jajka na święta - 8296 przepisów (strona:304/554)

Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem. 147

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny  środek.   Do

Codziennik Kuchenny
Muffiny bardzo czekoladowe 213

Jak słodko może być w weekend? Bardzo słodko... i bardzo czekoladowo... a ile radości w małych usteczkach i małych rączkach;)   Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225

Lawendowe Niebo
delikatny puszysty sernik 211

Sernik  Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty  sernik.  O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu

Miód i pieprz
Kiełbasiane kotlety 191

   Dziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać

Mój Smak
Krokiety Świąteczne 395

 Krokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne

Smaki Edyty
Zielony mech 191

gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam. Szpinak zmiksowałam w blenderze. Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry i ubijamy na gładką i puszystą masę. Stale miksując wlewamy powoli olej. Dodajemy szpinak, esencję cytrynową, skórkę otartą z cytryny oraz sok cytrynowy – miksujemy. Wsypujemy(...)Dodatek dżemu jagodowego, cytryny i limonki nadaje mu lekki , orzeźwiający aromat. Ten dodatek to coś dla tych, co nie lubią szpinaku – ciasto ma smak cytrynowy. Gorąco polecam, na święta … i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia na FB Zielono mi! 7 jest Małgosia i jej Trochę inna cukiernia . Wydrukuj przepis The post Zielony mech appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 152

Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki (160 g) 3/4 szklanki oleju  (140 g) 1/2 szklanki wiórek kokosowych (50 g) 3 jajka szczypta soli do dekoracji cukier puder Jajka wbić do miski i ubić za pomocą miksera. Następnie do jajek wsypać stopniowo cukier. Masę cały czas ubijać. Gdy cukier rozpuści się w masie jajecznej to wlać

Ugotować
Kostka alpejska 612

Święta to czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego(...)każdy prosi o przepis. Idealnie smakuje z zaparzoną gorzką kawą zbożową Inką, która gra ważną rolę także w samym wypieku. Biszkopt: 4 średniej wielkości jajka 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy

Poezja smaku
makowiec 155

Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi(...)Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną

mojej kuchni
makowiec 201

Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi(...)Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną

w mojej kuchni
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 183

Witam serdecznie, święta coraz bliżej więc najwyższy czas aby przygotować uszka. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił uszek lub nie wybrał przepisu na uszka, to polecam wypróbować mój przepis na uszka :). Do przygotowania uszek będziemy potrzebowali: z porcji wyjdzie około 100 uszek (w zależności od wielkości) na farsz: 80 g suszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej(...)smażenia 2 łyżki masła do smaku sól, pieprz i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka z grzybami Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Dokładnie wypłukane grzyby przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Babka piernikowa 292

Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie(...)proste rozwiązania. One zawsze się sprawdzają. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika ( przepis ) 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach Przygotowanie: Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy i odstawiamy. Cukier, mleko, miód, masło i kawę podgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wielkanocne menu 190

smakować (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis). Zaletą jajek jest to, że można je przygotować dzień wcześniej. Takie przepisy są u mnie w cenie zwłaszcza jeśli planuję gości. Jajka z awokado proponuję przygotować w dniu podania, bo awokado ciemnieje. jestem ciekawa, które najbardziej lubicie? Śledzie! tutaj jestem trochę osamotniona, bo jakoś nie mogę przekonać naszych znajomych do śledzi. Moje dzieci(...)kartą jest tort kanapkowy. Trochę trwa jego przygotowanie, ale tort można również przygotować dzień lub dwa wcześniej. Tort kanapkowy uwielbia cała rodzina. Stało się niemal tradycją, że na święta i rodzinne okazje zawsze przygotowuję torta kanapkowego. Jaki zrobię na Wielkanoc to się wkrótce okaże. Czyżby menu zakończone? Ależ skąd! Na Wielkanoc nie może zabraknąć pysznego deseru. Po takich

codojedzenia
Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową 160

się na polewę to polecam Ci ten przepis na czekoladową polewę , którą możesz zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Przepisów na babki jest wiele, każdy ma swoje ulubione. Co roku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej 50 g rodzynek szczypta soli Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatułową i szczyptą soli. Wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać rodzynki i delikatnie zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Rusty Fork