrolowałam ją przy pomocy mokrego papieru. Z czym lubicie pieczeń rzymską? Moi mężczyźni najbardziej lubią z ziemniaczanym puree(...)niego trochę zieleniny i kaparów. Przepis na mielone Składniki: 1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo-wołowe 2 portobello 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko 150 ml śmietanki 15 listków bazylii 50 g sera cheddar, utartego sól i czarny pieprz do smaku Do podania zielona fasolka szparagowa ziemniaczane puree sos grzybowy, np. z pieczarek Cebulę grubo

codojedzenia
Pierś faszerowana wątróbką 167

Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja

mecooks
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 246

resztą cukru ucieram na puszystą jasną masę . 3. Podgrzewamy pozostałą szklankę mleka , a w drugim naczyniu rozpuszczamy masło. 4. Do miski przesiewamy obie mąki z szczyptą soli , dodajemy utarte jajka i rozczyn., mieszamy. 5. Następnie wlewamy po trochę letniego mleka i zarabiamy. 6. Wyrabiamy dość luźne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i spirytus. 7. Wyrabiamy , aż ciasto będzie odchodziło(...)rozkładamy na płat grubości ok. 2 cm .( nie za dużo podsypując mąką ) 10. Ciasto wykrawamy szklanką i każdy krążek nadziewamy 0,5 łyżeczki marmolady lub innego nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi zbierając je do siebie i formować kulkę wielkości jajka. 11. Kulki układam luźno , zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. 12. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę

Pysznosci Babci Basi
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 182

kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą śmietaną lub jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też(...)makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny

Kuchnia Prezydentowej
TOSTY W PANIERCE 195

Dawniej, gdy nikt nie miał tostera i chleb tostowy nie był znany, robiło się smażony chleb maczany w jajku. Domyślam się, że dla większości z Was to są smaki dzieciństwa. Moje tosty to taka wzbogacona wersja tych z dzieciństwa...wersja nadziewana i w panierce.  Bardzo lubię tosty, często jem je na śniadanie i nie wyobrażam sobie bez nich(...)rzędu 😁 Idealna przekąska na zbliżający się wielkimi krokami Sylwester 🎆   Składniki: 4 kromki chleba tostowego 2 plasterki wędliny (u mnie - salami) 2 plasterki sera żółtego 2 pomidory suszone 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia masło do smarowania Wykonanie: Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą

Kuchnia MagdaLeny
Jajka-brownie 163

Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić w formie na muffinki (większą dziurką do góry), wolne miejsce w foremkach zabezpieczyć folia aluminiową lub suchym ryżem/fasolą, żeby jajka się nie przewracały. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp

Obiad gotowy
Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką 208

średnie jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 45 g Parmezanu lub sera Grana Padano 60 g sera Królewskiego lub Gouda bułka tarta do panierowania ok. 250 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pieczarki panierowane nadziewane serem(...)oczkach. Farsz z trzonków pieczarek i cebuli wymieszać z serami (Parmezan i Królewski). Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, by powstało jednolite gęste ciasto. Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym, a następnie otoczyć w wyżej przygotowanym cieście (z jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej. Na patelni

Kulinarne Przeboje
Mielony nadziewany 171

kolację. Pół kg mielonej łopatki wieprzowej przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Dodajemy jajko, cebulkę pokrojoną w kostkę i trochę bułki tartej żeby lepiej się lepiło. Potem wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę w misce i chowamy na 1 h do lodówki. Do nadziewania szykujemy ser żółty, pieczarki, coś zielonego. Polepione kotlety rozpłaszczamy na folii i napełniamy nadzieniem. Następnie zaklejamy

chleba naszego
Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce 464

wywar (wszystkie składniki muszą być przykryte wywarem!) . Przygotowane jajka wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ponieważ zalewa musi stężeć) . Jajka podawać na drugi dzień. Uwaga: skorupka bardzo łatwo "schodzi" i nie ma potrzeby wcześniejszego natłuszczania wydmuszek.  "Nadziewanie" wydmuszek

Ugotować
pączki hiszpańskie - gniazdka polskie 214

Należy mieszać dotąd aż nie będzie grudek i ciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się  identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Poprawiałam kilka razy, gdyż wychodziły mi bardzo cienkie. Takie szybko

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 186

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : farsz : 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego listki ze środka kapusty , te za małe do nadziewania ( brzegowe się nie nadają , zbyt twarde ) sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżki mielonego kminku dodatkowo : duża młoda kapusta 1 puszka

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami 149

pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów

Życie zamknięte w smaku