jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:18/140)

Kruche rogaliki 132

mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około(...)trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie *** *** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia *** *** Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy *** *** W celu uzyskania lukru, cukier

Blog z Apetytem
Drożdżowe grzebyki na jogurcie 176

Drożdżówki w formie grzebyków. Nadziewane marmoladą, pospane cukrem i bardzo pulchne. Jak wszystkie drożdżówki najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gdy tylko marmolada przestygnie. 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 200 ml jogurtu owocowego słodkiego np. Jogobella 2 łyżeczki suszonych drożdży 8 łyżek cukru 8 łyżek ciepłego mleka 50 g masła pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Marmolada owocowa(...)nadziewania Kilka łyżeczek cukru           Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W większym garnku wymieszać mąkę z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka ( z jednego jajka oddzielić połowę żółtka do smarowania ciasta). Wlać mleko i jogurt. Wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać rozpuszczone masło. Nadal wyrabiać do momentu

Praktyczna pl
Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami 158

Czas na imprezę :)  Składniki szklanka ryżu długoziarnistego 2 jajka 4 pomidory 4 filety anchois łyżeczka kaparów 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką 4 łyżki oliwy łyżeczka musztardy cytryna tymianek pół pęczka świeżej bazylii sól biały pieprz   Przygotowanie   Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki). Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około(...)minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały, osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu. Sałatkę

R'n'G Kitchen
Ciastko XXL 182

wielki sentyment. (Forma o średnicy 30 cm) 300g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120g masła 200g cukru 1 szczypta soli Dodatkowo: 120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in. z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek) 50g M&Mów lub innych kolorowych groszków   Masło, cukier i sól - utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko

Di gotuje
Faszerowana cyklantera 202

sól pieprz zioła i przyprawy (według upodobań) ja daję hyzop, kurdybanek, majeranek, oregano. Cyklanterę przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką jajkiem i przyprawami oraz natką pietruszki. ok 1 łyżka. Nadziewamy owoce cyklantery przy pomocy małej łyżeczki. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oleju i przysmażamy posiekaną cebulę, następnie dodaemy pokrojone drobno pomidory, paprykę i cukinię, dusimy

Gotowanie jest łatwe
Portobello a'la pizza 159

drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajka i przyprawy, dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika

Gosia gotuje
Kurczak z "odświętnym" farszem 176

Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz nam nie "uciekł". Przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Chrupiące bułeczki na truskawkach 163

szklanki brązowego cukru (może być zwykły) 2 łyżki cukru z wanilią 1 i ćwierć szklanki mleka 2 łyżki roztopionego masła ok. 200 g truskawek do nadziewania (mogą być inne owoce lub powidła) 1 rozbełtane jajko do posmarowania + odrobina mleka cukier brązowy do posypania W dużej misce łączymy mąki, brązowy cukier oraz drożdże. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i masłem

Cooking Monster
naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem 171

szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam.  Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron na rumiano ( pod przykryciem ), wierzch posypałam serem żółtym. Są bardzo smaczne na zimno i na ciepło

Darcia w kuchni
Papryka faszerowana 212

Cebulę posiekać i zeszklić dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Mięso mielone doprawić majerankiem, solą i pieprzem, dodać ryż,jajko i dobrze wymieszać. Górną część papryki obcinamy, czyścimy, nadziewamy mięsem, wkładamy do brytfanny. Dusić pod przykryciem podlewając bulionem z rozpuszczonym koncentratem. Dusić około 25-30 minut.- aż papryka zmięknie. Gdy papryka będzie miękka, położyć

Garnkowe fanaberie
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 214

kostkę Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki. Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać śmietanę z jajkiem do warzyw z mięsem i całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą

Mama Gotuje
Mięsa 218

kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe

Aga w kuchni
Gołąbki 349

przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem

Praktyczna pl
Krokiety z kapustą i grzybami 168

Kapustę gotujemy z grzybami około godziny aż będzie miękka. Odstawiamy do wystygnięcia. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Całość mieszamy i przyprawiamy. Farszem nadziewamy naleśniki. Zwijamy jak na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe,ale i na zimno nie są złe

Magiczne Życie Marty
Muffiny z czekoladą 303

mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -2 jajka -kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii -czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania Wykonanie: Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre

KasiekGotuje