Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 201Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie(...)cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać śmietany) Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy
Tradycyjna Kuchnia
zapiekanka szpinakowa z jajkiem 194koperek Szpinak rozmrozić i odcedzić. Muszle ugotować w osolonym wrzątku al dente (nie rozgotować, bo połamią się przy nadziewaniu). W rondelku roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać starty czosnek, sól i pieprz, podsmażyć. Wystudzić. Do mięsa dodać szpinak, wbijać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Nadziać tym muszle i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Pomidory podsmażyć, posolić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem 209mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekrojone na pół papryki nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pieczemy około 20 minut. Danie jest gotowe gdy papryka zmięknie (ale pozostanie jędrna) a ser się przyrumieni. Smacznego :) Artykuł Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem pochodzi
Mienta blog
Nadziewany drożdżowy chrust 137trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak Nadziewany drożdżowy chrust Składniki: Ciasto: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 60 g cukru 60 g masła 1 łyżka spirytusu 200 ml mleka Dodatkowo: masa krówkowa kukułkowa lub adwokatowa (u mnie firmy(...)Smażymy na głębokim tłuszczu, partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odsączenia i wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Nadziewany drożdżowy chrust pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Pieczone pączki z ziemniakami 234ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa(...)ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa
moj przepis na
Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curd 227mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki mleka skórka starta z całej cytryny sok z połowy cytryny szczypta soli Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. Przeczytaj cały przepis - Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curd at AleTorcik
AleTorcik
Sniadanie mistrzów ;) 163żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu gotujemy wodę do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i wrzucamy na ten wrzątek surowe jajko...uważając aby nie zepsuć żółtka... Sos holenderski: Masło topimy w rondlu uważając by się nie przypaliło..żółtka ubijamy mikserem
NaKońcuJęzyka
Chleb nadziewany. 201Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki o długości 30 cm 500 g pszennej mąki 22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g) 1 płaska łyżka cukru 330 ml ciepłego mleka(...)części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Ciasteczka truskawkowe kule 217Pyszne ciasteczkowe kule, mega chrupiące z truskawkowym sercem. Kule są równiutkie i okrąglutkie, a to za sprawą kieliszka do jajek!!! Tak, tak.... kieliszek do jajek jest idealny do formowania tychże ciastek. Gorąco polecam Wam ten przepis. Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej(...)zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć masę i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze
Jadło i czytadło
Sernik piernikowo-dyniowy 155dowolnych pierników (ja użyłam pierników w czekoladzie, nadzianych dżemem) na wierzch: 2-3 dowolne pierniki (użyłam nadziewanych, w białej czekoladzie) 3 łyżki zagęszczonego, słodoznego mleczka kakaowego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni, cukrem i mąką. Następnie dodajemy jajka, skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia składników. Pierniczki na spód rozdrabniamy w malakserze i wykładamy
Mienta blog
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 200truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże
Kuchnia w czekoladzie
Bułki drożdżowe z kapustą 182ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie(...)smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką
Tradycyjna Kuchnia
Buchty z dżemem brzoskwiniowym - Mega Puszyste 138Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 kawałków, wałkujemy każdy kawałek, nadziewamy dżemem (około 1 łyżeczkę) dokładnie sklejamy, układamy bułeczki na formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut. 3. Następnie jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki, pieczemy w temp. 180* góra-dół około 20-25 minut. 4. Po wystygnięciu polecam
Dziś Ja gotuje
Jajka faszerowane śledziem 142siekamy drobno. Następnie dodajemy go do pasty jajeczno-śledziowej. Dokładnie mieszamy. Następnie białka układamy na talerzu. Każde z nich nadziewamy naszą pasą jajeczno-śledziową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Później dekorujemy plasterkami śledzia i świeżym koperkiem. Smacznego Artykuł Jajka faszerowane śledziem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Nadziewana bagietka 243Nadziewana bagietka czyli pomysł na imprezę lub przekąskę kibica Szybka w przygotowaniu i nie wymaga rozdawania sztućców każdemu z gości. Pyszne, mięciutkie bagietki z farszem takim jak lubisz idealne na imprezy, ulubione przez dzieci no i również sprawdzą się świetnie także jako przekąska kibica! Składniki: 3 średnie bagietki 125 g śmietankowego serka naturalnego 100 g kiełków z rzodkiewki(...)pęczek szczypiorku 2 ugotowane na twardo jajka sól pieprz Przygotowanie: Z bagietek odkrajamy piętki i nożem rozpychamy środek na boki tak aby powstał "tunel". Salami, szczypiorek i jajka siekamy w drobna kostkę. W misce łączymy wszystkie produkty doprawiając do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą nadziewane bagietki. Podajemy pokrojoną w grubsze plasterki. Smacznego
Niezły Młynek